ΕΒΖ: Η York Capital και ο «βασιλιάς της ζάχαρης»

Δύο οι "μνηστήρες" για την εξαγορά της ΕΒΖ. Ο ιδιοκτήτης του ομίλου ΜΚ και η York Capital Management. Οι επενδυτικές κινήσεις του αμερικανικού fund στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον για την αγορά ακινήτων. Οι συμμαχίες.

ΕΒΖ: Η York Capital και ο «βασιλιάς της ζάχαρης»

Εξαιρετικά δραστήριοι εμφανίζονται τις τελευταίες εβδομάδες οι Αμερικανοί της York Capital Management καθώς, μετά τη συμμετοχή στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, φέρονται ως ένας από τους δύο ομίλους που κατέθεσαν προσφορά για το 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Ο δεύτερος ενδιαφερόμενος είναι ο «συνήθης ύποπτος», ο Σέρβος «βασιλιάς της ζάχαρης» Miodrag Kostić, ιδιοκτήτης του ομίλου MK Group. Το ενδιαφέρον του Kostić για την ΕΒΖ είναι πολύ παλαιό, αλλά στην αγορά προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς οδήγησε τη York Capital στην πόρτα της προβληματικής ΕΒΖ.

Ορισμένοι υπενθυμίζουν τα περιθώρια της τελευταίας στον τομέα των βιοκαυσίμων, αλλά και το γεγονός πως η ΕΒΖ έχει πιάσει πάτο. Δεν είναι τυχαίο πως ο διαγωνισμός για την πώλησή της βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και 32 μήνες...

Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες περί σοβαρού ενδιαφέροντος από τη York Capital, τότε θα είναι η τρίτη μεγάλη πρωτοβουλία των Αμερικανών στην Ελλάδα. Τον Μάιο είχε ανακοινωθεί η σύσταση κοινοπρακτικού σχήματος (προικοδοτήθηκε με κεφάλαια 500 εκατ. δολαρίων) με την εισηγμένη στο NYSE ναυτιλιακή εταιρεία Costamare, του ομίλου Κωνσταντακόπουλου. Στόχος της κοινοπραξίας είναι η εξαγορά ποντοπόρων πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων.

Στις αρχές Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί πως η York Capital θα καλύψει πλήρως την έκδοση πενταετούς ομολογιακού δανείου υποχρεωτικά μετατρέψιμου σε νέες μετοχές της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και μέσω αυτού η απόκτηση συμμετοχής 9,99% στον ελληνικό όμιλο σε μια συμφωνία αξίας 100 εκατ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνεδρίου στις ΗΠΑ, ανώτερο στέλεχος της York Capital είχε υποστηρίξει πως προετοιμάζεται και σημαντική επένδυση στην ελληνική αγορά ακινήτων. Η επενδυτική εταιρεία διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 14,4 δισ. δολ. και φαίνεται πως παρακολουθεί στενά την ελληνική αγορά. Όσο για το πού θα επενδύσει στα ακίνητα, τόσο ο όμιλος Κωνσταντακόπουλου, όσο και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διαθέτουν παρουσία και έχουν σχέδια στο real estate. Η οικογένεια Κωνσταντακόπουλου ελέγχει και το συγκρότημα Costa Navarino και αναζητεί χρηματοδότηση για την επέκτασή του με κατασκευή πολυτελών παραθεριστικών κατοικιών.

Ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι από τους πλέον ισχυρούς στην αγορά ακινήτων, αν και η πολυετής κρίση έχει στρέψει το ενδιαφέρον της διοίκησης προς άλλους τομείς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v