Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μ. Ντράγκι: «Σήμα» για αποφάσεις από ΕΚΤ τον Ιούνιο

Ως «υπόσχεση» για κίνηση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, εκλαμβάνουν οι αγορές τις δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη. «Ανετα» θα αναλάβουμε δράση, δηλώνει. Τι δείχνουν οι αντιδράσεις των αγορών, πού ποντάρουν οι αναλυτές. Συμβατικές και αντισυμβατικές πιθανότητες.

Μ. Ντράγκι: «Σήμα» για αποφάσεις από ΕΚΤ τον Ιούνιο

Προσδοκίες στις αγορές για δράση της ΕΚΤ τον Ιούνιο, όταν η κεντρική τράπεζα θα έχει φρέσκια εικόνα για το κρίσιμο ζήτημα της πορείας του πληθωρισμού, ενέπνευσε η ομιλία του Μάριο Ντράγκι για τη νομισματική πολιτική.

Κατά την καθιερωμένη ομιλία του μετά την ολοκλήρωση της τακτικής συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο κεντρικός τραπεζίτης της ευρωζώνης δήλωσε ότι η μετριοπαθής ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης συνεχίζει να ευθυγραμμίζεται με τις προσδοκίες της ΕΚΤ. Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να διαβλέπει παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει «σταδιακή ανάκαμψη» στις κινήσεις των τιμών.

Με αυτές τις δηλώσεις, ο κεντρικός τραπεζίτης διατήρησε ολοζώντανες τις προσδοκίες για πρόσθετα αντισυμβατικά μέτρα παροχής ρευστότητας, εφόσον χρειαστεί, επαναλαμβάνοντας ότι η ΕΚΤ «ομόφωνα δεσμεύεται» να χρησιμοποιήσει «αντισυμβατικά εργαλεία» για να καταπολεμήσει τυχόν παρατεταμένη περίοδο χαμηλού πληθωρισμού.

Στην συνέχεια δε της ομιλίας του, έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη συνεδρίαση του Ιουνίου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις στις αγορές (πτώση ευρώ και άνοδο των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων η οποία οδήγησε τις αντιστρόφως κινούμενες αποδόσεις σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα). Είπε ότι «έως τη συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ θα έχει τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις», υπονοώντας σαφώς, κατά τους παρατηρητές, ότι ενδέχεται η κεντρική τράπεζα να αναλάβει τότε δράση.

«Θα έλεγα ότι με άνεση το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αναλάμβανε δράση στην επόμενη συνεδρίαση, αλλά θέλουμε να δούμε πρώτα τις προβλέψεις των οικονομολόγων», δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Οι αναλυτές θεωρούν ότι πλέον, μετά τις δηλώσεις αυτές, θα είναι πολύ δύσκολο για την ΕΚΤ να μην κάνει κάποια κίνηση τον Ιούνιο. Το ζήτημα είναι εάν θα αναλάβει συμβατικά ή αντισυμβατικά μέτρα.

Στις μέχρι στιγμής αντιδράσεις τους οι αναλυτές εμφανίζονται να πιστεύουν πως δυσκολότερα η ΕΚΤ θα αναλάμβανε QE και ευκολότερα θα μείωνε τα επιτόκια, στην κρίσιμη εκείνη συνεδρίαση, είτε με πτώση του επιτοκίου αναχρηματοδοτήσεων στο μηδέν, είτε με μείωση του επιτοκίου καταθέσεων σε αρνητικά επίπεδα.

Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό

Ο κ. Ντράγκι απέδωσε εν μέρει στην περίοδο του Πάσχα το τσίμπημα του πληθωρισμού τον Απρίλιο και παραδέχτηκε ότι πιθανότατα αυτός θα παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, κάτω από τον στόχο της ΕΚΤ, τους ερχόμενους μήνες.

Το ύφος της ομιλίας του είναι παραπλήσιο με του προηγούμενου μήνα. Δήλωσε ότι οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν στην πλειονότητά τους αρνητικοί. Σημείωσε όμως επίσης ότι οι αγορές εργασίας εμφανίζουν πρώτες ενδείξεις βελτίωσης.

Για το κρίσιμο ζήτημα της ισχύος του ευρώ, σχολίασε με σαρκασμό ότι «η ΕΚΤ εκτιμά τις... συμβουλές των πολιτικών για το ισχυρό ευρώ και άλλα ζητήματα» και υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα είναι ανεξάρτητος θεσμός και τέτοιου είδους σχόλια απλώς και μόνο υπονομεύουν την αξιοπιστία της.
Εξήγησε ότι στην ΕΚΤ συζητήθηκε το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία ωστόσο «δεν συνιστά στόχο, αλλά σημαντικό οικονομικό παράγοντα».

Ο κ. Ντράγκι σχολίασε ότι στην πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ εμφανίζεται σταθεροποίηση στις πιστωτικές συνθήκες και συμπλήρωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες αναφέρουν ότι επικρατούν «σφιχτά επίπεδα πιστωτικών στάνταρ» σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Το 24μελές διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια της ευρωζώνης κατά την τακτική συνεδρίαση στις Βρυξέλλες (η κεντρική τράπεζα πραγματοποιεί δύο από τις συνεδριάσεις της τον χρόνο εκτός των κεντρικών γραφείων της στη Φρανκφούρτη), με το επιτόκιο refi στο αρνητικό ρεκόρ του 0,25%.

Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη στις αγορές, καθώς οι επενδυτές προέβλεπαν ότι η ΕΚΤ θέλει χρόνο για να αποτιμήσει κατά πόσον η ανάκαμψη στην ευρωζώνη έχει αναθερμάνει τον πληθωρισμό. Η στάση αναμονής της κεντρικής τράπεζας δικαιολογείται από τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι τιμές «τσίμπησαν» λίγο τον περασμένο μήνα και παράλληλα η ανάκαμψη συνεχίζεται.

Οπωσδήποτε όμως ο πληθωρισμός παραμένει κάτω από το 1% από τον Οκτώβριο και οι νέες προβλέψεις που θα εκδώσουν οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ τον επόμενο μήνα θα δείξουν εάν έχουν επιδεινωθεί οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές, ένας παράγοντας που ο κ. Ντράγκι έχει επισημάνει ότι θα θέσει σε κίνηση μηχανισμούς αντίδρασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v