Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικά Λαχεία: Γ.Σ. για αλλαγές στις συμβάσεις

Συγκαλείται γενική συνέλευση για τις 10 Δεκεμβρίου. Θα συζητηθούν οι συμβάσεις με Intralot και Scientific Games. Η Emma Delta ζητά και αλλαγές σε τρία άρθρα του καταστατικού της Ελληνικά Λαχεία, για τα οποία έχει εκφράσει ενστάσεις από την πρώτη στιγμή.

Ελληνικά Λαχεία: Γ.Σ. για αλλαγές στις συμβάσεις

Σε αλλαγές στο καταστατικό της Ελληνικά Λαχεία, που έχει αναλάβει τη διαχείριση των Κρατικών Λαχείων, καθώς και στις συμβάσεις με τους μετόχους μειοψηφίας της πρώτης (Intralot και Scientific Games) προχωρά η νέα διοίκηση του ΟΠΑΠ υπό την επενδυτική εταιρεία Emma Delta, όπως είχε προαναγγείλει πριν αποκτήσει τον έλεγχο του οργανισμού. 

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί σε έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία, που έχει προγραμματιστεί για τις 10 Δεκεμβρίου.

Η πλευρά της Emma Delta, με σειρά επιστολών και εξωδίκων, υποστήριζε πως υπάρχουν άρθρα του καταστατικού που παραβιάζουν στοιχειώδεις αρχές, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως ενώ ο ΟΠΑΠ έχει το 67% της Ελληνικά Λαχεία δεν έχει τον πλήρη έλεγχό της εταιρείας, αφού δεν διαθέτει την αντίστοιχη πλειοψηφία μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο. Οι συμβάσεις προμηθειών και υπηρεσιών που είχαν υπογράψει με την Ελληνικά Λαχεία οι μέτοχοι μειοψηφίας, Intralot και Scientific Games, είχαν θεωρηθεί λεόντειες.

Σύμφωνα με την Emma Delta, οι συμβάσεις ήταν υπέρογκες από πλευράς τιμήματος και αντίθετες με τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ και του ελληνικού δημοσίου. Οι ενστάσεις του νέου ιδιοκτήτη του οργανισμού είχαν επικεντρωθεί στα ποσοστά επί του τζίρου της Ελληνικά Λαχεία που λαμβάνουν ως προμήθεια οι δύο μέτοχοι μειοψηφίας, καθώς και σε σειρά άλλων όρων που δεν συνάδουν με τη διεθνή πρακτική, όπως υποστήριζαν στην Emma Delta.

Η διαμάχη μεταξύ της προηγούμενης διοίκησης του ΟΠΑΠ, του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και της επενδυτικής εταιρείας είχε διαρκέσει αρκετούς μήνες. Τελικά, προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα ο διαγωνισμός για την πώληση του 33% του ΟΠΑΠ, η Emma Delta έκανε ένα βήμα πίσω, αλλά είχε ξεκαθαρίσει πως όταν πάρει τον έλεγχο του οργανισμού θα ασχοληθεί με την αλλαγή τόσο του καταστατικού, όσο και των συμβάσεων που έχει υπογράψει η Ελληνικά Λαχεία με τους δύο μετόχους μειοψηφίας.

Υπενθυμίζεται πως στο αρχικό σχήμα που κέρδισε τον διαγωνισμό για τη 12ετή διαχείριση των Κρατικών Λαχείων συμμετείχε και η GTECH Lottomatica, η οποία στη συνέχεια μηδένισε το ποσοστό της, καθώς διαφώνησε με το υψηλό τίμημα που δέχθηκε να πληρώσει ο ΟΠΑΠ για τη σύμβαση παραχώρησης.

Στην αύξηση του τιμήματος είχαν συναινέσει οι δύο άλλοι μέτοχοι (Intralot, Scientific Games) αφού είχαν προηγουμένως εξασφαλίσει προνομιακές συμβάσεις με την Ελληνικά Λαχεία. Ο διευθύνων σύμβουλος της GTECH Μάρκο Σάλα συμμετέχει πλέον ως μη εκτελεστικό μέλος στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ καθώς η εταιρεία είναι ένας από τους εταίρους (με μικρό ποσοστό) στην Emma Delta.

Σύμφωνα με την πρόσκληση για την έκτακτη γενική συνέλευση της Ελληνικά Λαχεία, στις 10 Δεκεμβρίου, θα συζητηθούν η σύμβαση που έχει υπογράψει η τελευταία με την Intralot για το πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης των Λαχείων, η σύμβαση με την Intralot για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, καθώς και η σύμβαση προμήθειας Στιγμιαίων Λαχείων (του γνωστού Ξυστού) με τη Scientific Games. Θα συζητηθούν επίσης και αλλαγές σε τρία άρθρα του καταστατικού της Ελληνικά Λαχεία, δηλαδή τα σημεία στα οποία είχε εκφράσει ενστάσεις από την πρώτη στιγμή η Emma Delta.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v