Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το 66% του ΑΔΜΗΕ

Έως την 9η Μαΐου θα πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα δικαιολογητικά. Στη συνέχεια η ΔΕΗ θα κάνει την προεπιλογή των εταιρειών, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Η πρόσκληση.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το 66% του ΑΔΜΗΕ

Σε μεμονωμένες εταιρείες με εμπειρία στη διαχείριση δικτύων, κοινοπρακτικά σχήματα με τη συμμετοχή και funds, αλλά και αποκλειστικά σε funds απευθύνεται η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πώληση του 66% του διαχειριστή του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας-ΑΔΜΗΕ. Oι ενδιαφερόμενοι μπορεί να προέρχονται από έναn μεγάλο αριθμό κρατών της Ευρώπης, Ασίας και Αμερικής.

Η διαδικασία επιλογής του επενδυτή θα γίνει σε δύο φάσεις. Συγκεκριμένα την 9η Μαΐου θα πρέπει να καταθέσουν οι ενδιαφερόμενοι τα δικαιολογητικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος. Στη δεύτερη φάση, η ΔΕΗ θα κάνει την προεπιλογή των εταιρειών, οι οποίες θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές. Η ΔΕΗ εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, απευθύνεται σε εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στην ΕΕ και στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και επίσης σε εταιρείες της Κίνας, Ινδίας, Βραζιλίας, Αυστραλίας, ΗΠΑ, Καναδά, Ιαπωνίας, Ρωσίας, Ισραήλ, Κουβέιτ, Κατάρ, Σαουδικής Αραβίας, Ομάν Σιγκαπούρης, Μαλαισίας.

Η προκήρυξη προσφέρει σχετική ευελιξία στη διαμόρφωση των σχημάτων, καθώς επιτρέπει υπό όρους σε νομικό πρόσωπο να αποχωρήσει από σχήμα με το οποίο εισήλθε στη διαδικασία και να συνεχίσει με άλλο σχήμα. Ως προς την πλήρωση των οικονομικών κριτηρίων για την επιλογή των εταιρειών που θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, δηλαδή την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς, αυτά προβλέπουν ότι το ενδιαφερόμενο νομικό πρόσωπο ή μέλος κοινοπραξίας με συμμετοχή σε αυτήν τουλάχιστον 20%, θα πρέπει να έχει ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων (μέσος όρος τριετίας). Εάν ο ενδιαφερόμενος είναι διαχειριστής κεφαλαίων ("fund manager") ή μία εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ("private equity"), θα πρέπει έχει ενεργά, διαθέσιμα και μη επενδεδυμένα κεφάλαια ύψους τουλάχιστον 350 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καλύπτει τα παρακάτω τεχνικά κριτήρια. Πρέπει να αποδείξει ότι ο ίδιος ή μια θυγατρική του, διαθέτει ένα τουλάχιστον από τα ακόλουθα:

· εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός των τελευταίων πέντε ετών στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση περιουσιακών στοιχείων με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά του ΑΔΜΗΕ (εμπειρία στη λειτουργία Δικτύων Μεταφοράς Ενέργειας), ή

· εμπειρία τουλάχιστον τριών ετών εντός των τελευταίων πέντε ετών στην ανάπτυξη, διαχείριση, λειτουργία και συντήρηση υποδομών ενέργειας και/ή συγκρίσιμων περιουσιακών στοιχείων ρυθμιζόμενων υποδομών.

Στην περίπτωση σύμπραξης, τα τεχνικά κριτήρια πρέπει να πληρούνται από ένα μέλος με συμμετοχή τουλάχιστον 20% στη σύμπραξη.

Κατά παρέκκλιση από τα παραπάνω, ο ενδιαφερόμενος δεν θα υποχρεούται να πληροί τα τεχνικά κριτήρια, υπό την προϋπόθεση ότι θα δεσμευτεί να παραχωρήσει πλήρως τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ στο Ελληνικό Δημόσιο για χρονικό διάστημα ίσο με τουλάχιστον 5 έτη.

Όπως είναι γνωστό, με το τίμημα που θα επιτευχθεί για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, θα ισχύσει για την εξαγορά του 34% των μετοχών εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου που θα είναι ο εταίρος με δικαιώματα blocking minority. Σύμφωνα δε με τους αρχικούς σχεδιασμούς, η πληρωμή του ποσού αυτού στη ΔΕΗ θα γίνει έναντι υποχρεώσεων της ΔΕΗ στο Ελληνικό Δημόσιο από διάφορες αιτίες.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων για την εξαγορά του ΑΔΜΗΕ, περιλαμβάνεται η ιταλική TERNA, που είναι ο διαχειριστής του δικτύου της Ιταλίας, αλλά και συνταξιοδοτικά funds από διάφορες χώρες..

*Η πρόσκληση ενδιαφέροντος δημοσιεύεται στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v