Δύο «bad banks» στήνει η Πειραιώς

Ποια στρατηγική διαχείρισης προβληματικών δανείων υιοθετεί η Πειραιώς. Τι θα γίνει σε στεγαστικά - καταναλωτικά. Πώς θα επιδιώξει να σώσει κεφάλαια από επιχειρηματικά δάνεια. Το μοντέλο private equity.

Δύο «bad banks» στήνει η Πειραιώς
Τη σύσταση δύο εσωτερικών μονάδων, bad banks, έχει δρομολογήσει ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς, με στόχο να διαχειρισθεί ενεργά και αποτελεσματικά τα προβληματικά δάνεια, ανάλογα με τα ειδικά χαρακτηριστικά τους αλλά και την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Το εγχείρημα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και σύντομα θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ώστε να γίνει το ξεκαθάρισμα των δανειακών χαρτοφυλακίων. Η στρατηγική αυτή είναι ανεξάρτητη από την αυτόνομη πορεία της Γενικής Τράπεζας και τον εν δυνάμει μετασχηματισμό της σε τράπεζα επενδύσεων με αναπτυξιακό χαρακτήρα, μολονότι στις εργασίες της θα εντάσσεται και η ενεργή διαχείριση προβληματικών επιχειρήσεων και κλάδων της οικονομίας.

Τα επιχειρηματικά δάνεια

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η πιο σύνθετη, όπως την αποκαλούν τα υψηλόβαθμα στελέχη της τράπεζας, διαχειριστική μονάδα προβληματικών δανείων. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπό την ομπρέλα της εν λόγω «bad bank» θα μπουν γκρουπαρισμένες κατηγορίες προβληματικών δανείων, τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από το χαρτοφυλάκιο των επιχειρηματικών χορηγήσεων και αφορούν ακόμη και ολόκληρους κλάδους...

«Το συγκεκριμένο unit θα λειτουργεί ως private equity, το οποίο θα διαχειρίζεται με ενεργό και επιθετικό τρόπο τις ομάδες των προβληματικών και κόκκινων δανείων», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί, σε δεύτερο στάδιο και υπό όρους και προϋποθέσεις, οποιαδήποτε πώληση δανειακού χαρτοφυλακίου σε ξένα funds.

Λιγότερο πολύπλοκη θα είναι, με βάση τις ίδιες πηγές, η λειτουργία της έτερης διαχειριστικής μονάδας, υπό την εποπτεία της οποίας θα τεθούν προβληματικά στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. «Εν προκειμένω, η διαχείριση είναι πιο απλή και επί καθημερινής βάσεως με αιχμή τη ρύθμιση όσων δανείων βρίσκονται ακόμη εν ζωή...», προσθέτει η ίδια πηγή.

Το ελληνικό πλεονέκτημα

Την ίδια στιγμή, την προηγούμενη εβδομάδα στελέχη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς βρέθηκαν στη Νέα Υόρκη και συμμετείχαν στις εργασίες road show, βασικό αντικείμενο του οποίου ήταν η ανάλυση των προοπτικών των αναδυόμενων αγορών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο road show συμμετείχαν 40-45 hedge funds και εταιρείες private equities, οι εκπρόσωποι των οποίων έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για επενδύσεις στην ελληνική αγορά αλλά και στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής αγοράς σε σχέση με τις αναδυόμενες είναι, χωρίς αμφιβολία, όπως επισημάνθηκε και στη Νέα Υόρκη, το γεγονός ότι η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό νόμισμα

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v