Alpha: Τι θα κάνει με τα επιχειρηματικά δάνεια

Την πολιτική στο ζήτημα των δανείων μεγάλων επιχειρήσεων ανέλυσαν στελέχη της Alpha Bank στο teleconference με τους αναλυτές. Εντός του έτους η κορύφωση των επισφαλειών. Τι απάντησαν περί διανομής μερίσματος.

Alpha: Τι θα κάνει με τα επιχειρηματικά δάνεια

Την αξιοσημείωτη πρόοδο αλλά και τη σταθερότητα που έχουν επιτευχθεί στους τελευταίους μήνες στην ελληνική οικονομία μνημόνευσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της διοίκησης της Alpha Bank κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών.

Στις ερωτήσεις πως θα χειριστούν τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων τα στελέχη του ομίλου απάντησαν ότι αυτό εξαρτάται από 2 παράγοντες.

Πρώτον από τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα γίνουν οι οποιεσδήποτε κινήσεις και δεύτερον από την εξέλιξη του οικονομικού περιβάλλοντος.

«Βλέπουμε ήδη ότι η οικονομία μπαίνει σε θετικά εδάφη, εκτός απρόοπτου οι προοπτικές είναι καλές γεγονός που θα βοηθήσει εξαιρετικά και τις ελληνικές επιχειρήσεις».

Σε ερώτηση αν η τράπεζα βάζει όρους αποπληρωμής μέρους των χρεών σε όσες ελληνικές επιχειρήσεις δανείζονται από τις ξένες αγορές τα στελέχη απάντησαν ότι "το γεγονός ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αποκτούν πρόσβαση στις ξένες αγορές είναι ιδιαίτερα θετικό και σαφώς η διαχείριση των δανείων τους αποτελεί μέρος της συνεργασίας με την τράπεζα".

Σε ερώτηση αναλυτή για το εάν η τράπεζα θα προχωρήσει σε έκδοση ομολόγου, όπως έκανε η Εθνική και η Τράπεζα Πειραιώς, τα στελέχη του ομίλου της Alpha απάντησαν ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί τους τελευταίους μήνες προτεραιότητα του στρατηγικού τους πλάνου. Ανέμεναν πρώτα την έξοδο του Δημοσίου και εφεξής, η τράπεζα ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμη να βγει στις αγορές με έκδοση ομολόγου.

Καταθέσεις

Ξένοι αναλυτές στάθηκαν ιδιαίτερα στο θέμα των καταθέσεων και ρώτησαν τη διοίκηση της Alpha Bank αφενός πόση αύξηση αναμένει στις καταθέσεις του 2014 αφετέρου ζήτησαν την εκτίμηση των στελεχών για το αν θα υπάρξει ή όχι επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Σε ότι αφορά τον όμιλο της Alpha και γενικότερα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα η διοίκηση απάντησε ότι τους τελευταίους 2 μήνες παρατηρείται μια πολύ μικρή αλλά σταθερή εισροή καταθέσεων και η τράπεζα αναμένει εντός του 2014 να αυξήσει τις καταθέσεις της.

Ωστόσο επισήμαναν ότι για να επαναπατριστούν οι καταθέσεις χρειάζεται συντονισμένη δράση από την πολιτεία και ήδη έχει ανοίξει μια πρώτη συζήτηση, όχι σε επίσημο επίπεδο, για την παροχή φορολογικών κινήτρων με στόχο την επιστροφή των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Όσον αφορά τις επισφάλειες τα στελέχη του ομίλου εκτίμησαν ότι το peak των επισφαλειών θα το δουν προς το τέλος του έτους.

Σε ερώτηση πότε προβλέπει η τράπεζα να δώσει μέρισμα απάντησαν ότι το πρώτο βήμα προς αυτή τη κατεύθυνση έγινε με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών προς το δημόσιο και όλα θα εξαρτηθούν από τη συνεννόηση από τα εποπτικά όργανα αλλά και τη κερδοφορία της τράπεζας κατά την τρέχουσα οικονομική χρήση.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v