Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευθύνες στην τρόικα ρίχνει η κυβέρνηση για Χαλυβουργική

Σε τρόικα και Βρυξέλλες επιρρίπτει ευθύνες για την υπόθεση της Χαλυβουργικής κυβερνητικό στέλεχος. Διαθεσιμότητα προσωπικού για έξι εβδομάδες αποφάσισε η εταιρεία. «Το κόστος ενέργειας ακυρώνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα», υποστηρίζει.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Ευθύνες στην τρόικα ρίχνει η κυβέρνηση για Χαλυβουργική

Κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν η απόφαση της Χαλυβουργικής να θέσει σε διαθεσιμότητα το 95% του προσωπικού της. Όπως σχολίασε πριν από λίγο κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας: «δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε αυτό που έγινε με τη Χαλυβουργική, φοβόμασταν ότι θα συνέβαινε...».

Το ίδιος στέλεχος αναγνώρισε ότι το ενεργειακό κόστος αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι στο δρόμο προς την ανάπτυξη και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Για το λόγο αυτό έχουν γίνει σε υψηλό επίπεδο αναφορές στην τρόικα «η οποία μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης», όπως είπε ο ίδιος και κατέληξε «ελπίζω ότι και με αυτή τη δύσκολη κατάσταση θα ταρακουνηθούν Βρυξέλλες και τρόικα».

«Προσπαθούμε με το ΥΠΕΚΑ να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν», σημείωσε η ίδια πηγή και γνωστοποίησε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα συνεδριάσει η διυπουργική επιτροπή για τη βιομηχανία με θέμα ημερήσια διάταξης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί. Υπενθυμίζεται ότι η διυπουργική αυτή επιτροπή αποτελείται από τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και ΠΕΚΑ.

Το ίδιο στέλεχος σημείωσε ότι η ρύθμιση για τη διακοψιμότητα «κόλλησε» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενώ σε ότι αφορά στην μείωση του ενεργειακού κόστους ανέφερε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την την Gazprom και εκτιμάται ότι τα νέα τιμολόγια που θα διαμορφωθούν θα φέρουν μειώσεις και για τη βιομηχανία. Επίσης σχολίασε ότι και τα περιθώρια κέρδους της ΔΕΠΑ πρέπει να μειωθούν.

Τι αποφάσισε η εταιρεία

Τα χρονίζοντα προβλήματα του κόστους ενέργειας οδήγησαν τη Χαλυβουργική στην απόφαση να προχωρήσει σε πρόγραμμα διαθεσιμότητας σχεδόν του συνόλου του προσωπικού της.

Όπως έγινε γνωστό από ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου, το σχέδιο προβλέπει τη διαθεσιμότητα 200 εργαζόμενων, που αντιστοιχούν στο 95% του προσωπικού, για έξι εβδομάδες.

Η απόφαση αυτή καταγγέλλεται από τους εργαζόμενους, οι οποίοι ζητούν «να σταματήσουν οι διοικούντες της τρίτης μεγαλύτερης εξαγωγικής βιομηχανικής μονάδας να λειτουργούν απερίσκεπτα», ενώ καλούν την κυβέρνηση «να εφαρμόσει τη νομοθεσία που αφορά τη δακοψιμότητα».

Ως γνωστόν η εταιρεία της οικογένειας Αγγελόπουλου είχε κάνει στις αρχές της δεκαετίας του 2000 τεράστιες επενδύσεις. Η πρώτη φάση ύψους 150 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε το 2003, με τη λειτουργία νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων πρωτοποριακής τεχνολογίας. Η δεύτερη φάση 100 εκατ. ευρώ ολοκληρώθηκε το 2006 με τη λειτουργία του δεύτερου ελασματουργείου καθώς και δύο νέων μονάδων παραγωγής πλεγμάτων στο εργοστάσιο Ελευσίνας.

Όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή της και η ΓΣΕΕ, μία από τις κυριότερες αιτίες για τις δυσπραγίες που αντιμετωπίζει η Χαλυβουργική είναι το υψηλό κόστος ενέργειας που καθιστά μη ανταγωνιστικά τα προϊόντα της στο εξωτερικό.

Η απόφαση του ΥΠΕΚΑ, η οποία επιπλέον νομοθετήθηκε, για την εφαρμογή στην Ελλάδα των συμβάσεων διακοψιμότητας, μέσω των οποίων θα μειωνόταν η τιμή της κιλοβατώρας, τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ. Ειδικά πάντως η Χαλυβουργία έχει πληγεί και από το ότι λόγω της χαμηλής κατανάλωσης φυσικού αερίου έχασε τον χαρακτηρισμό του επιλέγοντος πελάτη, άρα και το δικαίωμα να αγοράζει απευθείας αέριο από τη ΔΕΠΑ.

Παρά τη θετική γνωμάτευση της ΡΑΕ, ότι η ιδιότητα αυτή δεν μπορεί να απωλεσθεί, η άρνηση του ΥΠΕΚΑ να καλύψει θεσμικά τη γνωμάτευση της ΡΑΕ υποχρέωσε τη Χαλυβουργική να αγοράζει αέριο μέσω της ΕΠΑ Αττικής αυξάνοντας έτσι το κόστος.

Ας σημειωθεί ακόμη ότι η Χαλυβουργική, πριν από οκτώ μήνες, εφάρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για περίπου 150 εργαζόμενους. Η τελευταία της κίνηση στην ουσία είναι μια τελευταία προειδοποίηση της βιομηχανίας προς την κυβέρνηση για το ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια στην ενεργοβόρο βιομηχανία. Όπως επίσης αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας, η κυβέρνηση πλέον θα πρέπει να επιλέξει είτε να βοηθήσει τη βιομηχανία έιτε να την κλείσει για να περισώσει τα μονοπώλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ.

Χαλυβουργική: το ενεργειακό κόστος ακυρώνει το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα

Η εταιρεία παρά τη μείωση της κατανάλωσης και τη συσσώρευση έκτοτε μεγάλων ζημιών, δεν έθιξε στο ελάχιστο το εισόδημα και τις παροχές των εργαζομένων της, κι ήταν η μόνη εταιρία του κλάδου που δεν προέβη σε καμιά απόλυση ή διαθεσιμότητα εργαζομένων, υποστηρίζει η Χαλυβουργική σε ανακοίνωσή της. Η διαθεσιμότητα είναι το λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενούς της μέτρο, υποστηρίζε.

Αναλυτικά:

Η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ εφαρμόζει πάντα στις σχέσεις με το προσωπικό της διαφανείς διαδικασίες και συνεχή διάλογο, με αποτέλεσμα την κατά το δυνατόν άριστη επικοινωνία και άμεση πληροφόρηση των εργαζομένων για την πορεία της εταιρείας.

Στο πλαίσιο αυτό με το παρόν δελτίο τύπου η εταιρεία κοινοποιεί στο ευρύτερο κοινό τα παρακάτω στοιχεία, που έχουν ήδη γίνει αντικείμενο πολύμηνων διαβουλεύσεων με το προσωπικό της και το ΔΣ του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Χαλυβουργικής ΑΕ.

Από την αρχή της κρίσης, το 2008 μέχρι σήμερα η ζήτηση προϊόντων χάλυβα στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά. Συγκεκριμένα από 2.500.000 τόνους ετησίως προ κρίσης, η ζήτηση έχει καταβαραθρωθεί στο επίπεδο των 300.000 τόνων ήτοι οκτώ φορές λιγότερο. Αντίστοιχα μειώνονται η παραγωγή των προϊόντων της εταιρείας, οι πωλήσεις και ο τζίρος της, ενώ οι ζημιές έχουν αυξηθεί και ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα η εξαγωγική δραστηριότητα καθίσταται ολοένα και πιο ζημιογόνος, εξαιτίας πολλών παραγόντων ιδιαίτερα δε λόγω του ενεργειακού κόστους.

Παρά τη δραματική μείωση της κατανάλωσης από το 2008 και τη συσσώρευση έκτοτε μεγάλων ζημιών, η Χαλυβουργική δεν έθιξε στο ελάχιστο το εισόδημα και τις παροχές των εργαζομένων της, κι ήταν η μόνη εταιρία του κλάδου που δεν προέβη σε καμιά απόλυση ή διαθεσιμότητα εργαζομένων. Η εταιρεία εξάντλησε όλα τα οικονομικά της όρια προκειμένου να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της στην καλλίτερη κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία.

Ακόμα και με καταγραφή δεκάδων εκατομμυρίων ζημιών το 2013 ανακοίνωσε κίνητρα και εφήρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου δημιουργώντας έτσι κατά το δυνατόν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κοινωνικό δίχτυ για όσους από τους εργαζόμενούς μας αποφάσισαν οικειοθελώς να αποχωρήσουν. Επίσης η εταιρεία προχώρησε σε υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντίθετα από το κλίμα της εποχής, που γενικότερα και ειδικά στη βιομηχανία, η συλλογική διαπραγμάτευση δεν αποτελεί πρακτική συνεννόησης μεταξύ διοικήσεων και εργαζομένων.

Το εργοστάσιο της Χαλυβουργικής διαθέτει τεχνολογία αιχμής και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πλέον σύγχρονες μονάδες στον κόσμο. Παρά ταύτα και πέραν από την παραπάνω δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, το υψηλό ενεργειακό κόστος (ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο), με το οποίο ως βιομηχανία εντάσεως ενέργειας, επιβαρύνεται η χαλυβουργία στη χώρα μας, ακυρώνει τα παραπάνω πλεονεκτήματα της εταιρείας και την καθιστά κατ’ εξοχήν μη ανταγωνιστική ιδιαίτερα στην αγορά εκτός Ελλάδος, όπου θα μπορούσαμε να απευθυνθούμε με εξαγωγική πολιτική.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και εν αναμονή θετικότερων εξελίξεων, η ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ Α.Ε., μετά από έξι χρόνια συνεχούς κρίσης, επέλεξε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αντί αυτού των απολύσεων, ως το λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενούς της, έχοντας στόχο τη βιωσιμότητα και διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v