Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Aegean: Θεσμικοί επενδυτές οι αγοραστές του 8,4%

Μεγαλύτερη διασπορά και ενίσχυση της εμπορευσιμότητας για τη μετοχή της Aegean Airlines επιτυγχάνεται με την πώληση 6 εκατομμυρίων μετοχών της. Θεσμικοί επενδυτές οι αγοραστές.

  • της Μάρως Τσαντήλα
Aegean: Θεσμικοί επενδυτές οι αγοραστές του 8,4%

Στην ενίσχυση της εμπορευσιμότητας της μετοχής της Aegean Airlines στο Χρηματιστήριο αναμένεται ότι θα συμβάλει η αύξηση της διασποράς που επετεύχθη με την πώληση 6.000.000 μετοχών της εταιρείας, που αντιστοιχούν σε ποσοστό 8,4% του μετοχικού κεφαλαίου της, έναντι του συνολικού ποσού των 44,16 εκατ. ευρώ (στα 7,36 ευρώ/μετοχή), μέσω της διαδικασίας διεθνούς βιβλίου προσφορών (accelerated book building process), με ιδιωτική τοποθέτηση σε ειδικούς και θεσμικούς επενδυτές.

Κατά πληροφορίες οι αγοραστές είναι θεσμικοί επενδυτές, γεγονός που αποτιμάται ως ένδειξη εμπιστοσύνης στην εταιρεία και στις προοπτικές της.

Η κίνηση αυτή κρίθηκε απαραίτητη ώστε η εταιρεία να ενισχύσει την εμπορευσιμότητά της στη χρηματιστηριακή αγορά. Η εισαγωγή της Aegean στο Χρηματιστήριο έγινε με τη διάθεση του 25% των μετοχών στο επενδυτικό κοινό, ενώ οι βασικοί της μέτοχοι κράτησαν υπό τον έλεγχό τους το 75% του μετοχικού κεφαλαίου.

Την προηγούμενη τετραετία, εν μέσω έντονης οικονομικής κρίσης, οι βασικοί της μέτοχοι προχώρησαν σε αγορές μετοχών προκειμένου να στηρίξουν τον τίτλο. Ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής το ποσοστό που είχαν στα χέρια τους έφτασε στο 82%.

Παράλληλα από το υπόλοιπο 18% που βρισκόταν στη διασπορά ένα μέρος αυτού, της τάξης του 10%, ήταν στην κατοχή μετόχων οι οποίοι δεν έκαναν πράξεις επί της μετοχής, με αποτέλεσμα η εμπορευσιμότητά της στη χρηματιστηριακή αγορά να είναι ιδιαίτερα χαμηλή.

Με την πώληση των 6 εκατομμυρίων μετοχών η διασπορά της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 8,4% και φτάνει πλέον στο 25%, δηλαδή στο ποσοστό με το οποίο και έγινε η εισαγωγή της μετοχής στο χρηματιστήριο.

Μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης συναλλαγής, το ποσοστό της συνολικής συμμετοχής (άμεσης και έμμεσης) του κ. Βασιλάκη μειώθηκε από 39,80% σε 34,17% (που αντιστοιχεί σε 24.402.013 μετοχές και δικαιώματα ψήφου), ενώ το ποσοστό της οικογένειας Λασκαρίδη διαμορφώνεται πλέον σε 17% περίπου από 20%.

Επιστροφή κεφαλαίου

Πρόσφατα η γενική συνέλευση της Aegean ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 71,4 εκατ. ευρώ στους μετόχους. Οι διαδικασίες για την επιστροφή κεφαλαίου αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τα τέλη Ιουνίου και έως τότε ο τίτλος θα είναι διαπραγματεύσιμος με το δικαίωμα συμμετοχής σε αυτήν.

Το 2013 η αεροπορική επέστρεψε στην κερδοφορία ενώ το πλέον σημαντικό γεγονός της προηγούμενης χρονιάς ήταν η έγκριση της εξαγοράς της Οlympic Air από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Να σημειωθεί, τέλος, ότι τα ταμειακά αποθέματα της εταιρείας ανέρχονται σε 239 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v