Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνικά καλώδια: Παρουσίαση στην ΕΘΕ

Ο Όμιλος Ελληνικά Καλώδια θεωρεί το 2013 μεταβατική χρονιά, καθώς ολοκληρώθηκαν σημαντικές επενδύσεις για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης.

Ελληνικά καλώδια: Παρουσίαση στην ΕΘΕ
Στο πλαίσιο της ετήσιας τακτικής ενημέρωσης της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ προς την Ένωση Θεσμικών Επενδυτών (Ε.Θ.Ε.), πραγματοποιήθηκε σήμερα παρουσίαση των ετήσιων οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρίας για τη χρήση 2013, της πορείας της με βάση τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς, της γενικότερης στρατηγικής της, καθώς και των προοπτικών της για τα επόμενα έτη.

Ο Όμιλος ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ θεωρεί το 2013 μεταβατική χρονιά, καθώς ολοκληρώθηκαν σημαντικές επενδύσεις για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης, θέτοντας τις βάσεις για τη μελλοντική ανάπτυξη και ευημερία του Ομίλου. Παράλληλα ο Όμιλος προέβη σε σειρά βελτιωτικών ενεργειών για μείωση του κόστους, βελτίωση της παραγωγικότητας και ενίσχυση των εμπορικών δικτύων, με έμφαση στα προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, στις πωλήσεις σε διαχειριστές δικτύων ενεργείας, καθώς και στη γεωγραφική εξάπλωση εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου, αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης 2013, ο κύκλος εργασιών του Ομίλου ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ ανήλθε σε 345 εκατ. Ευρώ, μειωμένος κατά 21% έναντι του 2012 (439 εκατ. Ευρώ), αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης σε βασικές αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες επηρεάστηκαν σημαντικά από τη συνεχιζόμενη οικονομική ύφεση. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως οι πωλήσεις του Ομίλου εκτός Ευρώπης αυξήθηκαν κατά 48%, ενδεικτικό των ενεργειών για αύξηση πωλήσεων σε χώρες που εμφανίζουν σημάδια ανάκαμψης.

Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 1,1 εκατ. Ευρώ, εμφανίζοντας μείωση 90% έναντι του 2012, ενώ το αποτέλεσμα εκμετάλλευσης (EBIT) του Ομίλου ανήλθε σε ζημιές 7 εκατ. Ευρώ έναντι κερδών 2,1 εκατ. Ευρώ το 2012.

Τα αποτελέσματα του Ομίλου επηρεάστηκαν από την προαναφερθείσα μείωση του κύκλου εργασιών, από τη μείωση των περιθωρίων λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού, καθώς και από την καθυστέρηση στην ανάθεση μεγάλων συμβάσεων. Επιπρόσθετα, η αποτίμηση του βασικού (μη αντισταθμιζόμενου) αποθέματος μετάλλου των παραγωγικών εταιριών του Ομίλου λόγω της πτώσης των τιμών του χαλκού στο χρηματιστήριο μετάλλων είχε ως συνέπεια ζημιές 6,6 εκατ. Ευρώ το 2013 έναντι ζημιών 2,2 εκατ. Ευρώ το 2012.

Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων ανήλθαν σε ζημιές 19,6 εκατ. Ευρώ έναντι ζημιών 13,3 εκατ. Ευρώ το 2012, ενώ τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν σε ζημιές 21,1 εκατ. Ευρώ ή 0,7125 Ευρώ ανά μετοχή. Τα καθαρά ενοποιημένα αποτελέσματα του 2013 επιβαρύνθηκαν επιπρόσθετα από εφάπαξ ζημιά 2,2 εκατ. Ευρώ λόγω επανυπολογισμού της αναβαλλόμενης φορολογίας εξαιτίας της μεταβολής του συντελεστή φόρου εισοδήματος από 20% σε 26%.

Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου ανήλθε σε 179 εκατ. Eυρώ την 31/12/2013 έναντι 150 εκατ. Eυρώ το 2012, αποτέλεσμα των υψηλών κεφαλαιουχικών δαπανών εντός του οικονομικού έτους. Οι επενδύσεις το 2013 ανήλθαν σε 52,5 εκατ. Eυρώ, η πλειονότητα των οποίων αφορούσε υπερσύγχρονο εξοπλισμό για την παραγωγή υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης στη θυγατρική εταιρία FULGOR.

Κλείνοντας την παρουσίαση, η διοίκηση του Ομίλου αναφέρθηκε στις θετικές προοπτικές για το 2014, καθώς αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη των διεθνών αγορών από το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η ρευστότητα στην αγορά εμφανίζει βελτιωτικές τάσεις, ενώ υπάρχει αισιοδοξία για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομών. Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ έχει ήδη αναλάβει το έργο διασύνδεσης των νήσων Σύρου – Τήνου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου στο πλαίσιο του Διαγωνισμού Διασύνδεσης των Κυκλάδων, ενώ αναμένονται θετικές εξελίξεις και από άλλους διαγωνισμούς υποβρυχίων καλωδίων υψηλής τάσης στο άμεσο μέλλον. Η βελτίωση αυτή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, καθώς και η επίδραση των βελτιωτικών ενεργειών που έχουν ήδη συντελεστεί στις εταιρίες του Ομίλου, δεν θα είναι άμεσα ορατές στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου, ωστόσο είναι προφανές πως ο Όμιλος χάρη στις επενδύσεις που έχει πραγματοποιήσει είναι σε πολύ καλύτερη θέση να ανταπεξέλθει στις αντίξοες συνθήκες της αγοράς και στη γενικότερη αβεβαιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v