Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Lidl: Τα σχέδια για το 2014

Στο 1,5 δισ. ευρώ κυμαίνεται ο τζίρος που πραγματοποιεί στην Ελλάδα η αλυσίδα Lidl, ενώ το μερίδιό της στην εγχώρια αγορά ανέρχεται σε πάνω από 10%, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Georg Kroell.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Lidl: Τα σχέδια για το 2014

Αποτελεί ίσως έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς γρίφους όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αρκεί μόνο να αναφέρουμε ότι μέχρι και χθες δεν γνωρίζαμε, αρμοδίως τουλάχιστον, ούτε ποιος είναι ο τζίρος που πραγματοποιεί στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η Lidl Hellas είναι ΟΕ, δεν δημοσιεύει ισολογισμό, οπότε κανείς στην αγορά δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα για τον τζίρο, τα κέρδη ή τους φόρους που έχει πληρώσει η γερμανική αλυσίδα hard discount στην Ελλάδα τα τελευταία 17 χρόνια που δραστηριοποιείται στη χώρα.

Χθες πάντως καταφέραμε να εκμαιεύσουμε από τον Georg Kroell πρόεδρο της διοίκησης της Lidl Hellas, στο περιθώριο των εγκαινίων του νέου logistic center της εταιρείας στα Καλύβια, ότι ο τζίρος της αλυσίδας στην Ελλάδα κινείται στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ. Σε ότι αφορά στο μερίδιό της, όπως είπε ο ίδιος είναι πάνω από 10%, αν και έσπευσε να σημειώσει ότι δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη πηγή μέτρησης στη χώρα. Ο ίδιος πάντως, δεν θέλησε να αποκαλύψει το ύψος των κερδών της αλυσίδας. Απώς περιορίσθηκε να αναφέρει ότι η εταιρεία επανεπενδύει τα κέρδη της στη χώρα φέρνοντας ως παράδειγμα το νέο επενδυτικό της πρόγραμμα ύψους 130 εκατ. ευρώ που θα υλοποιήσει τη φετινή χρονιά, που έρχεται ως συνέχεια των 1,2 δισ. ευρώ που έχει επενδύσει ήδη από την ημέρα που ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη χώρα.

Οι φετινές επενδύσεις των 130 εκατ. ευρώ περιλαμβάνουν, αφενός την επένδυση για το κέντρο αποθήκευσης και διανομής που εγκαινιάσθηκε επίσημα χθες στα Καλύβια Αττικής παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και αφ ετέρου τη δημιουργεί στη Θεσσαλονίκη του μεγαλύτερου logistic center της αλυσίδας σε όλη την Ευρώπη. Το logistic center της Θεσσαλονίκης θα λειτουργήσει τον Ιούνιο και θα έχει έκταση 60.000 τ.μ., χώρος διπλάσιας δυναμικότητας από τις υπάρχουσες εγκαταστάσεις στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης.
Οι νέες εγκαταστάσεις στην Αττική έχουν έκταση 50.000 τ.μ. και μέσω αυτών θα εφοδιάζονται τα 60 καταστήματα της αλυσίδας στην Αττική και στα νησιά του Αιγαίου.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών εγκαινίων ο επικεφαλής της Lidl Hellas, Georg Kroell δήλωσε: «Πιστεύουμε σε ένα καλύτερο μέλλον για την χώρα. Εμπιστευόμαστε την Ελλάδα και τον λαό της. Είμαστε εδώ για να μείνουμε». Ο ίδιος ανέφερε ότι η Lidl βοηθάει στη διάθεση ελληνικών προϊόντων και σε καταστήματα του δικτύου της πανευρωπαϊκά. Συγκεκριμένα ο κ. Kroell σημείωσε ότι σήμερα πωλούνται προϊόντα όπως η φέτα, το παστέλι, το κρασί, κ.α. σε 26 χώρες της Ευρώπης όπου η Lidl έχει παρουσία.

Η αλυσίδα διαθέτει στην Ελλάδα πέντε κέντρα αποθήκευσης και διανομής στην Ελλάδα, τα οποία βρίσκονται σε Αθήνα, Θήβα, Πάτρα, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη. Σημαντικό μέρος από το φετινό επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας, ύψους 30 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί για την επέκταση μέρους των υπαρχόντων καταστημάτων του δικτύου της γιατί όπως αναφέρθηκε υπάρχει αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που ψωνίζουν από τα καταστήματά της. Σήμερα το δίκτυο της αλυσίδας αριθμεί τα 222 σημεία πώλησης στα οποία απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v