Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική: Σήμερα ανοίγει το βιβλίο για το ομόλογο

Έχει ξεκινήσει ήδη το premarketing από την κοινοπραξία των αναδόχων για το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας ύψους 750 εκατ. ευρώ. Προσδοκίες για επιτόκιο 0,5% χαμηλότερο από αυτό του Δημοσίου, κοντά στο 4,5%. Την Πέμπτη κλείνει το βιβλίο προσφορών.

Εθνική: Σήμερα ανοίγει το βιβλίο για το ομόλογο

Σήμερα αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να ανοίξει το βιβλίο προσφορών για την έκδοση senior και unsecured ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα

Η κοινοπραξία των τραπεζών που έχουν αναλάβει την έκδοση (Merrill Lynch, Citi, Goldman Sachs και HSBC) έχει ξεκινήσει ήδη το premarketing, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν παρουσιάσεις στο Λονδίνο, σε διεθνείς επενδυτές. 

Το βιβλίο αναμένεται να κλείσει την Πέμπτη και από τις πρώτες ενδείξεις που προκύπτουν από τη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η τιμολόγησή του θα είναι κατά 0,5% καλύτερη από αυτήν που πέτυχε πρόσφατα το Δημόσιο με την έκδοση 5ετούς κρατικού ομολόγου (επιτόκιο 4,95%).

Σημειώνεται ότι το ομόλογο θα είναι ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Εν τω μεταξύ οι τράπεζες που έχουν αναλάβει να τρέξουν την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ διοργάνωσαν τηλεδιάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας η διοίκηση της Eθνικής παρείχε διευκρινίσεις για το εγχείρημα.

Σύμφωνα με τη διοίκηση, μέσω της ΑΜΚ η ΕΤΕ θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες (2,2 δισ.) που προέκυψαν από τα stress tests της ΤτΕ, ενώ θα θωρακιστεί πλήρως σε ό,τι αφορά τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ.

Παράλληλα η ΑΜΚ θα της προσφέρει τη δυνατότητα αποπληρωμής των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου, ύψους 1,35 δισ. ευρώ.

Η ΕΤΕ θα διοργανώσει roadshow έως τις 2 Μαΐου, ενώ η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 10 Μαΐου.

Η έγκριση του ενημερωτικού αναμένεται να γίνει στις 14 Μαΐου, ενώ η διαδικασία του book building προβλέπεται να ξεκινήσει από τις 6 Μαΐου.

Από τα 2,2 δισ. των κεφαλαιακών αναγκών το 1,04 δισ. θα καλυφθεί και από την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Το υπόλοιπο ποσό όπως επίσης και το κόστος της επαναγοράς των προνομιούχων μετοχών θα καλυφθούν μέσω της ΑΜΚ.

Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης ο δείκτης Core Tier I της Εθνικής θα διαμορφωθεί στο 18,2%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v