Σωληνουργεία Κορίνθου: Ελπίδες για rebound το 2015

Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των Σωληνουργείων Κορίνθου μπορούν να εξελιχθούν σαφώς καλύτερα μεσομακροπρόθεσμα. Τέσσερα τα μεγάλα έργα που αναμένονται. Οι προσδοκίες από TAP και South Stream.

Σωληνουργεία Κορίνθου: Ελπίδες για rebound το 2015

Μπορεί η φετινή χρονιά να μην έχει πολύ διαφορετική εικόνα από εκείνη του 2013, ωστόσο οι μακροπρόθεσμες προοπτικές των Σωληνουργείων Κορίνθου μπορούν να εξελιχθούν –κάτω από προϋποθέσεις- σαφώς καλύτερα μεσομακροπρόθεσμα.

Αυτό προκύπτει από τη χθεσινή παρουσίαση των στελεχών της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών, καθώς:

• Εκτιμάται πως η πολιτική των αναβολών και των ακυρώσεων στις μεγάλες διεθνείς επενδύσεις θα τερματιστεί κάποια στιγμή και πως είναι θέμα χρόνου, η έλευση κάποιων μακροοικονομικών μεγεθών να πείσουν τις πετρελαϊκές εταιρείες να ξαναρχίσουν τις επενδύσεις.

• Η υπό κατασκευή μονάδα υποθαλάσσιων σωλήνων (υψηλής προστιθέμενης αξίας με περιορισμένο διεθνή ανταγωνισμό) αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015, σε μια περίοδο όπου πολλές πηγές φυσικού αερίου (πχ Λεβιάθαν στο Ισραήλ και Αφροδίτη στην Κύπρο) βρίσκονται στη θάλασσα.

Τέσσερα μεγάλα αναμενόμενα έργα στην ευρύτερη περιοχή (TAP, TANAM, South Stream, IGB) θα διεκδικηθούν από την εταιρεία. Ο αγωγός ΤΑΝΑΜ (διασχίζει την Τουρκία) αναμένεται να αρχίσει να κατασκευάζεται στο πρώτο εξάμηνο του 2015 και πέρα από την ΣΩΛΚ θα διεκδικηθεί τουλάχιστον από τους μεγάλους τουρκικούς ομίλους.

Σαφώς μεγαλύτερες είναι οι προσδοκίες από τον αγωγό TAP (Ελλάδα, Αλβανία, υποθαλάσσια σύνδεση έως Ιταλία) που θα αρχίσει να κατασκευάζεται προς το τέλος του 2015, θα είναι της τάξεως του 0,5 δις ευρώ και η ελληνική εταιρεία θα διεκδικήσει ένα σημαντικό κομμάτι, βασιζόμενη μεταξύ άλλων στο χαμηλότερο μεταφορικό κόστος και στα καλύτερα logistics).

Όσον αφορά τον αγωγό South Stream, αυτός φαίνεται πως θα καθυστερήσει, ωστόσο αυτό θα μπορούσε να ευνοήσει τα Σωληνουργεία Κορίνθου καθώς με αυτό τον τρόπο ενδεχομένως να προλάβει να διεκδικήσει και το κομμάτι των υποβρύχιων σωλήνων.

• Πολύ καλά (το 2013 τζίρος 70,9 εκατ. και καθαρά κέρδη 9,2 εκατ. ευρώ) εξελίσσεται η κοινή εταιρεία στη Ρωσία με την ΤΜΚ (συμμετοχή 49%) που ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης.

• Η εισηγμένη στρέφεται προς την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

• Τα Σωληνουργεία Κορίνθου τέλος, έχουν μεσομακροπρόθεσμες βλέψεις να διευρύνουν περαιτέρω τις πωλήσεις σωλήνων στις ΗΠΑ και ειδικότερα για την μεταφορά του shale gas (φυσικό αέριο από σχιστόλιθο).

Στ.Κ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v