ΕΛΥΦ: Νέα πρόταση για συμφωνία με πιστωτές

Η νέα πρόταση της κλωστοϋφαντουργίας για το business plan και το ομολογιακό. Σύμφωνα με την ίδια, συνεχίζει να έχει τη στήριξη των δανειστριών τραπεζών µε τις οποίες βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις για τη συνέχιση της παροχής γραµµών χρηµατοδότησης.

ΕΛΥΦ: Νέα πρόταση για συμφωνία με πιστωτές

Μέχρι τα μέσα του 2014 αναμένεται να έχει καταλήξει η συμφωνία μεταξύ της Ελληνικής Υφαντουργίας και των πιστωτριών τραπεζών, μετά τη νέα πρόταση αναδιάρθρωσης  του ομολογιακού δανείου και το επιχειρηματικό σχέδιο που υπέβαλε η διοίκηση της εισηγμένης τον Σεπτέμβριο.

Πρόκειται για το δεύτερο σχετικό που υποβάλλει η εταιρεία, καθώς το προηγούμενο που είχε υποβάλει τον Νοέμβριο του 2012 περιελάμβανε μεταξύ άλλων: κεφαλαιοποίηση µέρους των δανειακών  υποχρεώσεων µέσω της αύξησης του µετοχικού κεφαλαίου, ή αναχρηµατοδότηση των δανειακών υποχρεώσεων µέσω της έκδοσης οµολογιακών δανείων µετατρέψιµων σε µετοχές, σηµαντική µείωση του επιτοκίου σε όλα τα δάνεια και περίοδο χάριτος για την αποπληρωµή τόκων και κεφαλαίου.

Και ενώ οι συζητήσεις των δύο πλευρών είχαν αρχίσει και μάλιστα το πρώτο δίμηνο του 2013 ξεκίνησε με καλούς οιωνούς για την Ελληνική Υφαντουργία, στα τέλη Φεβρουαρίου η πλημμύρα που έπληξε το βασικό εργοστάσιο του ομίλου στο Κιλκίς έφερε τα πάνω-κάτω.

Συγκεκριμένα, μετά το γεγονός αυτό, το εργοστάσιο δεν έχει επανέλθει ακόμη σε ομαλή λειτουργία, με αποτέλεσμα να αναστείλει και την προσπάθεια εισόδου σε νέες αγορές, καθώς και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης των πελατών. Έτσι, ο όμιλος εστίασε στην εξυπηρέτηση των μεγάλων πελατών.

Οι εξελίξεις αυτές ερμηνεύουν και τα πτωτικά αποτελέσματα της Ελληνικής Υφαντουργίας στο εννεάμηνο του 2013, καθώς οι πωλήσεις μειώθηκαν από τα 19,4 στα 16,9 εκατ. ευρώ, το EBITDA ήταν αρνητικό και το τελικό αποτέλεσμα ζημιογόνο (-14,88 εκατ. ευρώ). Στις 30/9 επίσης, τα ίδια κεφάλαια ήταν αρνητικά (-14,9 εκατ. ευρώ) και ο καθαρός τραπεζικός δανεισμός γύρω στα 84 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της εισηγμένης, «ο όμιλος συνεχίζει να έχει τη στήριξη των δανειστριών τραπεζών µε τις οποίες βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις για τη συνέχιση της παροχής γραµµών  χρηµατοδότησης. Επίσης, για τα µακροπρόθεσµα δάνεια έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις από τους οµολογιούχους δανειστές για µη καταγγελία των δανείων, ενώ, για τα βραχυπρόθεσµα δάνεια, αυτά ανανεώνονται συνεχώς και δεν έχει τεθεί ζήτηµα από τις τράπεζες για αποπληρωµή τους».

Το μόνο βέβαιο είναι πως η Ελληνική Υφαντουργία θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για περιορισμό του κόστους και επιπλέον προσβλέπει στην είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης λόγω των ζημιών που της προξένησε η πλημμύρα του φετινού Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η διοίκηση της εισηγμένης έχει δηλώσει έτοιμη να εξετάσει το ενδιαφέρον πιθανών στρατηγικών επενδυτών, με όπλο την υψηλή τεχνογνωσία που διαθέτει και την εξειδικευμένη αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v