Alpha: Στις 4/4 ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση η ΑΜΚ του 1,2 δισ. ευρώ. Χθες εκταμιεύτηκε το ποσό. Στις 3 Απριλίου η πίστωση των μετοχών. Στο 30% το ποσοστό των ιδιωτών, κυριαρχούν αμερικανικά και βρετανικά κεφάλαια.

Alpha: Στις 4/4 ξεκινά η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών

Στις 4 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των 1.846.153.846 νέων κοινών μετοχών της Alpha Bank, εφόσον έχουν ληφθεί έως τότε οι απαραίτητες εγκρίσεις.

Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε στο σώμα των μετόχων το ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της ΑΜΚ που αποφασίζεται σήμερα. Με βάση αυτό, την 1η Απριλίου αναμένεται να εγκριθεί και να δημοσιευθεί το ενημερωτικό δελτίο, στις 3 Απριλίου να πιστωθούν οι νέες μετοχές στους δικαιούχους και στις 4 Απριλίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευσή τους.

Χθες τα κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ μπήκαν ως καταθέσεις στην τράπεζα και η τυπική καταβολή τους θα ολοκληρωθεί με την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου. 

Μετά και τη λήξη των σχετικών εγκρίσεων, το ποσοστό του ΤΧΣ υποχωρεί από το 82% στο 70%, ενώ το ποσοστό των ιδιωτών μετόχων αυξάνεται από το 18% στο 30%. Εξ αυτών, το 76% είναι ξένοι θεσμικοί επενδυτές, το 21% φυσικά και νομικά πρόσωπα και μόλις 3% εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές.

Οι ιδιώτες μέτοχοι της τράπεζας προέρχονται πλέον σε συντριπτικό βαθμό από τον αγγλοσαξονικό κόσμο, καθώς το 45% των επενδυτών εδρεύει στις ΗΠΑ και το 42% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της Alpha, ήταν τόσο ισχυρή η ζήτηση από την πλευρά των ξένων επενδυτών ώστε το βιβλίο να καλυφθεί μέσα σε μία ώρα και δεκαπέντε λεπτά από την έναρξή του, ενώ μετά από δύο ώρες η τιμή είχε διαμορφωθεί ήδη στο 0,65 ευρώ. Η διοίκηση της τράπεζας διενήργησε περισσότερες από 250 συναντήσεις με fund managers εκ των οποίων περισσότεροι από 150 συμμετείχαν τελικώς στην αύξηση κεφαλαίου.

Ταυτόχρονα, η ομάδα των έξι τραπεζών που λειτούργησαν ως ανάδοχοι και εγγυητές κάλυψης της αύξησης συναντήθηκε με περισσότερους από 500 επενδυτές από όλον τον κόσμο.

Σύμφωνα με τη διοίκηση της τράπεζας, ο στόχος για την προσέλκυση υψηλής ποιότητας επενδυτών μακροπρόθεσμου ορίζοντα (long only fund) επιτεύχθηκε.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης η Alpha Bank θα προχωρήσει στην αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών 240 εκατ. ευρώ και ήδη βρίσκεται σε προχωρημένη συνεννόηση με την ΕΚΤ ώστε στις 21 Μαΐου να γίνει η εξόφλησή τους.

Ταυτόχρονα, καλύπτει τις πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες 262 εκατ. ευρώ, όπως υπολογίστηκαν πρόσφατα από την άσκηση προσομοίωσης της ΤτΕ.

Το Core Tier 1 της Alpha μετά την αύξηση αλλά και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών εκτιμάται στο 16,6%, επίπεδο ιδιαίτερα υψηλό με βάση τα διεθνή στάνταρντ.

Τα κύρια βασικά εποπτικά κεφάλαια διαμορφώνονται στα 8,6 δισ. ευρώ και η καθαρή ενσώματη θέση ανά μετοχή στο 0,65 ευρώ, όσο δηλαδή και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών.

Η Γενική Συνέλευση με απαρτία 89,09% ενέκρινε την αύξηση ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με έκδοση 1.846.153.846 νέων κοινών μετοχών και τιμή διάθεσης στο 0,65 ευρώ.

Η ανακοίνωση της τράπεζας

«Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Alpha Bank, η οποία πραγματοποιήθηκε την 28.3.2014, ενέκρινε την άντληση υπό της Τραπέζης κεφαλαίων έως του ποσού των Ευρώ 1,2 δισ. (συμπεριλαμβανομένης της υπέρ το άρτιο αναλογούσης διαφοράς), δι' αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, με καταβολή μετρητών. Κατάργηση των δικαιωμάτων προτιμήσεως των υφισταμένων (κοινών και προνομιούχων) μετοχών.

Έκδοση και διανομή υπό της Τραπέζης 1.846.153.846 νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων
μετοχών, ονομαστικής αξίας ίσης προς Ευρώ 0,30 εκάστης και τιμής διαθέσεως Ευρώ 0,65 ανά νέα μετοχή και διάθεση του συνόλου των νέων μετοχών διά ιδιωτικής τοποθετήσεως σε ειδικούς επενδυτές. Τροποποίηση του άρθρου 5 του Καταστατικού αυτής.

Επίσης, παρείχε εξουσία στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τραπέζης όπως επιμεληθεί της συνολικής αυξήσεως και ρυθμίσει συναφή περί την αύξηση θέματα.

Η Γενική Συνέλευση ενημερώθηκε ότι, κατά την από 30.1.2014 συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, εξελέγη, κατόπιν υποδείξεως του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κυρία Παναγιώτα Σ. Ιπλιξιάν ως Μη Εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Η Γενική Συνέλευση όρισε την κυρία Π. Ιπλιξιάν ως Μέλος της Ελεγκτικής Επιτροπής του Διοικητικού Συμβουλίου».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v