Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εμφύλιος στις ιχθυοκαλλιέργειες!

Τα βρήκαν οι Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες με τις τράπεζες για το σχέδιο εξυγίανσης, «τσινάει» ο κλάδος, που κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. Τι λέει ο ΣΕΘ σε επιστολή του προς τις τράπεζες και το υπουργείο Ανάπτυξης.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Εμφύλιος στις ιχθυοκαλλιέργειες!

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια. Ρήση που επιβεβαιώνεται στην πράξη και στην περίπτωση του κλάδου των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών. Καθώς είναι στην κόψη του ξυραφιού, οι εταιρείες του κλάδου υπό το βάρος των δανείων και της αδυναμίας εύρεσης λύσης με το τραπεζικό σύστημα αδυνατούν να πάρουν ανάσα. Όχι όμως όλες. Η εισηγμένη στο Χ.Α. Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες φαίνεται να έχει βρει για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα λίγων ετών απάνεμο λιμάνι με τη σύμφωνη γνώμη και των τραπεζών.

Τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της στο άρθρο 99 και την επικύρωση της συμφωνίας συνδιαλλαγής με τους πιστωτές της (η απόφαση είχε γίνει δεκτή από το Εφετείο στις 10/4/2010), η ΕΛΙΧΘ επανήλθε εκ νέου υποβάλλοντας νέο σχέδιο για την εξυγίανσή της με το οποίο συμφωνούν και οι τράπεζες.

Αυτό προκάλεσε την παρέμβαση του Συνδέσμου Ελληνικών Θαλασσοκαλλιεργειών. Με επιστολή που απέστειλε την 1η Απριλίου προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ήτοι προς τις Alpha Bank, EFG – Eurobank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Πειραιώς, αλλά και προς το υπουργείο Ανάπτυξης, ο Σύνδεσμος κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό και στήριξη επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99. Και όχι μόνο αυτό. Στην επιστολή του το επίσημο όργανο του κλάδου κάνει λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό από την πλευρά των τραπεζών και ζητά την αναθεώρηση της απόφασής τους σχετικά με την ΕΛΙΧΘ.

Σε άλλο σημείο της επιστολής, η οποία υπογράφεται από τον πρόεδρο Δημήτρη Βαλαχή και τον γενικό γραμματέα Αντώνη Χαχλάκη, σημειώνεται: «Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση και τη διαγραφή χρεών μόνο από προμηθευτές του κάδου, πιστεύουμε ότι δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες ισότιμης μεταχείρισης, όσον αφορά τόσο τους όρους και τις διευκολύνσεις που παρέχονται, όσο και τη χρονική στιγμή που γίνεται η ρύθμιση, εν μέσω συζητήσεων για την εξυγίανση αρκετών εταιρειών του κλάδου».

Σημειώνεται ότι η νέα συμφωνία της ΕΛΙΧΘ με τους πιστωτές της προβλέπει με βάση πληροφορίες «κούρεμα» 65% των υποχρεώσεών της προς τους ανέγγυους - ιδιώτες πιστωτές (προμηθευτές). Δηλαδή το «κούρεμα» θα γίνει επί των 19 εκατ. ευρώ που οφείλει σήμερα η εταιρεία στους ιδιώτες επενδυτές. Το νέο σχέδιο εξυγίανσης προβλέπει επίσης ότι η αποπληρωμή των υποχρεώσεών της προς τις τράπεζες θα περιλαμβάνει έως και το τέλος του 2015 την αποπληρωμή μόνο των τόκων και όχι του κεφαλαίου. Εκτός όλων των άλλων, το σχέδιο εξυγίανσης της ΕΛΙΧΘ, το οποίο έχει προκαλέσει τρικυμία στον κλάδο, προβλέπει και την εισφορά από τους βασικούς μετόχους στην ΕΛΙΧΘ του εργοστασίου ιχθυοτροφών ECOFEED, κίνηση μέσω της οποίας οι τελευταίοι θα καλύψουν τη δική τους συμμετοχή στο σχέδιο εξυγίανσης. Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους η συγκεκριμένη εταιρεία αποτιμάται στα 15 εκατ. ευρώ.

Την ώρα πάντως που στον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών έχει ξεσπάσει εμφύλιος και οι τράπεζες δεν φαίνεται προς στιγμήν τουλάχιστον διατεθειμένες να ρίξουν σωσίβιο, οι διεθνείς ανταγωνιστές των ελληνικών ψαριών συνεχίζουν να αναπτύσσονται κυρίως εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων. Και όταν λέμε διεθνείς ανταγωνιστές δεν αναφερόμαστε μόνο στους Τούρκους. Το Μαρόκο, η Σαουδική Αραβία και η Τυνησία αποτελούν το νέο πονοκέφαλο όχι μόνο για τις ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για τις ελληνικές εξαγωγές.

Όλη η επιστολή του ΣΕΘ

Θέμα: Αθέμιτος ανταγωνισμός & στήριξη επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο άρθρο 99

«Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΘ θα ήθελε να εκφράσει την ανησυχία του σχετικά με την προγραμματισμένη περαιτέρω στήριξη με ειδικές οικονομικές διευκολύνσεις που παρέχεται στην εταιρεία ΕΛΙΧΘ, σε συνέχεια μιας αποτυχημένης προηγούμενης ρύθμισης του άρθρου 99 από το 2008, η οποία προφανώς δεν ωφέλησε τον κλάδο.

Το διοικητικό συμβούλιο του ΣΕΘ πιστεύει ότι η αντιμετώπιση των εταιρειών του κλάδου πρέπει να γίνεται με ισότιμες συνθήκες και να αποφεύγεται η δημιουργία συνθηκών αθέμιτου και μη υγιούς ανταγωνισμού.

Με τη σχεδιαζόμενη ρύθμιση και τη διαγραφή χρεών μόνο από προμηθευτές του κλάδου, πιστεύουμε ότι δεν ικανοποιούνται οι συνθήκες ισότιμης μεταχείρισης, όσον αφορά τόσο τους όρους και τις διευκολύνσεις που παρέχονται, όσο και τη χρονική στιγμή που γίνεται η ρύθμιση, εν μέσω συζητήσεων για την εξυγίανση αρκετών εταιρειών του κλάδου.

Ζητούμε την αναθεώρηση της απόφασής σας και την ισότιμη με τις υπόλοιπες εταιρείες του κλάδου αντιμετώπιση της συγκεκριμένης εταιρείας, ώστε να εξασφαλίζονται με αυτόν τον τρόπο οι συνθήκες του υγιούς ανταγωνισμού».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v