Eurobank: Πώς επιστρέφει η λύση της συνεπένδυσης

Πώς η επιστολή Αλμούνια αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΤΧΣ στην ΑΜΚ. Ο ορισμός της τιμής διάθεσης και ο κίνδυνος «βραχυκυκλώματος» των ιδιωτών. Τι φοβάται η αγορά. Τα νούμερα για Eurobank και οι προσφορές των υποψήφιων επενδυτών.

Eurobank: Πώς επιστρέφει η λύση της συνεπένδυσης

Την ανησυχία να ψηφισθεί, μεν, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τις συστημικές τράπεζες, με όρους, όμως, που θα διατηρήσουν θολό το τοπίο, ως προς το αν η αύξηση θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από ιδιώτες ή θα προκύψει de facto συνεπένδυση με το ΤΧΣ, εκφράζει τώρα η αγορά.

Όπως αποκάλυψε πρόσφατα το Euro2day.gr, η τιμή θα κρίνει την ΑΜΚ της Eurobank καθώς την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών θα την αποφασίζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχοντας ως βάση τις δύο εκθέσεις αποτίμησης από ανεξάρτητους οίκους.

Το ερώτημα της αγοράς είναι αν θα παραμείνει το ενδιαφέρον των επενδυτών, εφόσον η εύλογη αξία που θα προκύψει από τις εκθέσεις απέχει αισθητά από τις τιμές που είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν οι υποψήφιοι για τη θέση των βασικών επενδυτών. 

Η καθαρή ενσώματη αξία της Eurobank με τα υφιστάμενα εποπτικά κεφάλαια (προσμετράται και ο αναβαλλόμενος φόρος) ανέρχεται σε περίπου 0,54 ευρώ ανά μετοχή. Μετά την ΑΜΚ η καθαρή ενσώματη αξία ανά μετοχή θα είναι υπό προϋποθέσεις (σ.σ. τιμή διάθεσης, αριθμός μετοχών) ανώτερη προσεγγίζοντας το 0,60 ευρώ (η τιμή διάθεσης και επομένως ο αριθμός νέων μετοχών).

Οι ξένοι επενδυτές προσφέρουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τιμές που αντιστοιχούν σε 0,5 - 0,6 φορά την καθαρή ενσώματη αξία της τράπεζας, ήτοι στο 0,27 - 0,32 ευρώ. "Παρά το γεγονός ότι το κλίμα για την Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά η περίπτωση της Eurobank δεν είναι αντίστοιχη με αυτές των Πειραιώς και Alpha" επισημαίνει στο Euro2day.gr στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Πειραιώς και η Alpha προχώρησαν σε αυξήσεις από ισχυρότερη κεφαλαιακή θέση και ως εκ τούτου ζητούν λιγότερα κεφάλαια, ενώ έχουν ιδιώτες μετόχους για τους οποίους οι τιμές κτήσης είναι χαμηλότερες από την τρέχουσα καθαρή ενσώματη αξία τους. Επομένως σε αυτές έχει νόημα το discount να είναι μικρότερο και λόγω της μεγάλης ζήτησης οι τιμές έκδοσης να βγουν κοντά στην ενσώματη καθαρή αξία.

Η ΑΜΚ της Eurobank θα πρέπει να καλυφθεί κατά τουλάχιστον 40% από βασικούς επενδυτές, που ως εκ τούτου έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν καλύτερα για τους ίδιους επίπεδα τιμών.

Και το ενδεχόμενο της de facto συνεπένδυσης

Η αγορά ανησυχεί μήπως σε αυτήν την περίπτωση επιστρέφεται από το... παράθυρο η λύση της συνδυαστικής κάλυψης της αύξησης κεφαλαίου από τους ιδιώτες και το ΤΧΣ καθώς αν υπάρξει απόκλιση μεταξύ των τιμών που προσφέρουν τα ενδιαφερόμενα σχήματα και της εύλογης αξίας όπως θα προσδιορισθεί από ΤΧΣ, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το ενδιαφέρον των επενδυτών να περιορισθεί.

Να μην καλυφθεί, δηλαδή, το σύνολο της αύξησης από ιδιώτες και έτσι να ενεργοποιηθεί η εγγύηση κάλυψης από το ΤΧΣ, η οποία με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο θα συνεπάγεται και ενεργοποίηση του bail-in. Έτσι υβριδικά και ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης ύψους 348 εκατ. ευρώ θα μετατραπούν υποχρεωτικά σε μετοχές, ενώ το Ταμείο με τη σειρά του θα βάλει τα υπόλοιπα κεφάλαια μειώνοντας το dilution που θα υποστεί.

Η επιστολή Αλμούνια αφήνει σύμφωνα με πληροφορίες ανοικτό το ενδεχόμενο της συνεπένδυσης στην περίπτωση που οι προσφορές των ιδιωτών δεν ανταποκρίνονται στην εύλογη αξία της τράπεζας, όπως την έχουν προσδιορίσει οι αποτιμήσεις των δύο ανεξάρτητων συμβούλων. Επομένως η αγωνία για την Eurobank μετατίθεται εφόσον περάσει το νομοσχέδιο στον καθορισμό της εύλογης αξίας και κυρίως στο αν προσμετρηθεί από τους ανεξάρτητους συμβούλους ή όχι το σύνολο του αναβαλλόμενου φόρου στα βασικά εποπτικά κεφάλαιά της.

Από την άλλη, αν το νομοσχέδιο κατατεθεί, με βάση τις επιταγές της τρόικας και της DG Comp, η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντιτάξει σοβαρά επιχειρήματα στην κριτική της αντιπολίτευσης για τη μελλοντική ζημία που θα γράψει το Ταμείο και επομένως ο Έλληνας φορολογούμενος. Επιπρόσθετα, θα αντιμετωπίσει περισσότερες αντιδράσεις από βουλευτές της συγκυβέρνησης, καθιστώντας πιθανό το ενδεχόμενο καταψήφισης του νόμου ή συγκεκριμένων κρίσιμων άρθρων.

Γιατί απειλούν με παραιτήσεις τα μέλη του ΤΧΣ

Ταυτόχρονα, μέλη της διοίκησης του ΤΧΣ απειλούν με παραιτήσεις αν δεν υπάρξει ρητή νομοθετική απαλλαγή τους από τυχόν νομικές ευθύνες καθώς η μείωση του ποσοστού του Ταμείου καθιστά απίθανο, σύμφωνα με την άποψή τους, το ΤΧΣ να ανακτήσει τα κεφάλαια που έβαλε στη Eurobank.

Αν το ΤΧΣ έχει τον τελικό λόγο για την τιμή διάθεσης θα υποχρεωθεί να ζητήσει δύο νομικές γνωματεύσεις, που επιδιώκεται να τεκμαίρουν ότι από τη στιγμή που η τιμή προκύπτει βάσει εκθέσεων αποτίμησης η ευθύνη δεν βαραίνει το ίδιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v