Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΤΕ: Ποια funds έχει βάλει στο «στόχαστρο» για την AMK

Το «μασάζ» στα αμερικανικά κεφάλαια wealth asset management στο roadshow. Ποιοι οίκοι είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Βαρόμετρο η τιμή στην οποία θα διενεργηθεί η αύξηση κεφαλαίου και η αποτίμηση. Συνεχίζονται τα roadshows.

ΕΤΕ: Ποια funds έχει βάλει στο «στόχαστρο» για την AMK

Στους μεσοπρόθεσμους (wealth funds και τράπεζες) ξένους επενδυτές στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θα δώσει έμφαση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας με στόχο να τους πείσει να τοποθετήσουν κεφάλαια στην επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

Το roadshow βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος της επόμενης εβδομάδας. Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι στο στόχαστρο της Εθνικής Τράπεζας όσον αφορά το στοίχημα της προσέλκυσης medium - long term επενδυτών, έχουν μπει οι διαχειριστές κεφαλαίων της Franklin Templeton, της BlackRock, της Fidelity, της BNY Mellon, της Pimco αλλά και αμερικανικών τραπεζών όπως Morgan Stanley, JP Morgan, Citigroup κ.ά.

Στοίχημα-πρόκληση

«Στόχος είναι η προσέλκυση κεφαλαίων σε μεγάλο βαθμό από αμερικανικές εταιρείες wealth asset management. Η τράπεζα αποτελεί, όπως δείχνουν μέχρι τώρα οι παρουσιάσεις, καλό story, καθώς τα στοιχεία της διαγνωστικής μελέτης που εκπόνησε η BlackRock καταδεικνύουν ότι το δανειακό χαρτοφυλάκιο στην ελληνική αγορά είναι υγιές και οι προοπτικές ιδιαίτερα ικανοποιητικές», τονίζει στο Euro2day.gr στέλεχος της τράπεζας δίνοντας το στίγμα των παρουσιάσεων.

Κλειδί η τιμή και το Ρ/BV

Μολονότι η διαδικασία αναζήτησης των επενδυτών βρίσκεται ακόμη στην αρχή, καθώς το roadshow μετρά μόλις λίγα 24ωρα, η τιμή στην οποία θα γίνει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι το βαρόμετρο που θα κρίνει τόσο το ύψος όσο και την ποιότητα της συμμετοχής. Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως κρίσιμο στοιχείο για την αύξηση της Εθνικής είναι το Ρ/BV, το οποίο «θα είναι αρκετά μεγαλύτερο και από το αντίστοιχο της Πειραιώς, που είχε διαμορφωθεί στην πρόσφατη αύξηση στη 1,15 φορά».

Hedge funds και private equities

Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής έχει εκφράσει σύμφωνα με πηγές της διοίκησης και το σύνολο των ξένων κεφαλαίων που τοποθετήθηκαν στις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των υπόλοιπων ελληνικών τραπεζών. «Πρόκειται για hedge funds και για private equities funds τα οποία επενδύουν μετά μανίας στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πρόδρομος το ομόλογο

Σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς, το στίγμα για τη ζήτηση στην αύξηση της Εθνικής δόθηκε ήδη από την έκδοση του ομολόγου ύψους 750 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι χθες ο όμιλος της Εθνικής ολοκλήρωσε την έκδοση ομολόγου το οποίο τιμολογήθηκε στο 4,5%, χαμηλότερα από το επιτόκιο 4,95%, βάσει του οποίου τιμολογήθηκε το 5ετές ομόλογο του ελληνικού δημοσίου. Οι προσφορές υπερκάλυψαν την έκδοση κατά περίπου 3 φορές. 

Παράλληλα, η Finansbank μέσω 5ετούς Eurobond άντλησε επιπλέον 500 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πηγές του Reuters το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε σε 6,375%.

Τι λέει η S&P

Την αξιολόγηση CCC/C για το μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο χρέος της Εθνικής Τράπεζας καθώς και το αρνητικό outlook επιβεβαίωσε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's μετά την ανακοίνωση της προωθούμενης ΑΜΚ ύψους έως 2,5 δισ. από την τράπεζα.

Όπως αναφέρει, δεν περιμένει ότι η αύξηση κεφαλαίου θα προσφέρει επαρκές μαξιλάρι για την κάλυψη των υψηλών πιστωτικών ζημιών που αναμένονται από τα κόκκινα δάνεια της ΕΤΕ. "Η Εθνική θα χρειαστεί πρόσθετα κεφάλαια για να ευθυγραμμιστεί με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ, για δείκτη βασικών εποπτικών κεφαλαίων (core tier I) της τάξεως του 8% έως τα τέλη του 2015", τονίζει.

Ωστόσο, εκτιμά ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πρόθυμο και ικανό να παράσχει περαιτέρω κεφαλαιακή στήριξη στην τράπεζα. Ως εκ τούτου, επιβεβαιώνει την πιστοληπτική της αξιολόγηση.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι το κεφαλαιακό έλλειμμα της Εθνικής θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες και ότι το υπόλοιπο μετά την αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ θα είναι περιορισμένο.

Το αρνητικό outlook αντανακλά την πιθανότητα υποβάθμισης του αξιόχρεου της Εθνικής εντός των επόμενων 18-24 μηνών, εάν ο οίκος θεωρήσει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών επί των υποχρεώσεών της λόγω ανεπαρκών κεφαλαίων ή ανεπαρκούς στήριξης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v