Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

DT: Φήμες τα περί εξαγοράς του 10% του ΟΤΕ

To Bloomberg έκανε λόγο για προσφορά της γερμανικής εταιρίας να εξαγοράσει το υπόλοιπο ποσοστό του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ. Ωστόσο η Deutsche Telekom διέψευσε τα δημοσιεύματα. Τα σενάρια και η επίσκεψη του CEO στον Σαμαρά.

  • Της Μάρως Τσαντήλα
DT: Φήμες τα περί εξαγοράς του 10% του ΟΤΕ

Σενάρια εξαγοράς του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στον ΟΤΕ αναζωπύρωσε η συνάντηση που είχε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός A. Σαμαράς με τον επικεφαλής της Deutsche Telekom, κ. Höttges, η οποία διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα.

Ωστόσο ο γερμανικός όμιλος με σχετική ανακοίνωση διέψευσε (dismissed) τα δημοσιεύματα για την εξαγορά ποσοστού του ΟΤΕ. "Όλα αυτά είναι φήμες και εικασίες και δεν έχουμε να σχολιάσουμε τίποτα", ανέφερε η εκπρόσωπος της D.T., όπως μεταδίδει το Reuters.

Νωρίτερα τo πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δύο πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, αλλά ζήτησαν να τηρηθεί η ανωνυμία τους, έκανε λόγο για προσφορά της D.T. να αγοράσει το 10% που κατέχει το δημόσιο στον ΟΤΕ. Σύμφωνα με το πρακτορείο οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι εμπιστευτικές. Το Bloomberg σημειώνει ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του ΟΤΕ ανέρχεται στα 5,2 δισ. ευρώ και η πώληση του 10% θα απέφερε τουλάχιστον 520 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το Euro2day.gr κατά τη χθεσινή συνάντηση των κ. Σαμαρά και Höttges δεν ετέθη θέμα αύξησης του ποσοστού της D.T. στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ. Ως γνωστόν, το δημόσιο έχει υπό τον έλεγχό του, άμεσα ή έμμεσα, το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού - το 6% βρίσκεται υπό τον άμεσο έλεγχό του και το υπόλοιπο 4% ανήκει στο ΙΚΑ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται λόγος για ενδιαφέρον της D.T. να αυξήσει τη συμμετοχή της στον ΟΤΕ. Ειδικά τώρα που οι θετικές αναφορές των Γερμανών για τη θυγατρική τους στην Ελλάδα πληθαίνουν και κανείς πλέον δεν κάνει λόγο για αποτυχημένη επένδυση στην Ελλάδα, όπως γινόταν συχνά-πυκνά το πρώτο διάστημα όπου η γερμανική εταιρεία είχε τοποθετηθεί στον ΟΤΕ.

Συμφωνία μετόχων

Με δεδομένες τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα στην υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το θέμα της πώλησης στην D.T. του ποσοστού του ΟΤΕ που βρίσκεται υπό τον κρατικό έλεγχο είναι συχνά στην ατζέντα της επικαιρότητας αφού θεωρείται σχετικά εύκολη αποκρατικοποίηση με δεδομένο αγοραστή.

Σε κάθε περίπτωση, αν το δημόσιο επιδιώξει να προχωρήσει στην πώληση αυτή θα πρέπει η κυβέρνηση να απευθυνθεί στην D.T., η οποία έχει το δικαίωμα πρώτης άρνησης, όπως προβλέπει η συμφωνία μετόχων.

Σε περίπτωση που η γερμανική εταιρεία πει όχι, τότε το δημόσιο θα χρειαστεί να αναζητήσει άλλον αγοραστή. Πάντως αν υπάρξει τέτοια πρόταση θεωρείται σίγουρο ότι οι αποφάσεις της D.T., η οποία κατέχει το 40% των μετοχών του ΟΤΕ, θα επηρεαστούν από το αν η εξαγορά του 10% θα σημαίνει ότι η εταιρεία πρέπει στη συνέχεια να προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για το σύνολο των τίτλων της εταιρείας.

Τέτοια υποχρέωση δεν θα υπάρξει αν θεωρηθεί ότι το ποσοστό αυτό πωλείται στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκρατικοποίησης. Να σημειωθεί ότι για την ελληνική πλευρά μια τέτοια εξέλιξη θα έχει, ουσιαστικά, μόνο οικονομική διάσταση αφού ήδη η διοίκηση της εταιρείας ασκείται εδώ και καιρό από τους Γερμανούς.

Βεβαίως το δημόσιο θα απολέσει και το δικαίωμα διορισμού των πέντε μελών στο Δ.Σ. του Οργανισμού που έχει σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v