Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΟΤΕ: Πιθανή η διανομή μερίσματος το 2015

Επενδύσεις ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για νέα δίκτυα υλοποιεί φέτος ο Όμιλος ΟΤΕ. Ελπίδες για διανομή μερίσματος για την τρέχουσα χρήση. Δεν αποκλείει νέα έξοδο στις αγορές η διοίκηση. Προχωρούν οι αλλαγές στη Ρουμανία.

  • της Μάρως Τσαντήλα
ΟΤΕ: Πιθανή η διανομή μερίσματος το 2015

Ανοικτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο ΟΤΕ σε διανομή μερίσματος την επόμενη χρονιά, για τη χρήση του 2014, άφησαν τα στελέχη του Ομίλου.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης για τον σχολιασμό των οικονομικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου του έτους ο Γενικός Διευθυντής Χρηματοοικονομικών Θεμάτων του Ομίλου ΟΤΕ κ. Μαζαράκης ερωτηθείς για την πιθανότητα οι μέτοχοι να λάβουν μέρισμα για την τρέχουσα χρήση, τόνισε ότι αυτό μπορεί να συμβεί καθώς, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, προκύπτει κέρδος, το οποίο θα μπορούσε να μοιραστεί στους μετόχους.

Ο CFO του Ομίλου ΟΤΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο επενδυτικό πρόγραμμα του Οργανισμού για το 2014, το οποίο περιλαμβάνει συνολικές επενδύσεις σε νέα δίκτυα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, σε όλες τις χώρες στις οποίες έχει δραστηριότητα. Να σημειωθεί ότι στα 500 εκατ. δεν περιλαμβάνονται ούτε τα ποσά που θα δοθούν το 2014 για να καλυφθεί το κόστος που αναλογεί από την εθελουσία έξοδο του προσωπικού, που έγινε την προηγούμενη χρονιά, αλλά ούτε και τυχόν ποσά που θα διαθέσει ο Όμιλος για την απόκτηση επιπλέον φάσματος. Ειδικά για την ελληνική αγορά αναμένεται ότι μέσα στο καλοκαίρι θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για τη διανομή του ψηφιακού μερίσματος που θα μείνει ελεύθερο από τη μετάβαση στην ψηφιακή τηλεόραση.

Έξοδος στις αγορές

Κληθείς από τους αναλυτές να σχολιάσει την πρόσφατη, πετυχημένη, έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι ο Όμιλος ΟΤΕ υπήρξε πρωτοπόρος στο θέμα αυτό, ανοίγοντας τον δρόμο με την επιτυχημένη έκδοση του ομολόγου του τον χειμώνα του 2013, για την έξοδο των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Αναφορικά με την πιθανότητα ο ΟΤΕ να αποταθεί και πάλι στις αγορές ο κ. Μαζαράκης σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρχει λόγος αλλά και οι κατάλληλες συνθήκες στις αγορές. Να θυμίσουμε ότι τον Ιανουάριο του 2013 ο ΟΤΕ προχώρησε στην έκδοση ομολογιών πενταετούς διάρκειας, ύψους 700 εκατ. ευρώ, με σταθερό ετήσιο επιτόκιο 7,875%, πληρωτέο ανά εξάμηνο. Επρόκειτο ουσιαστικά για την πρώτη απόπειρα ελληνικής εταιρείας να δανειστεί από τις αγορές, η οποία είχε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν το 1,9 δισ. ευρώ υπερκαλύπτοντας την έκδοση κατά 2,7 φορές.

Προχωρά η αλλαγή ονόματος στη Ρουμανία

Αναφορικά με την αλλαγή ονόματος των θυγατρικών στη Ρουμανία, όπου η Romtelecom και η Cosmote Romania θα μετονομαστούν σε T-Deutsche Telekom σε T-Mobile, ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής του Ομίλου ΟΤΕ κ. Πιπερίδης σημείωσε ότι το rebranding είναι μια σύνθετη διαδικασία, η οποία προχωρά και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στη χρονιά.

Η μετονομασία των δύο θυγατρικών του Ομίλου ΟΤΕ εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων του ΟΤΕ και θα προχωρήσει καθώς τόσο η διοίκησή του όσο και η Deutsche Telekom συμφωνούν ότι το brand της D.T. τυγχάνει ευρείας αναγνώρισης και αναμένεται να ενισχύσει την απήχηση των δύο εταιρειών στους καταναλωτές.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης, από την οποία απουσίαζε ο επικεφαλής του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ, εξαιρετικά ήπιες ήταν οι αναφορές των στελεχών του Ομίλου στον ρυθμιστή, καθώς το μόνο που αναφέρθηκε ήταν ότι ο ΟΤΕ καταβάλλει προσπάθεια ώστε να μπορεί να πουλά φθηνότερα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v