Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαλκόρ: Στα €58 εκατ. διευρύνθηκαν οι ζημιές το 2013

Οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας της Χαλκόρ ανήλθαν σε 58 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26 εκατ. ευρώ το 2012.

Χαλκόρ: Στα €58 εκατ. διευρύνθηκαν οι ζημιές το 2013

Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Χαλκόρ διαμορφώθηκε κατά το 2013 σε ευρώ 1.102 εκατ. έναντι ευρώ 1.259 εκατ. το 2012 σημειώνοντας μείωση της τάξης του 12,5%. Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση του συνολικού όγκου πωλήσεων κατά 7% και στις μειωμένες μέσες τιμές των μετάλλων συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της εατιρείας, τα ενοποιημένα μικτά κέρδη της Χαλκόρ σημείωσαν πτώση κατά 62,7% και ανήλθαν σε Ευρώ 16,5 εκατ. έναντι Ευρώ 44,4 εκατ. το 2012. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη ζημιά ύψους Ευρώ 20,4 εκατ. έναντι ζημιάς Ευρώ 3,2 εκατ. το 2012, από την αποτίμηση του βασικού αποθέματος λειτουργίας των παραγωγικών εταιριών του Ομίλου, ως συνέπεια της προαναφερθείσας πτώσης των τιμών των μετάλλων.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το 2013 σε Ευρώ 6,7 εκατ. έναντι Ευρώ 34,2 εκατ. την προηγούμενη χρονιά σημειώνοντας μείωση κατά 80,4%, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων και τόκων (ΕΒΙΤ) διαμορφώθηκαν σε ζημιές Ευρώ 15,6 εκατ. έναντι κερδών Ευρώ 8,6 εκατ. την αντίστοιχη περυσινή χρήση.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα (κέρδη/ζημιές προ φόρων), ανήλθαν το 2013 σε ζημιές Ευρώ 53,6 εκατ. έναντι ζημιών Ευρώ 31,1 εκατ. το 2012.

Τέλος, οι ζημιές μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε Ευρώ 58 εκατ. ή Ευρώ -0,5725 ανά μετοχή έναντι ζημιών Ευρώ 26 εκατ. ή Ευρώ -0,2569 ανά μετοχή το 2012, επηρεασμένες αρνητικά από το ποσό Ευρώ 6,5 εκατ. λόγω του επανυπολογισμού του αναβαλλόμενου φόρου του Ομίλου, ως αποτέλεσμα της αλλαγής του φορολογικού συντελεστή στην Ελλάδα από 20% σε 26%.

Η μεταβλητότητα και οι προκλήσεις στο μακροοικονομικό περιβάλλον διατηρήθηκαν και το 2013, με τις οικονομίες της Ευρωζώνης να εμφανίζουν περαιτέρω επιβράδυνση (με εξαίρεση τη Γερμανία) και με την Ελλάδα να παραμένει σε βαθιά ύφεση. Ειδικότερα η ζήτηση για προϊόντα εγκαταστάσεων κινήθηκε σε αρνητικά επίπεδα καθώς ο κατασκευαστικός κλάδος συνεχίζει να δοκιμάζεται σκληρά. Κατά συνέπεια μειώθηκε ο όγκος πωλήσεων του Ομίλου, αλλά σε μικρότερο ποσοστό απ' ότι η αγορά, ενώ πιέσθηκαν αισθητά οι τιμές κατεργασίας λόγω του έντονου ανταγωνισμού.

Αντίθετα, παρά το γεγονός ότι η ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα ήταν πτωτική στις βασικές Ευρωπαϊκές αγορές, ο Όμιλος αύξησε τον όγκο πωλήσεων και κέρδισε μεγαλύτερα μερίδια αγοράς στη συγκεκριμένη κατηγορία. Όσον αφορά τα καλώδια, η μειωμένη ζήτηση στις βασικές αγορές, ο εντεινόμενος ανταγωνισμός και η καθυστέρηση ανάθεσης μεγάλων συμβολαίων επιβάρυναν αισθητά την κερδοφορία.

Σε ότι αφορά το κόστος, δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στη βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών με σκοπό την περαιτέρω μείωση του βιομηχανικού κόστους έτσι ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στις απαιτητικές αγορές που εξυπηρετούμε. Ωστόσο, οι υψηλές τιμές ενέργειας ιδιαίτερα δε και λόγω των φορολογικών επιβαρύνσεών τους, καθώς και το υψηλό χρηματοοικονομικό κόστος, συνέχισαν να επηρεάζουν δυσμενώς το κόστος και την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων του Ομίλου.

Το 2013 ο Όμιλος ΧΑΛΚΟΡ πραγματοποίησε συνολικές επενδύσεις ύψους Ευρώ 57,7 εκατ. περίπου, από τις οποίες ποσό Ευρώ 49,3 εκατ. περίπου αφορούσε τον Όμιλο ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ στο πλαίσιο της συνέχισης επενδυτικού προγράμματος με κύριο στόχο την παραγωγή υποβρύχιων καλωδίων. Έχοντας ολοκληρώσει το επενδυτικό του πρόγραμμα, ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ αποτελεί πλέον έναν από τους ελάχιστους κατασκευαστές καλωδίων σε όλο τον κόσμο που είναι σε θέση να παράγουν υποβρύχια καλώδια υψηλής τάσης.

Για το 2014, δεδομένων των δύσκολων συνθηκών που εξακολουθούν να επικρατούν στο εσωτερικό και τη διαφαινόμενη σταθεροποίηση των οικονομιών των περισσότερων χωρών της Ευρωζώνης, ο Όμιλος θα συνεχίσει να έχει ως κύριο στρατηγικό του στόχο την αύξηση των μεριδίων αγοράς σε βιομηχανικά προϊόντα και την ενίσχυση της δραστηριότητάς του σε νέες αγορές οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί από την οικονομική ύφεση. Οι ήδη ανακοινωθείσες μειώσεις στις τιμές της ενέργειας θα βοηθήσουν σε περαιτέρω μείωση του βιομηχανικού κόστους και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του Ομίλου. Επιπλέον, και την τρέχουσα χρήση η βέλτιστη διαχείριση των κεφαλαίων κίνησης και η μείωση του καθαρού δανεισμού αποτελούν την κύρια προτεραιότητα μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v