Σχόλιο Αγοράς Εύρεση Συμβόλου Real Time ΧΑ Real Time ΧΠΑ Στατιστικά Όλο το Ταμπλό Πακέτα Πράξεις Κεφαλαιοποιήσεις Ανακοινώσεις
Σχόλιο Αγοράς Real Time ΧΠΑ Futures Δεικτών Options Δεικτών Futures Μετοχών Options Μετοχών
NewswireΟικονομίαΑγοράΚόσμοςΕπίκαιραΕπιχειρήσεις
Σε 1' Λεπτό ΗΠΑΕυρώπηΑσίαΧρήμαΕμπορεύματαΙσοτιμίες
ΠρόσωπαΝέα/ΧρήμαΟδηγός ΑγοράςΕισαγωγές ΧΑΑμοιβαίαΑναλύσεις
My Stocks Alerts Χαρτοφυλάκια Γραφήματα Ιδέες Ημέρας Λογ. Καταστάσεις RSS
Dr. MoneyΑπόψειςΣυνεντεύξεις Manager 2day ΝΕΟ ΦάκελοιΘέματαΕπισκόπηση ΤύπουΕγερτήριο Ατζέντα
ΧαμαιλέωνΕκηβόλοςNew DealΣτρατηγικός Αναλυτής
Τελ. ενημ.: 25/10/2016 - 13:08
Δημοσιεύθηκε: 24 Φεβρουαρίου 2014 - 07:44

Κρίσιμη εβδομάδα για ιχθυοκαλλιέργειες

#
Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Ώρα αποφάσεων για τράπεζες και διοικήσεις. Σήμερα η κρίσιμη συνέλευση της Νηρεύς για το ομολογιακό δάνειο. Κομβική η σημασία του κλάδου για τις εξαγωγές.
Κρίσιμη εβδομάδα για ιχθυοκαλλιέργειες- Συνέλευση στη Νηρέας για το ομολογιακό
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για επικείμενες εξελίξεις στις ιχθυοκαλλιέργειες. Η εβδομάδα είναι κρίσιμη, αφού από τις αποφάσεις των τραπεζών θα κριθεί και το μέλλον των εταιρειών του κλάδου.

Μια πρώτη εικόνα για τις προθέσεις του τραπεζικού συστήματος θα φανεί σήμερα από τη στάση που θα τηρήσουν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης των ομολογιούχων της Νηρεύς.

Βασικό θέμα της συνέλευσης είναι η έγκριση τροποποίησης των όρων του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αρχικού ύψους 19.995.575,10 ευρώ.

Το γεγονός ότι ο κλάδος περνά δύσκολες ώρες είναι παραπάνω από ξεκάθαρο. Ήδη μία από τις τρεις μεγάλες εταιρείες έχει ζητήσει προστασία στο άρθρο 99.

Οι εξελίξεις παίρνουν άλλη διάσταση δεδομένης της σημασίας του για τις εξαγωγές αλλά και του ότι η χρονιά ξεκίνησε καλά χάρη στις πολύ αυξημένες τιμές πώλησης για την τσιπούρα και το λαβράκι.

Σύμφωνα με μελέτη της McKinsey, ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών θα μπορούσε να φέρει αύξηση της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας κατά 1 δισ. ευρώ, αύξηση της αξίας των εξαγωγών κατά 800 εκατ. ευρώ και δημιουργία 20.000 νέων θέσεων εργασίας.

Σήμερα από την Ελλάδα εξάγονται 2.000 τόνοι ψαριών από ιχθυοκαλλιέργειες εβδομαδιαίως με προορισμό 30 χώρες του εξωτερικού. Αυτό μεταφράζεται σε αξία εξαγωγών μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2013 στα 200 εκατ. ευρώ, ποσό που κατατάσσει το συγκεκριμένο προϊόν τέταρτο πιο σημαντικό για τις ελληνικές εξαγωγές και δεύτερο, μετά το ελαιόλαδο, σε ό,τι αφορά την κατηγορία «αγροτικά προϊόντα».

Το 2012 δε τα ψάρια, νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη, με εξαγωγές 449,5 εκατ. ευρώ, ήταν το τρίτο πιο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, όπως και το 2011, και το πρώτο στην κατηγορία αγροτικά προϊόντα.

Υπό αυτά τα δεδομένα η εύρεση άμεσης λύσης στο πρόβλημα που μαστίζει έναν από τους μεγαλύτερους εξαγωγικούς τομείς της χώρας θα έπρεπε, όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, να αποτελεί κύριο μέλημα για όλους τους εμπλεκόμενους, είτε είναι οι τράπεζες, είτε βασικοί μέτοχοι, ακόμη και η κυβέρνηση.

Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
euro2day.gr

© 2001 – 2016 MEDIA2DAY