Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κύπρου: Η Κυπριακή Δημοκρατία αποπληρώνει 950 εκατ.

Η αποπληρωμή του θα επιτρέψει στην Τράπεζα Κύπρου να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ περίπου κατά 550 εκατ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Κύπρου: Η Κυπριακή Δημοκρατία αποπληρώνει 950 εκατ.
Η Τράπεζα Κύπρου ανακοινώνει ότι έχει ενημερωθεί από το Γραφείο Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα αποπληρώσει ποσό 950 εκατ. ευρώ, μέρος κρατικού ομολόγου ύψους 1.987 εκατ. ευρώ, την 1η Ιουλίου 2014. Η αποπληρωμή θα έχει θετική επίδραση στη ρευστότητα, την κερδοφορία και τα κεφάλαια της τράπεζας.

Το κυπριακό κρατικό ομόλογο το οποίο θα αποπληρωθεί αφορά το ομόλογο που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της πρώην Λαϊκής και το οποίο μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου τον Μάρτιο του 2013, μετά την απόκτηση συγκεκριμένων στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της πρώην Λαϊκής βάσει των σχετικών διαταγμάτων που εκδόθηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, υπό την ιδιότητά της ως Αρχής Εξυγίανσης.

Το ομόλογο αποτελούσε εξασφάλιση για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Η αποπληρωμή του θα επιτρέψει στην τράπεζα να μειώσει τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ περίπου κατά 550 εκατ. ευρώ και να χρησιμοποιήσει το υπόλοιπο ποσό για μείωση του δανεισμού από τον ELA περίπου κατά 400 εκατ. ευρώ.

Το ομόλογο είχε μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου σε εύλογη αξία κατά την ημερομηνία απόκτησής του και θα εξαργυρωθεί στην ονομαστική του αξία. Ως εκ τούτου θα αποφέρει λογιστικό κέρδος ύψους 95 εκατ. ευρώ για το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και θα έχει θετική επίδραση της τάξης των 95 εκατ. ευρώ ή 0,4 ποσοστιαίων μονάδων στα κεφάλαια κοινών μετοχών κατηγορίας 1 του Συγκροτήματος (CET1).

Η αποπληρωμή αποτελεί συνέχεια της πρόσφατης έκδοσης ομολόγου της κυβέρνησης ύψους 750 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,75% και λήξη το 2019, η οποία επιτρέπει στην κυβέρνηση να αντικαταστήσει υφιστάμενο χρέος με χρέος χαμηλότερου κόστους.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τράπεζας, η πιο πάνω εξέλιξη αποτελεί θετική συμβολή στην πρόοδο που έχει σημειώσει από την Τράπεζα Κύπρου για ενίσχυση της ευρωστίας της. Η τράπεζα συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική της για απομόχλευση και επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες στην Κύπρο. Μέσω της επικέντρωσής στην ποιότητα του χαρτοφυλακίου, τη ρευστότητα, την κεφαλαιακή επάρκεια και την αποδοτικότητα, η Τράπεζα Κύπρου στοχεύει στην ανάκτηση της ευρωστίας της για να καταστεί ικανή να υποστηρίξει την ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v