Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC/C η S&P

Η S&P εκτιμά ότι η αύξηση κεφαλαίου δεν αρκεί για να καλύψει τις πιστωτικές απώλειες της επόμενης διετίας. Υποστηρίζει ωστόσο ότι το ΤΧΣ είναι πρόθυμο να στηρίξει αν χρειαστεί.

ΕΤΕ: Επιβεβαιώνει την αξιολόγηση CCC/C η S&P

Την αξιολόγηση CCC/C για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Εθνικής Τράπεζας καθώς και το αρνητικό outlook επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor's μετά την ανακοίνωση της προωθούμενης ΑΜΚ ύψους έως 2,5 δισ. από την τράπεζα.

Όπως αναφέρει, δεν περιμένει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα προσφέρει επαρκές "μαξιλάρι" για την κάλυψη των υψηλών πιστωτικών ζημιών που αναμένονται από τα "κόκκινα" δάνεια της τράπεζας. "Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ευθυγραμμιστεί με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, για δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core tier I) της τάξεως του 8% έως τα τέλη του 2015", τονίζει.  

Ωστόσο, εκτιμά ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πρόθυμο και ικανό να παράσχει περαιτέρω κεφαλαιακή στήριξη στην τράπεζα. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνει την πιστοληπτική αξιολόγηση της τράπεζας. 

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Εθνικής θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και ότι το υπόλοιπο μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ θα είναι περιορισμένο.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης του αξιόχρεου της Εθνικής εντός των επόμενων 18-24 μηνών, εάν ο οίκος θεωρήσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών επί των υποχρεώσεών της λόγω ανεπαρκών κεφαλαίων ή ανεπαρκούς στήριξης. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v