KPMG: Το HR δημιουργεί αξία για την επιχείρηση

Την ιδιαίτερη σημασία που διαδραματίζει η διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού στην διαδικασία δημιουργίας αξίας για μια επιχείρηση ανέδειξε, μεταξύ άλλων, το 17ο Συμπόσιο Ανθρώπινου Δυναμικού με τίτλο «Future Proof HR» που διοργάνωσε η KPMG.

KPMG: Το HR δημιουργεί αξία για την επιχείρηση

Στο ρόλο που διαδραματίζει η διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού στη δημιουργία αξίας για μία εταιρία επικεντρώθηκε η θεματολογία του 17ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού με τίτλο «Future Proof HR» που διοργάνωσε η KPMG στις 25 Φεβρουαρίου.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του Συμποσίου απονεμήθηκαν για 14η συνεχή χρονιά και τα Βραβεία Ανθρώπινου Δυναμικού της KPMG σε εταιρείες που ανέλαβαν σημαντικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες στο χώρο του Ανθρώπινου Δυναμικού.

Οι τρεις εταιρείες που βραβεύτηκαν φέτος είναι οι CITΙ Ελλάδος στην κατηγορία «Επιλογή και Διακράτηση Ανθρώπινου Δυναμικού», η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά στην κατηγορία «Προσφορά στο κοινωνικό σύνολο» και η WIND στην κατηγορία «Διαχείριση Αλλαγών».

Κεντρικός ομιλητής του συνεδρίου ήταν ο Alan Kay ιδρυτής της εταιρείας The Glasgow Group και εκφραστής της μεθόδου «Solution Focus», ο οποίος μίλησε για το Personal Branding και για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η αλλαγή μέσα στον οργανισμό όταν τα στελέχη αποφασίζουν να επικεντρωθούν στη λύση του προβλήματος.

Μέσα από μια διαδραστική ομιλία με πολλές βιωματικές ο Alan Kay έδειξε πως η επικεντρωμένη σε λύσεις μέθοδος χρειάζεται να μην κατευθύνεται μέσω εντολών, αλλά χρειάζεται να γίνεται μέσα από μια διαδικασία ερωτήσεων ώστε ο έχων το πρόβλημα να μπορεί να βρίσκει τις λύσεις που του ταιριάζουν περισσότερο.

Το συνέδριο άνοιξε με ομιλία του ο κ. Κωνσταντίνος Αγραπιδάς, διευθυντής στη Διεύθυνση Αμοιβής της Εργασίας του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, ο οποίος μίλησε για το νομοθετικό έργο, τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Εργασίας αυτήν την περίοδο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στο μεγάλο ποσοστό ανεργίας των νέων καθώς και στο φαινόμενο τα «καλά μυαλά» να μεταναστεύουν σε άλλες χώρες όπου υπάρχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες εργασίας. Για την αντιμετώπιση αυτού ανέφερε ότι υπάρχει το πρόγραμμα απασχόλησης για νέους, το «Youth Guaranty», με 400.000 θέσεις εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ, καθώς και το πρόγραμμα «Άρτεμις» με το οποίο καταπολεμάται η ανασφάλιστη εργασία και μέσω του οποίου έχουν αυξηθεί οι ασφαλιστικές εισφορές. Τέλος, κατέληξε πως το πιο σημαντικό είναι η αλλαγή τρόπου σκέψης και η προσαρμοστικότητα τόσο της Δημόσιας Διοίκησης όσο και των επιχειρήσεων.

Το πώς το HR δημιουργεί οικονομική αξία ανέλυσε στο συνέδριο ο Karl-Heinz Oehler, διευθύνων σύμβουλος της Denison Europe. Ο κ. Oelher εξήγησε τη σημαντικότητα της κουλτούρας και πως μπορεί να επηρεάζει τα οικονομικά αποτελέσματα, πώς η επιβράβευση των σωστών ανθρώπων μπορεί να φέρει διαφορά στην απόδοση, ενώ κατέληξε στο ότι το ΗR παίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο αφού αποτελεί κομμάτι της διαδικασίας δημιουργίας αξίας. Τέλος, τόνισε ότι ο εργαζόμενος αποτελεί το πολυτιμότερο περιουσιακό στοιχείο της εταιρείας.

Ο Robert Bolton Partner HR Transformation Global Centre of Excellence, KPMG LLP στην ομιλία του με θέμα «Workforce Analytics» παρουσίασε μια έρευνα στην οποία φαίνεται η σημαντικότητα του HR στη διαχείριση κόστους, ενώ στάθηκε και στη δύναμη των εργαζομένων αναφέροντας τη μεγάλη επιρροή που έχει στη δέσμευση των πελατών, στις πωλήσεις αλλά και στην υψηλή απόδοση της εταιρείας.

Τα οφέλη της θετικής ψυχολογίας στον εργασιακό χώρο αλλά και στην καθημερινή μας ζωή ανέλυσε ο Καθηγητής και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας κ. Αναστάσιος Σταλίκας στην ομιλία του με τίτλο «Δημιουργώντας Περιβάλλον που Ενισχύει την Απόδοση». Ο κ. Σταλίκας, αφού ανέφερε τις βασικές αρχές της θετικής ψυχολογίας, μίλησε για την εφαρμογή της στον εργασιακό χώρο αναφέροντας ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη στην απόδοση, στην παραγωγικότητα, στην καινοτομία, στην ευελιξία, στην αφοσίωση καθώς και σε άλλους σημαντικούς τομείς. Τέλος, παρέθεσε κάποιες προτάσεις για το πώς μπορεί να επιτευχθεί η θετική ψυχολογία στον εργασιακό χώρο παροτρύνοντας τους συνέδρους να τις αξιοποιήσουν.

Το συνέδριο έκλεισε με πάνελ συζήτησης με θέμα FutureProof HR στο οποίο συμμετείχαν οι Μανώλης Δραϊνάκης, Διευθύνων Σύμβουλος/Εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ. της Χρυσός Οδηγός, Τάσος Ευαγγέλου Regional Director Diageo Hellas, Italy, Switzerland, Benelux, Nordics & DGCE, Δημήτρης Πισιμίσης Σύμβουλος, BicViolex και Παγκόσμιος Διευθυντής Ξυραφιών του ομίλου BIC, Λάρα Κάλφα, Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της Media Saturn Hellas, Ευτυχία Κασελάκη, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου και Δικτύου Καταστημάτων Ελλάδας, Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς, Ιωάννα Τσίτουρα, Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού της WIND Hellas, με συντονιστή τον κ. Γιάννη Αναστασόπουλο Σύμβουλο Διοίκησης στην Εταιρεία Ανωτάτων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ).

Με βάση τα συμπεράσματα της συζήτησης φαίνεται ότι το HR έχει αρχίσει να χρησιμοποίει και να επενδύει στα σύγχρονα εργαλεία, ότι η κρίση έφερε πιο κοντά τη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού με τη διοίκηση, ενώ τονίστηκε ότι σε θέματα που αφορούν την προσωπική ανάπτυξη το HR θα πρέπει να «μανατζάρει» ακόμα και τον CEO.

Χορηγοί του 17ου Συμποσίου Ανθρώπινου Δυναμικού ήταν οι εταιρείες , Autohellas Hertz, Edenred, IRIS Εκτυπώσεις, SCAN, TASSIMO, TUI και ΕΨΑ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v