Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοιξε η διαδικασία για την Eurobank

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία κατάθεσης προσφορών για τη θέση του βασικού επενδυτή. Στο "παιχνίδι" το σχήμα Fairfax με προσφορά της τάξης 1,2-1,3 δισ. Μεταξύ 0,3 - 0,35 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το εύρος τιμών για την ΑΜΚ.

Άνοιξε η διαδικασία για την Eurobank

Στην τελική ευθεία εισέρχεται πλέον η διαδικασία επιλογής βασικού επενδυτή για την Eurobank καθώς ολοκληρώθηκε σήμερα η διαδικασία κατάθεσης προσφορών από τα ενδιαφερόμενα σχήματα, ενώ συνεδρίασε και το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής.

Παρ΄ ότι επισήμως το ΤΧΣ αρνείται να σχολιάσει οποιεσδήποτε πληροφορίες για τη διαδικασία και το αποτέλεσμα της κατάθεσης προσφορών, τραπεζικές πηγές θεωρούν δεδομένη την κατάθεση προσφοράς από την κοινοπραξία Fairfax (WL Ross & Co, Fidelity, Capital και Mackenzie) καθώς είχε ενημερώσει για την πρόθεσή της να δεσμευθεί για ποσό της τάξης των 1,2 με 1,3 δισ. σε τιμή υψηλότερη των 0,30 ευρώ.

To μεσημέρι συνεδρίασε το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όρισε την ελάχιστη τιμή για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank. Σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΧΣ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα την Μεγάλη Τετάρτη.

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι το εύρος τιμών για την αύξηση κεφαλαίου θα κινηθεί μεταξύ 0,30 έως 0,35 ευρώ.

Νωρίτερα το Euro2day.gr μετέδωσε τα εξής:

Ξεκινά με γοργούς ρυθμούς η διαδικασία αφενός για την επιλογή των anchors investors αφετέρου για τον ορισμό της ελάχιστης τιμής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,86 δισ. ευρώ της Eurobank. Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η ελάχιστη τιμή αναμένεται να ορισθεί στο 0,31-0,32 ευρώ, ενώ από σήμερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Lazard δέχεται προσφορές από τα ενδιαφερόμενα για τη θέση του βασικού επενδυτή σχήματα με την τελική επιλογή να διενεργείται αύριο μετά και τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής.

Το Γενικό Συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας έχει ήδη στα χέρια του τις δύο αποτιμήσεις που έκαναν στη Eurobank η Lazard και η Morgan Stanley.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από τον έναν, ή περισσότερους, anchor investor να τοποθετήσει στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank κεφάλαια από 1,2 έως 1,5 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα ορίσει, άμεσα, το εύρος τιμών και όταν ανοίξει η διαδικασία της αύξησης -ξεκινά στις 25 Απριλίου- τότε από το premarketing, κυρίως τις προσφορές κατά τη διάρκειά του, θα ορισθεί η τελική τιμή, βάσει της οποίας θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου.

Σήμερα, επίσης, ξεκινούν και τα roadshows της διοίκησης της τράπεζας στο εξωτερικό, αν και οι πηγές αναφέρουν ότι από τους βασικούς υποψήφιους επενδυτές που προκρίνονται ένα είναι το Fairfax. Ο βασικός επενδυτής θα κληθεί να διακρατήσει τις μετοχές του για έξι μήνες. Ανάδοχοι της αύξησης κεφαλαίου έχουν ορισθεί η Barclays, η Deutsche Bank και η JP Morgan.

Φρένο από το ΤΧΣ

Ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι η διοίκηση της Eurobank πρότεινε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η αύξηση κεφαλαίου να είναι μεγαλύτερη των 2,86 δισ. ευρώ, με στόχο την προσέλκυση περισσότερων κεφαλαίων και επενδυτών καθώς και την περαιτέρω διεύρυνση της μετοχικής βάσης με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η πρόταση στηρίχθηκε στο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον - αρνητική απάντηση από την ηγεσία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για νομικούς και... ηθικούς λόγους. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το Ταμείο απάντησε στη διοίκηση της Eurobank ότι «δεδομένης της χαμηλής τιμής, βάσει της οποίας θα γίνει η αύξηση, πρέπει να τηρηθούν οι νόμοι και τα κεφάλαια της ΑΜΚ να αντιστοιχούν επακριβώς στις κεφαλαιακές ανάγκες που όρισαν τα stress tests της ΤτΕ».

Αξίζει να αναφερθεί πως στην περίπτωση όπου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν υψηλότερη το ποσοστό του ΤΧΣ στη Eurobank θα περιοριζόταν ακόμα περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v