Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και η York Capital στο σχήμα για Πανγαία

Η York Capital είναι ο συνέταιρος της Invel στην εξαγορά της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε μια συμφωνία που φτάνει τα 653 εκατ. ευρώ. Στα 125 εκατ. ευρώ η επένδυση στο ελληνικό real estate από την αμερικανική εταιρία. Τι δηλώνουν τα στελέχη των δυο εταιριών.

Και η York Capital στο σχήμα για Πανγαία

Λίγες ημέρες μετά τη δήλωση ανωτάτου στελέχους της York Capital Management σύμφωνα με τις οποίες προωθείται σημαντική επένδυση στο ελληνικό real estate ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος έκανε την κίνησή του.

Είναι ο συνέταιρος της Invel στην εξαγορά της Εθνικής Πανγαία ΑΕΕΑΠ, σε μια συμφωνία που φτάνει τα 653 εκατ. ευρώ, σε επιβεβαίωση σχετικών πληροφοριών του "Χαμαιλέοντα" από τις 27 Νοεμβρίου. 

Πρόκειται για την τρίτη πρωτοβουλία της York Capital στην Ελλάδα τις τελευταίες εβδομάδες έπειτα από τη συμφωνία για επένδυση 100 εκατ. ευρώ στον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και την εμφάνισή της στο διαγωνισμό για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ).

Με βάση τη συμφωνία με την Invel, η York Capital Management επενδύει κεφάλαια 125 εκατ. ευρώ στην Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η Πανγαία ΑΕΕΑΠ θα διαθέτει σύντομα χαρτοφυλάκιο 269 εμπορικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 700.000 τ.μ. και αξίας άνω του ενός δισ. ευρώ. Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα κτίρια γραφείων της Εθνικής Τράπεζας και των υποκαταστημάτων ανά την Ελλάδα (κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), συμπεριλαμβανομένων και των 14 κτιρίων που απέκτησε η εταιρεία μέσω του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ.

Ο Κρις Παπαχριστοφόρου, ιδρυτής και ανώτατο στέλεχος της Invel, δήλωσε: «Η Πανγαία έχει σημαντικές προοπτικές να καταστεί μια εκ των κορυφαίων εταιριών επενδύσεων real estate στη ΝΑ Ευρώπη και στοχεύουμε να αυξήσουμε την αξία του χαρτοφυλακίου πάνω από τα 2 δις. ευρώ στην επόμενη πενταετία. Καλωσορίζουμε τη York Capital ως συνεταίρο. Η επένδυση της York Capital αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στη διοίκηση και τις κινήσεις της Invel και ειδικότερα, σε σχέση με την Πανγαία».

Ο William Vrattos, ανώτατο στέλεχος της York Capital, δήλωσε: «Η York έχει το προνόμιο να συνεργαστεί με την Invel και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στη σημαντική αυτή συναλλαγή. Η επένδυση αυτή δείχνει την εμπιστοσύνη μας στην ανάκαμψη και ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού κλάδου».

Νωρίτερα, η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι, κατόπιν χορήγησης και της έγκρισης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την καταλληλότητα της εταιρίας Invel Real Estate (Netherlands) II B.V. ως νέου μετόχου, ολοκληρώθηκε την 30-12-13 η πώληση και μεταβίβαση ποσοστού 66% της συμμετοχής της στη θυγατρική εταιρία «Εθνική Πανγαία Α.Ε.Ε.Α.Π.».

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής εξυπηρετεί τη στρατηγική της Εθνικής Τράπεζας και παράλληλα την ενισχύει κεφαλαιακά.

Εκτιμάται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας βελτιώνεται μέσω της εν λόγω συναλλαγής, περίπου κατά 40 μονάδες βάσης, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v