Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Εργασίας: Νέο ψαλίδι 30% στα εφάπαξ της Εθνικής Τράπεζας

Νέες μειώσεις έως και 30% στο εφάπαξ των εργαζομένων στην Εθνική επιβάλλει το υπουργείο Εργασίας. Τι ζητά το έγγραφο-φωτιά και γιατί υπάρχει ανατροπή των δεδομένων. Πώς επηρεάζει το πρόγραμμα της εθελουσίας εξόδου.

Υπ. Εργασίας: Νέο ψαλίδι 30% στα εφάπαξ της Εθνικής Τράπεζας

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο για νέες περικοπές στο εφάπαξ των πάνω από 10.000 εργαζόμενων της Εθνικής Τράπεζας. Έγγραφο του υπουργείου Εργασίας που απεστάλη στο Ταμείο Αυτασφάλειας του προσωπικού της ΕΤΕ (ΤΑΠΕΤΕ) έχει προκαλέσει σύγχυση με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί κάθε διαδικασία έκδοσης εφάπαξ, αλλά και πληρωμής των δόσεων.

Συγκεκριμένα, στις 13 Ιουνίου έφθασε στις υπηρεσίες του ταμείου έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με το οποίο τους γνωστοποιείται ότι σύμφωνα με τον Νόμο 4261 του 2014 (ΦΕΚ 107, τεύχος Α') το Ταμείο Αυτασφάλειας του Προσωπικού της Εθνικής Τραπέζης Ελλάδος χαρακτηρίζεται Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης, ακολουθεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και υπάγεται στη νομοθεσία που διέπει τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης. Κατά συνέπεια, από 1η Ιανουαρίου 2014 οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες.

Παράλληλα, τα εν λόγω ταμεία υποχρεώνονται να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή αναλογιστικές μελέτες και οικονομικές καταστάσεις για τον έλεγχο της βιωσιμότητάς τους. Κυρίως όμως, θα υπολογίζουν το εφάπαξ κατά τέτοιο τρόπο που στην περίπτωση του ΤΑΠΕΤΕ οδηγεί σε περαιτέρω μείωση της τάξης του 30%.

Μάλιστα, εφόσον ισχύσει αυτή η κατηγοριοποίηση και το ταμείο θεωρηθεί επαγγελματικό, ο νέος, δυσμενέστερος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα εφαρμοστεί αναδρομικά για όσους εργαζόμενους φύγανε από την 1η Σεπτεμβρίου 2013.

Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο του 2013, μετά από συμφωνία της κυβέρνησης, της διοίκηση της Εθνικής αλλά και της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (DG Comp), συμφωνήθηκε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας να προχωρήσει σε μειώσεις έως και 45%, προκειμένου να μην οδηγηθεί σε εκκαθάριση.

Η μείωση αυτή συμφωνήθηκε μετά από αναλογιστική μελέτη που πραγματοποίησε η Ernst&Young. Με βάση αυτήν τη συμφωνία εγκρίθηκε με διυπουργική απόφαση το νέο καταστατικό του ταμείου, περιορίζοντας το εφάπαξ σε 60.000 ευρώ κατά μέσο όρο, με εισφορές 5,5% στο σύνολο των αποδοχών για τους παλαιούς ασφαλισμένους (έως το 1999) και συμμετοχή 4,5% της τράπεζας (το ποσοστό αυτό δίνεται πλέον στο ταμείο σύνταξης).

Βάσει αυτού του προγραμματισμού, εκπονήθηκε και το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 2.500 άτομα. Μάλιστα, η πρόβλεψη του νόμου για αναδρομική εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού δημιουργεί έναν επιπλέον πονοκέφαλο στο ταμείο, καθώς πιάνει και αυτούς που αποχώρησαν με την εθελουσία, και έχουν λάβει ήδη την πρώτη δόση του εφάπαξ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Euro2day.gr η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ασκεί πιέσεις στο υπουργείο Εργασίας ώστε να μη χαρακτηριστεί το ΤΑΠΕΤΕ επαγγελματικό και το θέμα έχει φτάσει στα χέρια του υπουργού Γιάννη Βρούτση.

Εάν το υπουργείο δεν αλλάξει στάση, είναι πιθανόν να προκληθούν νομικές εμπλοκές στο πρόγραμμα εθελουσίας, αφού βάσει των πρώτων εκτιμήσεων η αλλαγή της μεθόδου για κάποιους οδηγεί σε μείωση έως και 50% από αυτά που είχαν αρχικά υπολογιστεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v