Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Η HSBC επανεξετάζει το πλάνο αναδιάρθρωσης

Όλες τις επιλογές σε ό,τι αφορά την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Κύπρου θέλει να εξετάσει ο CEO, John Hourican, όπως αναφέρει σε συνέντευξη στο Reuters. Βλέπει αύξηση ενδιαφέροντος από επενδυτές για την τράπεζα. Στο τραπέζι η bad bank.

Κύπρου: Η HSBC επανεξετάζει το πλάνο αναδιάρθρωσης

H Tράπεζα Κύπρου επανεξετάζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης και τις επιλογές που έχει στην διάθεση της, δήλωσε στο Reuters ο CEO, John Hourican.

Σημειώνεται πως ο κ. Hourican ανέλαβε τα καθήκοντα του τον Οκτώβριο, όταν είχε ήδη συγκροτηθεί το σχέδιο για την τοποθέτηση των δανείων της τράπεζας ύψους 22 δισ. σε μια νομική οντότητα.

Ο κ. Hourican, πρώην επικεφαλής του βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής στην RBS, υποστήριξε πως θέλει να κοιτάξει όλες τις επιλογές, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας μιας ξεχωριστής bad bank, αναφέρεται στο δημοσίευμα.

"Έχουμε προσλάβει την HSBC για να μας βοηθήσει να κοιτάξουμε την γενικότερη εταιρική ατζέντα, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής δομής για την οργάνωση του ομίλου" σημείωσε στην συνέντευξη του στο Reuters.

"Αυτό που θα ήθελα είναι να ανοίξω και πάλι ολόκληρη την λίστα επιλογών για την τράπεζα. Συνεχίζουμε με το σχέδιο που έχουμε; Υπάρχει η δυνατότητα για μια καλή και μια κακή τράπεζα; Υπάρχει ένα άλλο πακέτο επιλογών στο οποίο μπορούμε να καταλήξουμε όσον αφορά την επιτάχυνση του σχεδίου αναδιάρθρωσης;" ανέφερε.

Υπενθυμίζεται πως η δημιουργία μιας bad bank για τα προβληματικά δάνεια της τράπεζας εξετάστηκε ως επιλογή από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.

Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο ο κ. Hourican ανέφερε πως παραμένει ο βασικός του στόχος, εστιάζει στην διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στην πώληση στοιχείων ενεργητικού όπως ο ουκρανικός βραχίονας και στην ενσωμάτωση της Λαϊκής.

Μέχρι σήμερα η ομάδα του κ. Hourican δεν έχει προχωρήσει στην συγκρότηση μιας ξεχωριστής bad bank, επιλέγοντας να διαχωρίσει εσωτερικά την Τράπεζα Κύπρου με ένα τμήμα "αναδιάρθρωσης και ανάκτησης" το οποίο χρηματοδοτείται με περίπου 10 δις. ευρώ από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης (ELA) της κεντρικής τράπεζας.

"Στο τέλος η χρηματοδότηση είναι αυτή που θα καθορίσει αν μπορείς να διαχωρίσεις την καλή και την όχι και τόσο καλή σου τράπεζα" πρόσθεσε.

Μια ξεχωριστή bad bank θα αποτελεί μια διακριτή νομική οντότητα που δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις για χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτεί τη στήριξη από ιδιωτικά κεφάλαια.

"Ο ELA είναι διαθέσιμος μόνο για θεσμούς που δέχονται καταθέσεις" ανέφερε ο κ. Hourican. "Αυτό που πρέπει να προσπαθήσουμε να κάνουμε είναι να βρούμε μια ιδιωτική λύση που δεν θα επιβαρύνει περαιτέρω το κυπριακό κράτος" σημείωσε.

Ο κ. Hourican δήλωσε πως το μικρό μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου θα διευκολύνει την εύρεση χρηματοδότησης από τον ιδιωτικό τομέα σε σχέση με μεγαλύτερες τράπεζες στην περιφέρεια της Ευρώπης. Ο ίδιος επισήμανε ότι το ενδιαφέρον των επενδυτών αυξάνεται.

"Πριν από τα Χριστούγεννα, η Κύπρος και η Τράπεζα Κύπρου αποτελούσαν απλά μια πολύ δύσκολη κατηγορία για χρηματοδότηση ή επένδυση" τόνισε. "Μετά τα Χριστούγεννα είναι αξιοσημείωτες οι αντιδράσεις που προσλαμβάνουμε, όσον αφορά τον αριθμό των ανθρώπων που λένε ότι τώρα το βρίσκουν κάτι τέτοιο αρκετά ενδιαφέρον, αντί για πολύ δύσκολο" πρόσθεσε.

"Πιστεύω πως θα ανοίξουν πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες τους επόμενους μήνες για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα" υπογράμμισε ο κ. Hourican, αναφερόμενος στην εξάρτηση της τράπεζας από τον μηχανισμό έκτακτης χρηματοδότησης.

Ο ίδιος υποστήριξε πως η τράπεζα εξετάζει πολλές λύσεις, συμπεριλαμβανομένης της έκδοσης ομολόγων.
"Είναι καλό να βλέπει κανείς τις ελληνικές τράπεζες να αντλούν χρήματα με πολύ στενά spreads" είπε, αναφερόμενος στην έκδοση ομολόγου της τράπεζας Πειραιώς με επιτόκιο 5%.

Επισήμανε ωστόσο πως η Ελλάδα βρίσκεται σε διαφορετικό στάδιο όσον αφορά το σχέδιο αναδιάρθρωσης των τραπεζών και ότι η χώρα δεν έχει επιβάλλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v