Τι απαντά ο όμιλος Λάτση για Ελληνικό και «The Mall»

Προσεκτική απάντηση στις επιθέσεις που δέχεται τις τελευταίες εβδομάδες για την υπόθεση του Ελληνικού και του εμπορικού κέντρου The Mall έδωσε η διοίκηση της Lamda Development. Τι ανέφερε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρίας Π. Καλαντζής.

Τι απαντά ο όμιλος Λάτση για Ελληνικό και «The Mall»

Κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης, ο Πέτρος Καλαντζής, πρόεδρος του Δ.Σ. της Lamda Development και στενός συνεργάτης του επιχειρηματία Σπύρου Λάτση, αναφέρθηκε εκτενώς στα θετικά μηνύματα που έρχονται από το μέτωπο της οικονομίας, αλλά τόνισε πως για να εισέλθει η χώρα σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης «προέχει ο προγραμματισμός και η συντονισμένη δράση εγχώριων και ξένων επενδυτών σε ένα φιλικό περιβάλλον».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ανάγκη «εμπέδωσης κουλτούρας που αποδέχεται τις αλλαγές ως βασική συνιστώσα της ανάπτυξης». «Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι ότι μπορεί να γίνει η επένδυση στο Ελληνικό» είπε ο κ. Καλαντζής.

Περισσότερο συγκεκριμένος ήταν ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, ο οποίος υποστήριξε πως «ο βασικός μας μέτοχος τα τελευταία έξι χρόνια έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των 200 εκατ. ευρώ» στην Ελλάδα σε μια περίοδο όπου «πολλοί δεν έχουν επενδύσει ούτε ευρώ». Επιπλέον, στην περίπτωση του Ελληνικού, «παίρνει το ρίσκο μιας μεγάλης επένδυσης» και «φέρνει στην Ελλάδα ξένα κεφάλαια από το Αμπού Ντάμπι και την Κίνα (Fosun), ενώ θα έρθουν και νέοι επενδυτές στο σχήμα».

Ο κ. Αθανασίου πρόσθεσε πως ο όμιλος προγραμματίζει νέες επενδύσεις περί τα 25 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του πίσω τμήματος του πρώην Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στο οποίο θα φιλοξενούνται δραστηριότητες σχετιζόμενες με την ψυχαγωγία καθώς και εμπορικά καταστήματα. Με τη λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος στο IBC θα υπάρχουν περίπου 2.000 θέσεις εργασίας, υποστήριξε. Στο μπροστινό τμήμα του IBC λειτουργεί ήδη το εμπορικό κέντρο Golden Hall, που διαχειρίζεται η Lamda Development.

Ωστόσο, ο επικεφαλής της Lamda Development ήταν συγκρατημένος όταν χρειάστηκε να αναφερθεί στην υπόθεση του εμπορικού κέντρου The Mall και στην πρόσφατη απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων (ΔΕΣΕ), μέσω της οποίας καλύπτονται οι απαιτήσεις που είχε θέσει το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Απαντώντας σε ερώτηση μικρομετόχου για την υπόθεση The Mall ο κ. Αθανασίου απέδωσε τη δικαστική περιπέτεια στον νόμο με βάση τον οποίο κατασκευάστηκε το εμπορικό κέντρο και το γειτονικό Χωριό Τύπου στο Μαρούσι.

Υποστήριξε πως ο νόμος δεν προέβλεπε τη σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τεχνικής μελέτης για τον συντελεστή δόμησης. Όμως, το Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο προσέφυγαν πολίτες και φορείς του Αμαρουσίου ζήτησε με πρόσφατη απόφαση τόσο την περιβαλλοντική μελέτη, όσο και την τεχνική μελέτη που να εξηγεί γιατί εφαρμόστηκε ο συγκεκριμένος συντελεστής δόμησης στο ακίνητο. «Ήταν η πρώτη φορά που ένας επενδυτής έπαιρνε το ρίσκο να κατασκευάσει εμπορικό κέντρο στην Ελλάδα, ενώ το τίμημα για τη γη ήταν τότε 100 εκατ. ευρώ» είπε ο κ. Αθανασίου.

Ο ίδιος επικαλέστηκε τους 2.500 εργαζομένους στο εμπορικό κέντρο και τα 11 εκατ. επισκέπτες ετησίως. Απέφυγε, όμως, να συνδέσει την απόφαση της διυπουργικής επιτροπής στρατηγικών επενδύσεων για ένταξη έργου ενεργειακής αναβάθμισης του The Mall στο fast track για ταχεία αδειοδότηση με την υπόθεση του ΣτΕ.

Ο επικεφαλής της Lamda Development υποστήριξε πως το έργο εντάχθηκε στο fast track για να αδειοδοτηθεί και να υλοποιηθεί γρήγορα και πως παράλληλα προχωρούν οι δύο μελέτες που ζήτησε το ΣτΕ. Στην ανακοίνωση της κυβέρνησης την περασμένη Δευτέρα, πάντως, αναφερόταν πως μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης και της έκδοσης ειδικού χωροταξικού σχεδίου (ΕΣΧΑΣΕ) θα καλυφθούν και οι απαιτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v