Βιοχάλκο: Εξασφαλίζει ρευστότητα για 5-7 χρόνια

Σήμερα οι γενικές συνελεύσεις των θυγατρικών της Βιοχάλκο για την έγκριση έκδοσης κοινών ομολογιακών δανείων. Τι εγκρίθηκε στη γ.σ. της Σωληνουργείας Κορίνθου.

Βιοχάλκο: Εξασφαλίζει ρευστότητα για 5-7 χρόνια

Σε γενικές συνελεύσεις προχωρούν σήμερα οι θυγατρικές εταιρείες του ομίλου Βιοχάλκο προκειμένου να εγκρίνουν την έκδοση κοινών ομολογιακών δανείων που θα προσφέρουν εξασφαλίσεις σε ομολογιούχους. Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος θα εξασφαλίσει το πρόβλημα της χρηματοδότησής του για τα επόμενα 5 - 7 έτη ώστε απερίσπαστος να επικεντρωθεί στη λειτουργική ανάπτυξη των δραστηριοτήτων του.

Μετά τις κινήσεις αυτές, η όποια χρηματοδότηση αντληθεί από το εξωτερικό θα έχει στόχο την υλοποίηση του σχεδιαζόμενου επενδυτικού προγράμματος, καθώς και πρόσθετα κεφάλαια κίνησης τα οποία θα απαιτηθούν σε περίπτωση αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας.

Πρόσθετο πλεονέκτημα των νέων ομολογιακών δανείων είναι ένα ετήσιο όφελος γύρω στα 15 εκατ. ευρώ για τον όμιλο, καθώς τα νέα ομολογιακά θα κοστίζουν γύρω στις 100 μ.β. χαμηλότερα από τα τρέχοντα επιτόκια με τα οποία επιβαρύνεται ο όμιλος (6-6,5% κατά μέσο όρο).

Νωρίς το πρωί ολοκληρώθηκε η πρώτη γενική συνέλευση των θυγατρικών κι οι μέτοχοι της Σωληνουργείας Κορίνθου ενέκριναν:

α) Την έκδοση ομολογιακού δανείου αξίας έως 47,3 εκατ. ευρώ 5ετούς διάρκειας, με δυνατότητα παράτασης δύο ετών.

β) Τη δυνατότητα μετατροπής βραχυπρόθεσμων δανείων έως 25 εκατ. ευρώ σε ομολογιακά δάνεια με στόχο τη βελτίωση της ρευστότητας και την καλύτερη φορολογική μεταχείριση.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της Σωληνουργείας Κορίνθου, η διοίκησή της εξέφρασε την καλύτερη προσδοκία της για το 2014 λόγω των συμβολαίων που έχουν αναληφθεί, καθώς και τη διεκδίκηση ανάληψης συμβολαίων στον αγωγό TAP.

Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της εισηγμένης κυμαίνεται γύρω στα 80 εκατ. ευρώ.

«Οχι» μειοψηφίας σε δημόσιες προτάσεις

Πέραν όμως αυτού, στο περιθώριο και των πέντε των γενικών συνελεύσεων που έλαβαν χώρα (Ελληνικά Καλώδια, Σωληνουργεία Κορίνθου, ΕΛΒΑΛ, ΕΤΕΜ και ΧΑΛΚΟΡ) συζητήθηκε το θέμα των πιθανών δημόσιων προτάσεων.

Και στις πέντε λοιπόν συνελεύσεις, το σύνολο των μετόχων μειοψηφίας ήταν εμφανώς αντίθετο με το σενάριο των υποχρεωτικών δημόσιων προτάσεων, πρώτον γιατί δεν ήθελαν να αποχωρήσουν οι εταιρείες τους από το ταμπλό και δεύτερον γιατί πιστεύουν πως τα κεφάλαια της μητρικής ΒΙΟΧΑΛΚΟ πρέπει να πάνε στην ανάπτυξη και όχι να… σπαταληθούν σε δημόσιες προτάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v