Καυτό εικοσαήμερο για τη Shelman

Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο η Shelman όσο και η συγγενής Alpha Woods βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Ποια τακτική ακολουθεί ο τουρκικός όμιλος της Castamonou. Ο ρόλος των τραπεζών.

Καυτό εικοσαήμερο για τη Shelman

Καυτό αναμένεται να είναι το επόμενο εικοσαήμερο για τη Shelman, καθώς οι εξελίξεις το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα πολύ πιθανόν να παίξουν καθοριστικό ρόλο για το μέλλον και τη δυνατότητα λειτουργίας των μονάδων της.

Το μόνο βέβαιο είναι πως τόσο η Shelman, όσο και η συγγενής Alpha Woods βρίσκονται σε δυσχερέστατη οικονομική θέση και φαίνεται πως το μοναδικό φως στο τούνελ προέρχεται από την προσφορά που έκανε ο τουρκικός όμιλος Castamonou.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Τούρκοι ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την εξαγορά των τριών εργοστασίων της Εγνατίας Οδού, δηλαδή:

α) Της μονάδας της Shelman στην Κομοτηνή
β) Της μονάδας της εταιρείας Χατζηλουκάς που είναι θυγατρική της Shelman και βρίσκεται επίσης στον νομό Ροδόπης
γ) Για τις εγκαταστάσεις της Alpha Woods στα Γρεβενά

Ωστόσο το προσφερόμενο τίμημα δεν φαίνεται να ικανοποίησε τις πιστώτριες τράπεζες, καθώς όπως ειπώθηκε στη Θράκη με το ποσό αυτό θα μπορούσαν μεν να αποπληρωθούν οι υποχρεώσεις προς τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά ταμεία, ωστόσο είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα περισσέψουν κάποια ψιλά για τη μερική έστω αποπληρωμή των τραπεζικών δανείων (λίγο υψηλότερα των 100 εκατ. ευρώ).

Οι τράπεζες στη συνέχεια ζήτησαν από τους Τούρκους να ανεβάσουν το τίμημα, χωρίς ωστόσο -επί του παρόντος τουλάχιστον- το αίτημα αυτό να έχει βρει ανταπόκριση στα στελέχη της Castamonou.

Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά τονίζει την πολύ σημαντική αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαθέτουν η Shelman και η Alpha Woods, ενώ αντίθετα οι Τούρκοι φαίνεται να απάντησαν πως είτε θα πάρετε λίγα χρήματα από τη δική μας προσφορά, είτε δεν πάρετε τίποτε επειδή οι δύο εταιρείες θα πτωχεύσουν...

Παράγοντες πάντως της αγοράς υποστηρίζουν πως τέτοια παζάρια γίνονται πολύ συχνά πριν από ένα deal, πιστεύοντας πως ακόμη υπάρχουν περιθώρια να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.

Η κατάσταση βέβαια περιπλέκεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας και ενός άλλου γεγονότος: μέρος των εργαζομένων έχει κινήσει τη νομική διαδικασία για την πτώχευση της Shelman και το σχετικό αίτημα είναι προγραμματισμένο να εκδικαστεί στις αρχές του επόμενου μήνα. Άρα λοιπόν, το επόμενο εικοσαήμερο είναι καυτό τόσο για τη Shelman, όσο και για την Alpha Woods.

Το μόνο βέβαιο είναι πως παράγοντες των τοπικών κοινωνιών (Ροδόπη, Γρεβενά) πιστεύουν ότι θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας των τριών αυτών παραγωγικών μονάδων, ώστε να διασφαλιστούν θέσεις εργασίας που είτε άμεσα, είτε έμμεσα επηρεάζονται από τα τρία αυτά εργοστάσια.

Την αγωνία τους επίσης εκφράζουν και οικονομικοί παράγοντες της χώρας, καθώς σε περίπτωση που οριστικοποιηθεί το λουκέτο στις τρεις αυτές μονάδες τότε θα μιλάμε για καίριο πλήγμα στην εγχώρια βιομηχανία ξύλου.

«Όταν δηλαδή θα ανακάμψει η ζήτηση για ξύλο στην ελληνική αγορά, η χώρα δεν θα διαθέτει κανένα εργοστάσιο και θα εισάγουμε το σύνολο της ζήτησης από το εξωτερικό;», αναρωτιούνται συμπληρώνοντας πως «αν ξεχαρβαλωθεί ο παραγωγικός ιστός της χώρας, ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ στην Ελλάδα».

Να θυμίσουμε πως μόνο σε επίπεδο μονάδων εισηγμένων εταιρειών έχουν ήδη διακόψει τα τελευταία χρόνια τη λειτουργία τους τόσο το εργοστάσιο της ΒΑΛΚΑΝ στη Θεσσαλονίκη, όσο και εκείνο της Shelman στην Εύβοια.

Επιπλέον, σαφώς ζημιογόνος είναι και η πορεία της εταιρείας Ακρίτας (με έδρα την Αλεξανδρούπολη), η οποία πάντως συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v