Αίτηση πτώχευσης υποβάλλει η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες

Το ΔΣ της Δίας, μετά την πολύωρη σημερινή συνεδρίασή του, εκτιμά ότι η αίτηση πτώχευσης δεν καθιστά απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές και την ανάκληση της ίδιας της αίτησης πτώχευσης. Τρεις παραιτήσεις από το ΔΣ.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Αίτηση πτώχευσης υποβάλλει η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες

Αίτηση πτώχευσης λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της, ώστε να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα υπέρ της εταιρίας, αποφάσισε να υποβάλει το διοικητικό συμβούλιο της Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες

Μέσω αυτής της κίνησης, επιδιώκει να κερδίσει χρόνο, και έρχεται μία μόλις ημέρα μετά τη γνωστοποίηση ότι το Πρωτοδικείο δεν έκανε δεκτή την αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 99. 

Το Δ.Σ. της Δίας, μετά την πολύωρη σημερινή συνεδρίασή του, εκτιμά ότι η αίτηση πτώχευσης δεν καθιστά απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές και την ανάκληση της αίτησης πτώχευσής της. 

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση: «Με δεδομένη την πίστη του στο μέλλον της εταιρίας, το Διοικητικό Συμβούλιο εξακολουθεί να επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τις τράπεζες και τους λοιπούς πιστωτές της, καθώς η προοπτική αυτή αποτελεί τη μοναδική βιώσιμη και μακρόπνοη λύση στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο, το οποίο αντιμετωπίζει η ΔΙΑΣ.

Προκειμένου να διευκολύνει αυτές τις συζητήσεις και να έχει παράλληλα το όφελος της προστασίας έναντι των πιστωτών της, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρίας αποφάσισε να υποβάλει αίτηση πτώχευσης λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της ώστε να ληφθούν άμεσα προστατευτικά μέτρα υπέρ της εταιρίας. Η αίτηση πτώχευσης δεν καθιστά απαγορευτική την επίτευξη συμφωνίας αναδιάρθρωσης με τους πιστωτές και την ανάκληση της αίτησης πτώχευσης της ΔΙΑΣ».

Σημειώνεται ότι με βάση πληροφορίες ήδη από τα τέλη του 2013 η διοίκηση του ομίλου Δίας έχει υποβάλει Επιχειρηματικό Σχέδιο Αναδιάρθρωσης σε συνεργασία του βασικού μετόχου με τον βασικό προμηθευτή ιχθυοτροφών BIOMAR ΑΒΕΕ προς τις τράπεζες, προκειμένου να διασωθεί ο όμιλος και κατ' επέκταση το σύστημα όπου δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο βασικός μέτοχος και η διοίκηση έχουν αποδεχθεί τη μετοχοποίηση μέρους των οφειλών των τραπεζών και της εταιρείας BIOMAR ΑΒΕΕ, παραμένοντας πλέον μειοψηφία στο νέο μετοχικό σχήμα από την 9η/1/2014, με ταυτόχρονη πλήρη εκχώρηση του management στις τράπεζες ήδη από τις 6/12/2013.

Για την Ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων από την πλευρά των πιστωτών σύμφωνα με στελέχη της διοίκησης της εταιρίας έχει οδηγήσει σε αυτήν την κατάσταση με αποτέλεσμα τον κίνδυνο να καταστραφεί ο ιχθυοπληθυσμός από την ελλιπή σίτιση.

Κατά την ίδια πηγή, στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού η εταιρία ήθελε 8 εκατ. ευρώ για να σωθεί και είχε ψάρια αξίας 40 εκατ. ευρώ, ενώ σήμερα το ποσό που πρέπει να μπει για να μη γράψει τίτλους τέλους είναι 50 εκατ. ευρώ.

Τρεις παραιτήσεις από το Δ.Σ.

Τα μέλη Oleg Karpushev, Yury Vinokurov και Ιωάννης Μπουγάς υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για προσωπικούς λόγους.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προβεί σε αντικατάσταση των παραιτηθέντων μελών σε επόμενη συνεδρίασή του και ως εκ τούτου ενεργοποιεί το άρθρο 13 του καταστατικού ώστε να συνεχίσει τη διαχείριση και εκπροσώπηση της εταιρίας χωρίς την αντικατάστασή του.

Κατά τα λοιπά, ισχύουν ως έχουν οι χορηγηθείσες εξουσιοδοτήσεις και δικαιώματα εκπροσώπησης της εταιρίας όπως αυτές αναφέρονται και περιγράφονται στην από 26.9.2013 υπ' αριθμόν 22 και 5.2.2014 υπ' αριθμόν 2 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η νέα σύνθεση του Δ.Σ. θα γνωστοποιηθεί στην πρώτη γενική συνέλευση της εταιρίας που θα λάβει χώρα, καταλήγει η Δίας.

Αναστολή Διαπραγμάτευσης των μετοχών της Δίας 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ – ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ αποφάσισε για την προστασία των επενδυτών και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, την αναστολή διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρίας "ΔΙΑΣ ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ Α.Β.Ε.Ε.", από σήμερα 27 Μαρτίου 2014 και ώρα 15:00, καθόσον η εταιρία ενημέρωσε με ανακοίνωση της, ότι αποφάσισε να υποβάλλει αίτηση πτώχευσης, λόγω επαπειλούμενης αδυναμίας κάλυψης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών της.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v