Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank: «Μαχαίρι» σε κόστη και δραστηριότητες εξωτερικού

Τι προβλέπει το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης. Πόσο θα περικοπεί η παρουσία στο εξωτερικό. Πού θα διαμορφωθούν τα κόστη στην Ελλάδα και ποιες θυγατρικές θα πωληθούν. Οι στόχοι για το cost of funding.

Eurobank: «Μαχαίρι» σε κόστη και δραστηριότητες εξωτερικού

Μαχαίρι στα κόστη της Ελλάδας και στις δραστηριότητες του εξωτερικού, πωλητήρια θυγατρικών και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τη μείωση του κόστους καταθέσεων και τη βελτίωση του δείκτη δανείων προς καταθέσεις περιλαμβάνει το πλάνο αναδιάρθρωσης της Eurobank.

Το αναθεωρημένο σχέδιο αναδιάρθρωσης, αφού εγκρίθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας στις 11 Απριλίου 2014 και από το Γενικό Συμβούλιο του ΤΧΣ στις 14 Απριλίου, υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του υπουργείου Οικονομικών στις 16 Απριλίου και αναμένεται να εγκριθεί από αυτήν έως τις 30 Απριλίου.

Το ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση κεφαλαίου των 2,86 δισ. ευρώ, με συνδυασμένη προσφορά μετοχών στο εξωτερικό (ιδιωτική τοποθέτηση) και στην Ελλάδα στις 25, 28 και 29 Απριλίου, αποκαλύπτει τις κύριες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει να υλοποιήσει η Eurobank έως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Ειδικότερα, η Eurobank δεσμεύεται απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει στις εξής κινήσεις:

- Να μειώσει τις συνολικές δαπάνες της στην Ελλάδα (ελληνικές τραπεζικές και μη τραπεζικές δραστηριότητες) κάτω από τα 800 εκατ. ευρώ έως και τη χρήση του 2017. Σημειώνεται ότι στις 31/12/2013 οι δαπάνες για τις εν Ελλάδι δραστηριότητες ανήλθαν στα 742,4 εκατ. ευρώ, αλλά με ενσωμάτωση της Νέας Proton και του Τ.Τ. για τέσσερις μόνο μήνες.

- Να μειώσει το κόστος καταθέσεων στην Ελλάδα κατά περίπου 180 μονάδες βάσης πλέον του βασικού επιτοκίου αναφοράς, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2013 και αφού ληφθούν υπ' όψιν οι εκάστοτε μακροοικονομικές συνθήκες και οι συνθήκες ρευστότητας έως τις 31/12/2018.

- Να μειώσει τον δείκτη καθαρών δανείων προς καταθέσεις για τις ελληνικές τραπεζικές δραστηριότητές της σε 115% κατ' ανώτατο όριο στις 31 Δεκεμβρίου 2017. Ο λόγος δανείων προς καταθέσεις στις 31/12/2013 διαμορφώθηκε στο 109,8% και η τράπεζα πληροί την παραπάνω δέσμευση προς την DG Comp.

- Να προχωρήσει σε μείωση των στοιχείων ενεργητικού εκτός Ελλάδας στα 8,77 δισ. ευρώ κατ' ανώτατο όριο ως τις 30 Ιουνίου 2018. Αν η τράπεζα λάβει πρόσθετη κρατική ενίσχυση άνω του 1 δισ. ευρώ, τότε το ενεργητικό του εξωτερικού θα πρέπει να πέσει κάτω από τα 3,5 δισ. Στο τέλος του 2013 το συνολικό ενεργητικό των διεθνών δραστηριοτήτων της τράπεζας ανερχόταν σε 13 δισ. ευρώ αντιστοιχώντας στο 16,7% του συνόλου. Επομένως η Eurobank θα πρέπει ως τις 30 Ιουνίου 2018 να μειώσει το ενεργητικό των διεθνών δραστηριοτήτων της κατά 4,23 δισ.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης θέτει συγκεκριμένα όρια στη δυνατότητα της τράπεζας να ενισχύει κεφαλαιακά τις θυγατρικές της στο εξωτερικό (μέσω ΑΜΚ ή μέσω κεφαλαίων μειωμένης εξασφάλισης). Το όριο υπολογίζεται ως ποσοστό επί του σταθμισμένου ενεργητικού της κάθε θυγατρικής.

Πωλητήρια σε Eurolife και Eurobank Properties

Ταυτόχρονα η Eurobank αναλαμβάνει τη δέσμευση να πωλήσει τουλάχιστον το 80% του μετοχικού κεφαλαίου των Eurolife Ζωής και Γενικών Ασφαλειών, θυγατρικών του ομίλου στην ασφαλιστική αγορά, και να μειώσει τη συμμετοχή της στη Eurobank Properties Α.Ε.Ε.Α.Π. στο 20% από 33% σήμερα, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016. Το υπόλοιπο (20%) της συμμετοχής της στη Eurobank Properties θα πρέπει να πωληθεί ως τις 31 Δεκεμβρίου 2018.

Επιπρόσθετα δεσμεύεται να πωλήσει το χαρτοφυλάκιό της σε μετοχές, ομόλογα μειωμένης εξασφάλισης και υβριδικά ομόλογα (με την επιφύλαξη ορισμένων εξαιρέσεων), ούτως ώστε αυτό να μειωθεί σε ποσό χαμηλότερο των 35 εκατ. ευρώ έως τις 21 Δεκεμβρίου 2015.

Τέλος, το σχέδιο αναδιάρθρωσης περιλαμβάνει και σειρά άλλων δεσμεύσεων όπως περιορισμοί στη δυνατότητα της Eurobank να προβαίνει σε ορισμένες εξαγορές, περιορισμοί για τη μη καταβολή τόκων κατά τη διακριτική ευχέρεια της τράπεζας για τίτλους που προσμετρώνται στα εποπτικά ίδια κεφάλαια (π.χ. προνομιούχες μετοχές), τη μη οικειοθελή άσκηση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς τίτλων ιδίων κεφαλαίων και τίτλων μειωμένης εξασφάλισης και τη μη επαναγορά τίτλων υβριδικού κεφαλαίου.

Σημειώνεται ότι η Eurobank για την κατάρτιση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης βασίσθηκε σε παραδοχές σχετικά με τις μακροοικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια, οι οποίες ήταν ευθυγραμμισμένες με τις παραδοχές που δόθηκαν από το ΤΧΣ.

Η Eurobank αναμένει ότι η υλοποίηση των δεσμεύσεών της σύμφωνα με το σχέδιο αναδιάρθρωσης θα εξορθολογίσει τις δραστηριότητες του ομίλου και θα μειώσει τα κόστη του, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει τη δημιουργία εσωτερικού κεφαλαίου, συμβάλλοντας στην επίτευξη του απώτατου στόχου, που είναι η επιστροφή στην κερδοφορία.

Εντούτοις, η υλοποίηση των παραπάνω δεσμεύσεων δύναται, σύμφωνα με το ενημερωτικό, να έχει σοβαρό δυσμενή αντίκτυπο στις δραστηριότητες, στα λειτουργικά αποτελέσματα και στην οικονομική κατάσταση της Eurobank.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v