Εθνική: Τα bonus από Αστήρ και Πανγαία

Τα κεφαλαιακά μαξιλάρια που αποκτά η Εθνική για τα stress tests. Ο στόχος για άνοδος του Core Tier I άνω του 10% και πώς θα επιτευχθεί. Σημαντική απελευθέρωση ρευστότητας.

Εθνική: Τα bonus από Αστήρ και Πανγαία

Την απαραίτητη κεφαλαιακή ενίσχυση, ώστε να διέλθει αβρόχοις ποσί τη διαδικασία του stress test, αποκτά η Εθνική μετά τις συμφωνίες για την πώληση της Αστήρ Παλάς και της Πανγαία ΑΕΕΑΠ, ενώ την ίδια στιγμή βελτιώνει ακόμη περισσότερο τους ήδη καλούς δείκτες ρευστότητάς της.

Η Εθνική βρίσκεται, ως γνωστόν, σε διαδικασία πώλησης non core business assets προκειμένου να ενισχύσει τον δείκτη Core Tier I κατά 1% ως τα τέλη του έτους. Στόχος της διοίκησής της είναι, όπως έχει δηλωθεί αρκετές φορές, στο τέλος του χρόνου ο δείκτης EBA Core Tier I να φθάσει ή και να ξεπεράσει το 10%.

Στις 30/9 τα κύρια εποπτικά κεφάλαια της Εθνικής αντιστοιχούσαν στο 9,4% του σταθμισμένου ενεργητικού της συνυπολογιζομένης και του θετικού αποτελέσματος (0,4%) από τη συμφωνία για την πώληση του 66% της Πανγαία. Από την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ Εθνικής Ασφαλιστικής και Arch Re, καθώς και από άλλο ένα μικρό deal η Εθνική αναμένει περαιτέρω ενίσχυση του Core Tier I κατά 0,4% ως τα τέλη του μήνα.

Η επιτυχής, όμως, διαγωνιστική διαδικασία για τον Αστέρα βελτιώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Σύμφωνα με την Εθνική τα βασικά εποπτικά της κεφάλαια θα ενισχυθούν κατά περίπου 0,4% από το κεφαλαιακό κέρδος της Αστήρ, εφόσον η πώληση ολοκληρωθεί, και τη μείωση του σταθμισμένου ενεργητικού.

Το deal αναμένεται να κλείσει στο α' τρίμηνο του 2014, αλλά εκτιμάται ότι η ΤτΕ θα το συνυπολογίσει, λόγω της ώριμης διαδικασίας, στον καθορισμό των κεφαλαιακών αναγκών της Εθνικής.

Ταυτόχρονα, η Εθνική απελευθερώνει ρευστότητα αφού θα εισπράξει περίπου 340 εκατ. ευρώ για την Αστήρ Παλάς. Αν συνυπολογισθεί ότι από την πώληση της Πανγαία απελευθερώθηκαν 235 εκατ. ευρώ (653 εκατ. το τίμημα μείον το δάνειο των 418 εκατ. ευρω), το σύνολο ανέρχεται σε περίπου 570 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο ότι η Εθνική διαθέτει δείκτη χορηγήσεων προς καταθέσεις περίπου 88%, αποκτά μετά και τη ρευστότητα που απελευθερώνεται από την Αστήρ και την Πανγαία το συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να διεκδικήσει μεγάλο μερίδιο στις νέες χορηγήσεις.

Κάτι που κάνει ήδη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης στην τελευταία του συνάντηση με τις διοικήσεις των τραπεζών επισήμανε πως μία μόλις τράπεζα πληροί τους στόχους των νέων χορηγήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η ισχυρή ρευστότητα ενδέχεται να αποδειχθεί μπαζούκας για την Εθνική Τράπεζα σε μια περίοδο όπου οι καταθέσεις ροκανίζονται, καθώς νοικοκυριά και επιχειρήσεις «τρώνε από τα έτοιμα» και ο δείκτης χορηγήσεων προς καταθέσεις στις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v