Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Λάθη στους υπολογισμούς για το κόστος

ΔΕΗ: Λάθη στους υπολογισμούς για το κόστος

Για λάθη τα οποία οδήγησαν σε εσφαλμένους υπολογισμούς αναφορικά με το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ οι οποίοι οδήγησαν στο να επιδικαστεί χαμηλό τίμημα από το διαιτητικό δικαστήριο μιλά η ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι υπάρχουν 16 βασικά λάθη και παραλείψεις στους υπολογισμούς για το κόστος λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ που κατέθεσε ενόρκως στο Διαιτητικό Δικαστήριο εν ενεργεία στέλεχος της ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ Α.Ε. και που η πλειοψηφία του Διαιτητικού Δικαστηρίου υιοθέτησε άκριτα θεωρώντας πως «συνιστούν τα μόνα αξιόπιστα στοιχεία κόστους», αγνοώντας ταυτόχρονα τα στοιχεία που εγγράφως κατέθεσε ο Συμβουλευτικός Οίκος PwC Λονδίνου για το κόστος παραγωγής της ΔΕΗ Α.Ε.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πραγματικό κόστος των 56,7 ευρώ/MWh να μετατρέπεται σε 36,7 ευρώ/MWh.

Όπως υποστηρίζεται, τα λάθη, μεταξύ άλλων, αφορούν σε εσφαλμένη περίοδο αναφοράς (2009 αντί 2010-2013), χρήση εσφαλμένων στοιχείων για βασικά μεγέθη όπως ποσότητες και κόστος λιγνίτη, αγνόηση δημοσιευμένων στοιχείων, χρήση ελλιπών στοιχείων, αυθαίρετες αναγωγές, λάθη σε πράξεις, χρήση εσφαλμένων τύπων, υποτιμημένη απόδοση κεφαλαίων για τα ορυχεία, μηδενική απόδοση κεφαλαίων για την παραγωγή, αγνόηση σημαντικών στοιχείων κόστους όπως το κόστος CO2.

* Δείτε το παράρτημα με τα στοιχεία στη στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v