Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: Oι προσδοκίες της αγοράς μετά τη Fairfax

Ο πήχης για την τιμή της συνδυασμένης προσφοράς και οι προσδοκίες για την τελική τιμή διάθεσης. Πόσο ελκυστικά είναι τα επίπεδα της προσφερόμενης τιμής. Σε εξέλιξη οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό. Υψηλό το ενδιαφέρον από ξένους.

Eurobank: Oι προσδοκίες της αγοράς μετά τη Fairfax

Τα βασικά κομμάτια του παζλ για την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank κατά 2,86 δισ. ευρώ γνωρίζει πλέον η αγορά μετά την έγκριση της ομάδας Fairfax ως βασικού επενδυτή και τον προσδιορισμό της ελάχιστης τιμής για τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών.

Χθες το ΤΧΣ ανακοίνωσε ότι η ομάδα επενδυτών υπό τη Fairfax (Capital Research & Management, Wilbur Ross, Fidelity, Mackenzie και Brookfield) επιλέχθηκε ως βασικός επενδυτής για την αύξηση της Eurobank. Η ομάδα επενδυτών προσέφερε 1,332 δισ. ευρώ στο 0,30 ευρώ (discount 26% σε σχέση με το χθεσινό κλείσιμο) και καλύπτει το 46,5% της ΑΜΚ.

Το υπόλοιπο 53,5%, ήτοι 1,53 δισ. ευρώ, θα καλυφθεί από τη συνδυασμένη προσφορά μετοχών στο εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και στην Ελλάδα (δημόσια προσφορά).

Το 0,30 ευρώ θα είναι η ελάχιστη τιμή για τη συνδυασμένη προσφορά και αν από το book building προκύψει ανώτερη τιμή διάθεσης η κοινοπραξία Fairfax θα κληθεί να αναπροσαρμόσει αντίστοιχα την προσφορά της.

Το γεγονός, πάντως, ότι η Fairfax υπέβαλε την προσφορά της στην ελάχιστη τιμή που είχε προσδιορίσει το ΤΧΣ (0,30 ευρώ) μειώνει κάπως τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί στην αγορά ότι η τιμή διάθεσης της συνδυασμένης προσφοράς μπορεί να φθάσει ως και το 0,36 ευρώ (20% υψηλότερα από την ελάχιστη).

Ρόλο για το ψαλίδισμα των μεγάλων προσδοκιών παίζει και το ύψος της προσφοράς. Η αγορά περίμενε ότι η ομάδα επενδυτών υπό τη Fairfax θα πρόσφερε ως και 1,5 δισ. ευρώ, καλύπτοντας πάνω από το 50% της ΑΜΚ.

Κατώτερο των προσδοκιών ήταν και το ποσό (400 εκατ. ευρώ) με το οποίο συμμετέχει η Fairfax στη συνολική προσφορά που υπέβαλε η κοινοπραξία. Η αγορά προσδοκούσε ότι μεμονωμένα η Fairfax θα έβαζε τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση βέβαια που η τιμή διαμορφωνόταν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Από την άλλη, βέβαια, το 0,30 ευρώ είναι θελκτική τιμή εισόδου για τους επενδυτές καθώς η σχέση τιμής προς ενσώματη καθαρή αξία διαμορφώνεται με ιστορικά στοιχεία (31/12/2013) στο 0,77%.

Σύμφωνα με στελέχη ξένων επενδυτικών τραπεζών, η ελκυστική τιμή αλλά και η πρόθεση της ομάδας Fairfax να συμμετάσχουν ενεργά στη διοίκηση της Eurobank διευκολύνουν τη συγκέντρωση ποιοτικών επενδυτών (long only funds), που θα θέσουν το στοίχημα της ανάκαμψης της τράπεζας και της ελληνικής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

«Τα επίπεδα του 0,30 ευρώ ανά μετοχή αντιστοιχούν στο 0,44 ευρώ της πρώτης αύξησης κεφαλαίου που διενήργησε η Alpha Bank», αναφέρει αναλυτής σημειώνοντας ότι στις τελευταίες αυξήσεις η Πειραιώς και η Alpha άντλησαν κεφάλαια σε επίπεδα που αντιστοιχούσαν (στην Alpha) ή ξεπερνούσαν (στην Πειραιώς) την καθαρή ενσώματη αξία τους.

Η διαφορά μεταξύ της Eurobank, της Πειραιώς και της Alpha εξηγείται βέβαια από την κεφαλαιακή τους θέση. Η Alpha και η Πειραιώς με τα κεφάλαια που άντλησαν εξαγοράζουν τις προνομιούχες μετοχές και καλύπτονται κεφαλαιακά και για το δυσμενές σενάριο της BlackRock.

Σημειώνεται ότι η Fairfax έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ανάκλησης της προσφοράς της, εφόσον δεν συγκεντρωθεί συνολικά (συμπεριλαμβανομένου και του 1,332 δισ.) το 50% συν μία μετοχή της AMK. H Fairfax και η WLR Funds έχουν δεσμευθεί να διακρατήσουν τις μετοχές που θα αποκτήσουν για περίοδο 6 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

Ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων για συμμετοχή στην ΑΜΚ

Η διοίκηση της τράπεζας βρίσκεται ήδη σε πρόγραμμα παρουσιάσεων στο εξωτερικό από το οποίο προκύπτει, σύμφωνα με πληροφορίες, ισχυρό ενδιαφέρον για συμμετοχή στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

Η συνδυασμένη προσφορά μετοχών θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου σε ξένους και εγχώριους επενδυτές. Στους εγχώριους επενδυτές θα διατεθούν μετοχές ως 286 εκατ. ευρώ, το 10% της ΑΜΚ, με τη δημόσια προσφορά να σπάει σε δύο υποκατηγορίες, για θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές, όπως έγινε και με την Πειραιώς.

Το βιβλίο για την ιδιωτική τοποθέτηση στο εξωτερικό θα παραμείνει ανοικτό ως και τις 30 Απριλίου, ενώ η δημόσια προσφορά στην Ελλάδα θα διαρκέσει τρεις εργάσιμες (25 - 29 Απριλίου). Συντονιστές του book building για τους ξένους επενδυτές θα είναι η Barclays, η Deutsche Bank και η JP Morgan, ενώ για τη δημόσια προσφορά στο εσωτερικό συντονιστής θα είναι η Eurobank Equities.

Αν μείνουν αδιάθετες μετοχές τόσο από τη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης όσο και από τη δημόσια εγγραφή ενεργοποιούνται οι διατάξεις του νόμου για το bail-in και αν συνεχίσουν να υπάρχουν αδιάθετες μετοχές τις παίρνει το ΤΧΣ που λειτουργεί ως εγγυητής κάλυψης της ΑΜΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v