Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Attica Bank: Η «συνταγή» για κάλυψη των κεφαλαίων

Το capital plan μαζί με το νέο business plan θα προβλέπουν σειρά ενεργειών που εφόσον εγκριθούν από την ΤτΕ θα μειώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών. To ΤΣΜΕΔΕ και το μετατρέψιμο ομολογιακό.

Attica Bank: Η «συνταγή» για κάλυψη των κεφαλαίων

Η Τράπεζα Αττικής διαθέτει επαρκή, σήμερα, κεφαλαιακή επάρκεια, στρατηγικό μέτοχο που θα προασπίσει τα συμφέροντά του σε αυτήν και έχει δρομολογήσει τη σύνταξη πλάνου ανακεφαλαιοποίησης που αντιμετωπίζει τις μελλοντικές κεφαλαιακές ανάγκες.

Με το παραπάνω τρίπτυχο θα επιδιώξει αφενός να αντιμετωπίσει το λογαριασμό ύψους 397 εκατ. ευρώ που έβγαλε η άσκηση προσομοίωσης της ΤτΕ, αφετέρου να βάλει τέρμα στην κινδυνολογία που αναπτύσσεται τις τελευταίες ώρες τόσο για την τράπεζα όσο και για τις προθέσεις και την κατάσταση του μεγαλομετόχου της ΤΣΜΕΔΕ.

Η Τράπεζα Αττικής διαθέτει σήμερα ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια με το δείκτη Core Tier I να ξεπερνά το 9% καθώς και ένα κεφαλαιακό απόθεμα 98 εκατ. ευρώ από το εναπομείναν Μετατρέψιμο Ομολογιακό Δάνειο. Ταυτόχρονα, το ΤΣΜΕΔΕ έχει διαθέσιμα 2,5 δισ. ευρώ που του επιτρέπουν, παρά τους περιορισμούς που επιβάλλει το θεσμικό πλαίσιο για τις επενδύσεις των ταμείων, να προασπίσει τα συμφέροντά του ως βασικού μετόχου της.

Υπό το παραπάνω πρίσμα η τράπεζα έχει την ευχέρεια να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου και για το λόγο αυτό βρίσκεται σε συνεχόμενες επαφές με ξένους και εγχώριους επενδυτές. Το ύψος και το timing της αύξησης θα καθορισθούν, όμως μετά την οριστικοποίηση του πλάνου κάλυψης των κεφαλαιακών αναγκών (capital plan), το οποίο πρέπει να υποβληθεί ως τις 15 Απριλίου.

Το capital plan μαζί με το επικαιροποιημένο business plan θα προβλέπουν σειρά σημαντικών ενεργειών που εφόσον εγκριθούν από την ΤτΕ που είναι η αποκλειστικά αρμόδια αρχή, μια και η Αττικής είναι εξ ολοκλήρου ιδιωτική τράπεζα, θα μειώσουν σε ικανοποιητικό βαθμό το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών.

Η Αττικής διαθέτει ομόλογο μειωμένης εξασφάλισης, η ονομαστική αξία του οποίου ξεπερνά ελαφρώς τα 70 εκατ. ευρώ και ως εκ τούτου θα μπορούσε να προβεί σε προαιρετική δημόσια πρόταση επαναγοράς του ή ανταλλαγής του με μετοχές της.

Με δεδομένο ότι ακόμη και αν γίνει δεκτό το σύνολο των επιμέρους ενεργειών του capital plan η Αττικής θα χρειασθεί και πάλι αύξηση κεφαλαίου, είναι κρίσιμο στοιχείο ο χρόνος που θα δοθεί στις τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών και βεβαίως οι συνθήκες που θα επικρατούν στην ελληνική οικονομία και στην αγορά.

Χθες, η διοίκηση της Attica Bank, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις αναγκαίες κινήσεις και μέτρα, ώστε να καλύψει τους απαιτούμενους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας εντός της προθεσμίας που έθεσε η ΤτΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v