Ταχυδρόμος για όλες τις δουλειές τα ΕΛΤΑ

Έμφαση στις νέες υπηρεσίες που μπορούν να αυξήσουν τα έσοδα των ΕΛΤΑ δίνει η διοίκηση. Το σχέδιο για διανομή φαρμάκων και prepaid cards μέσω του ταχυδρομείου. Με κέρδη αναμένεται να κλείσει το 2014.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Ταχυδρόμος για όλες τις δουλειές τα ΕΛΤΑ

Τη μετεξέλιξη των Ελληνικών Ταχυδρομείων σε μια σύγχρονη ευέλικτη εταιρεία, με μεγάλο εύρος υπηρεσιών και πελατοκεντρική φιλοσοφία, υλοποιεί βήμα-βήμα η διοίκηση της επιχείρησης.

Στόχος της προσπάθειας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, είναι τα ΕΛΤΑ να διατηρήσουν την κυρίαρχη θέση στον κλάδο τους αλλά και να διευρύνουν την γκάμα των υπηρεσιών σε μια εποχή όπου η ζήτηση για παραδοσιακές ταχυδρομικές υπηρεσίες φθίνει με ταχείς ρυθμούς.

Ο ταχυδρόμος του κοντινού μέλλοντος δεν θα παραδίδει μόνο γράμματα ή δέματα, αλλά θα προσφέρει στους πελάτες της εταιρείας μια σειρά άλλων υπηρεσιών, όπως εκτέλεση συνταγών από το φαρμακείο, παράδοση αντικειμένων που αγοράστηκαν από ηλεκτρονικό κατάστημα, παράδοση ρούχων από το καθαριστήριο κ.ά.

Οι παραδόσεις αυτές θα γίνονται στον χώρο επιλογής του πελάτη, ενώ το κόστος θα είναι προσιτό, αφού για παράδειγμα για την εκτέλεση μιας συνταγής και την παράδοση των φαρμάκων η επιβάρυνση του πελάτη θα είναι της τάξεως των 3 ευρώ.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβολο της επιχείρησης Κωστή Μελαχροινό, τα ΕΛΤΑ από τον επόμενο μήνα θα είναι σε θέση να εκδίδουν και προπληρωμένες κάρτες με τις οποίες οι κάτοχοί τους θα μπορούν να κάνουν ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο πελάτης των Ελληνικών Ταχυδρομείων θα έχει τη δυνατότητα καταθέτοντας το ποσό που επιθυμεί σε ένα κατάστημα των ΕΛΤΑ να λαμβάνει έναν κωδικό που θα αντιστοιχεί στο ποσό αυτό, με τον οποίο θα μπορεί να κάνει ασφαλείς συναλλαγές μέσω διαδικτύου.

Στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας

Ιδιαίτερη θέση στο πλάνο των ΕΛΤΑ έχει και η στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και στο πλαίσιο αυτό δίνεται η δυνατότητα στον πελάτη για αγορά, συσκευασία και αποστολή προϊόντων με αντικαταβολή από μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Ο αγοραστής θα ενημερώνεται για την πορεία της παραγγελίας του και θα μπορεί να την παραλαμβάνει είτε από το ταχυδρομείο της επιλογής του είτε στον χώρο του με επιβάρυνση μόλις 1 ευρώ. Την επόμενη κιόλας μέρα το ποσό της αντικαταβολής θα βρίσκεται στον λογαριασμό της επιχείρησης που πούλησε το προϊόν.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ΕΛΤΑ, πρόκειται για μια υπηρεσία που θα ενισχύσει τη ρευστότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το εμπορικό τρένο συμφέρει

Εν τω μεταξύ, σημαντική εξοικονόμηση προσφέρει στα ΕΛΤΑ η συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου, με το εμπορικό τρένο το οποίο συνδέει καθημερινά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Τα ΕΛΤΑ, που ήταν από τις πρώτες επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στο δίκτυο των εταιρειών οι οποίες στήριξαν την προσπάθεια αυτή, καθημερινά έχουν εξοικονόμηση περίπου 9.000 ευρώ από τις αποστολές μεταξύ των δύο πόλεων που γίνονται με το τρένο και όχι με φορτηγά.

Σε καθημερινή βάση τα ΕΛΤΑ στέλνουν 4 κοντέινερ για το καθένα από τα οποία πληρώνουν 630 ευρώ ευρώ, ενώ το αντίστοιχο κόστος για μεταφορά με φορτηγό ήταν, σύμφωνα με τη διοίκηση, της τάξης των 3.000 ευρώ.

Ζημίες το 2013, αλλά έρχονται κέρδη το 2014

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία αναμένουν ότι το 2014 θα κλείσουν τη χρόνια με κέρδη περίπου 7 εκατ. ευρώ, καθώς αποδίδει καρπούς το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που υλοποιείται. Το 2013 έκλεισε με ζημίες 6 εκατομμυρίων ευρώ.

Στο θετικό αποτέλεσμα, που αναμένει η εταιρεία να επιτύχει φέτος, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η συμβολή των εργαζομένων, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει σε σημαντικές περικοπές των απολαβών τους.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι τα ΕΛΤΑ περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ωστόσο η σχετική διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας εκτίμησε ότι είναι διεθνώς χαμηλό το αγοραστικό ενδιαφέρον για επιχειρήσεις του κλάδου.

ΠΦΣ: Τα φάρμακα δεν στέλνονται με "ντελίβερι"

Κάθετα αντίθετος δηλώνει με το σχέδιο διαχείρισης φαρμάκων ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. Σε ανακοινωσή του αναφέρει:

«Με έκπληξη διαβάσαμε στον ημερήσιο τύπο την πρόθεση των ΕΛΤΑ ό,τι μεταξύ των υπηρεσιών με τις οποίες πρόκειται να εμπλουτισθούν οι νέες υπηρεσίες του οργανισμού, θα είναι και η εκτέλεση συνταγών.

Αντιλαμβανόμαστε και επικροτούμε στην δύσκολη οικονομική συγκυρία την όποια προσπάθεια γίνεται από κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για τον εκσυγχρονισμό και την βελτίωση της οικονομικής καταστάσεως τους.
Όμως πέρα από τους νομικούς περιορισμούς, οι όποιοι χειρισμοί αφορούν το χώρο της υγείας και ιδιαίτερα του φαρμάκου, δεν μπορούν να ενταχθούν σε υπηρεσίες ντελίβερυ, εν είδει τροφίμων , απορρυπαντικών ή επιστολών.
Το Φάρμακο είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν, η αποθήκευση και η διακίνηση του οποίου προϋποθέτει συγκεκριμένες συνθήκες και ο νομοθέτης έχει ορίσει ότι γίνεται δια χειρός φαρμακοποιού , για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Θεωρούμε ότι τα δημοσιεύματα αυτά αναφέρονται σε «ευφυολογίες» συγκεκριμένων τεχνοκρατών οι οποίοι όπως έχει αποδείξει η τραγική πραγματικότητα των τελευταίων χρόνων στη χώρα μας, δεν έχουν καμιά κοινωνική ευαισθησία και επιστημονική κατάρτιση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v