Επανακάμπτει στην Κρήτη η Vopak

Ο ολλανδικός όμιλος υπέβαλε αίτημα στο Enterprise Greece για ένταξη στο fast track. Στόχος η δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης καυσίμων. Στη φάση της κατασκευής του έργου θα απασχοληθούν περίπου 1.500 άτομα.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
Επανακάμπτει στην Κρήτη η Vopak

Ήρθαν, είδαν, απήλθαν και επανέκαμψαν. Ο λόγος για τους Ολλανδούς της VOPAK οι οποίοι δυόμισι χρόνια μετά το... ναυάγιο αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Ελλάδα και να επενδύσουν στη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών.

Για τον λόγο αυτό η θυγατρική της Ολλανδικής ROYAL VOPAK,  "ΕΡΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΡΗΤΗΣ, υπέβαλε σχετικό αίτημα στο Enterprise Greece για την ένταξη της επένδυσής της στο fast track. Η επένδυση αφορά τη δημιουργία τερματικού σταθμού αποθήκευσης πετρελαιοειδών στη Νότια Κρήτη, το ύψος της οποίας με βάση παλαιότερες εκτιμήσεις υπολογίζεται στα 300-500 εκατ. ευρώ. Επίσης, με βάση όσα είχαν γνωστοποιηθεί δυόμισι χρόνια πριν, στο έργο στη φάση της κατασκευής θα απασχοληθούν περίπου 1.500 άτομα, ενώ οι μόνιμες θέσεις υπολογίζονταν περίπου σε 200.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κρήτη ήταν η μία από τις τέσσερις περιοχές που είχε επιλέξει η ολλανδική εταιρεία, η οποία είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες logistics στον κόσμο, για να κάνει τον τερματικό σταθμό της. Οι άλλες περιοχές ήταν η Κύπρος, η Αίγυπτος και η Τουρκία.

Σήμερα η Vopak λειτουργεί 79 τερματικούς σταθμούς σε 29 χώρες με συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης πάνω από 31 εκατ. κυβικά μέτρα, ενώ άλλα 6,6 εκατ. κυβικά θα ενταχθούν στο δυναμικό της μέχρι το 2017.

Σε ό,τι αφορά την επένδυση στην Κρήτη, αν και εφόσον υλοποιηθεί, η εταιρεία θα καλύπτει τις ανάγκες των επιχειρήσεων για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, θα εξυπηρετούνται οι διελεύσεις από τα στενά του Σουέζ, η πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα αλλά και ό,τι εισάγεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό στην περιοχή.

Βέβαια για να γίνει αυτό θα πρέπει η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων να συνεδριάσει και να εγκρίνει την ένταξη της συγκεκριμένης επένδυσης στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις (fast track). Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει πιθανότατα εντός του Ιουνίου, όπου εκτός από το συγκεκριμένο αίτημα θα κληθεί να λάβει απόφαση και για ακόμη δύο αιτήματα.

Το πρώτο αφορά τη LAMDA OLYMPIA VILLAGE και την ενεργειακή αναβάθμιση του THE MALL ATHENS. Το δεύτερο αφορά την ΑΓΥΙΑ για τουριστική επένδυση η οποία στοχεύει στη δημιουργία πολυτελούς θερέτρου με την ονομασία Ithaca Resort στη Ν. Ιθάκη.

Η επένδυση παραθεριστικού-  τουριστικού χωριού περιλαμβάνει ξενοδοχεία 5 αστέρων, Spa, γήπεδο και κτίριο λέσχης γκολφ, μαρίνα, μικρές συνεδριακές εγκαταστάσεις και αντίστοιχης κατηγορίας παραθεριστικές κατοικίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v