Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Διευκρινίσεις για εκκρεμή αντιδικία

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής ανακοινώνει ότι δεν της έχει κοινοποιηθεί ακόμη η νέα κατ' έφεση απόφαση σχετικά με την εκκρεμή αντιδικία με το ελληνικό δημόσιο για ποσό 44 εκατ. ευρώ.

ΑΓΕΤ Ηρακλής: Διευκρινίσεις για εκκρεμή αντιδικία
Αναφορικά με την εκκρεμή αντιδικία με το ελληνικό δημόσιο η ΑΓΕΤ Ηρακλής γνωστοποιεί ότι το 1999, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) έκρινε ότι κρατική ενίσχυση που χορηγήθηκε το 1986 στην ΑΓΕΤ Ηρακλής ήταν κατά ένα μέρος παράνομη και έδωσε εντολή στο Ελληνικό Δημόσιο να ανακτήσει από την εταιρία το ποσό των 7,3 εκατ. ευρώ πλέον τόκων.

Δυνάμει μεταγενέστερης επιστολής το 1999, η Ε.Ε. προσδιόρισε ένα ποσό που υπολογίστηκε επί τη βάσει ανατοκισμού με ποσοστό 18%. Το 2000, η εταιρία κατέβαλε το συνολικό ποσό (74 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου ανατοκισμού) και άσκησε ανακοπή ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών (ΔΠΑ).

Το 2001, το ΔΠΑ έκρινε ότι καθώς η απόφαση της Ε.Ε. δεν περιείχε μνεία για ανατοκισμό, οι ελληνικές Αρχές δεν μπορούσαν να προχωρήσουν στην αναγκαστική είσπραξη του ποσού συμπεριλαμβάνοντας ανατοκισμό, και περιόρισαν το προς ανάκτηση ποσό σε 25,6 εκατ. ευρώ (που αντιστοιχούσε σε ποσό υπολογισμένο με απλό τόκο).

Το 2005, κατόπιν επικυρώσεως της αποφάσεως του ΔΠΑ κατ' έφεση, οι ελληνικές Αρχές επέστρεψαν στην εταιρία 44 εκατ. ευρώ. Τα μέρη άσκησαν αναιρέσεις ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2012, το ΣτΕ ανέπεμψε την υπόθεση για την έκδοση νέας κατ' έφεση απόφασης επί της ουσίας της διαφοράς σχετικά με το ποσό των 44 εκατ. ευρώ που είχε επιστραφεί στην εταιρία. Κατόπιν εκδίκασης της υπόθεσης που έλαβε χώρα στις 13 Φεβρουαρίου 2014, η εταιρία έλαβε γνώση της νέας κατ' έφεση απόφασης που μόλις εκδόθηκε, η οποία εξαφάνισε την πρωτόδικη απόφαση του 2001, βάσει της οποίας οι ελληνικές Αρχές είχαν επιστρέψει στην εταιρία 44 εκατ. ευρώ. Η νέα κατ' έφεση απόφαση δεν έχει ακόμη κοινοποιηθεί στην εταιρία.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΑΓΕΤ Ηρακλής, καμία σχετική πρόβλεψη δεν έχει μέχρι τούδε εγγραφεί στα βιβλία της εταιρίας, λόγω της προσηκόντως σχηματισθείσας πεποίθησής της ότι η τελική έκβαση αυτής της αντιδικίας θα είναι θετική, κατόπιν σχετικής γνωμοδοτήσεως των νομικών της συμβούλων. H εταιρία θα στραφεί σθεναρά εναντίον της πρόσφατης κατ' έφεση απόφασης ασκώντας αναίρεση ενώπιον του ΣτΕ, εξετάζοντας και άλλες ενέργειες εναντίον της πιθανής εκτέλεσης της αποφάσεως.

Σε περίπτωση που η κατ' έφεση απόφαση όντως εκτελεστεί στο μέλλον κατά της εταιρίας, ενόσω η υπόθεση θα εκκρεμεί ενώπιον του ΣτΕ, η εταιρία φρονεί ότι δεν θα υπάρξει σημαντικός αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομική της θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v