Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nexans: «Μαύρο» στη διοίκηση από μικρομετόχους

Η δυσφορία και το κλίμα καχυποψίας των μετόχων μειοψηφίας απέναντι σε διοίκηση και βασικό μέτοχο διαρκεί πολλά χρόνια. Tι καταλογίζουν οι μικρομέτοχοι της εισηγμένης.

Nexans: «Μαύρο» στη διοίκηση από μικρομετόχους

Την έντονη δυσφορία τους για μια ακόμη χρονιά απέναντι στη διοίκηση της εταιρείας εξέφρασαν οι μέτοχοι μειοψηφίας, στα πλαίσια της χθεσινής τακτικής γενικής συνέλευσης της Nexans Hellas.

Η δυσφορία και το κλίμα καχυποψίας των μετόχων μειοψηφίας απέναντι σε διοίκηση και βασικό μέτοχο διαρκεί πολλά χρόνια, καθώς -σύμφωνα με τη μειοψηφία- έχουμε μια σύγχρονη εταιρεία που κάνει εξαγωγές και αμείβει όλους απλόχερα (μητρική εταιρεία μέσω καταβολής royalties, διευθυντικά στελέχη μέσω αμοιβών) πλην από τους μετόχους μειοψηφίας. Ενδεικτικό στοιχείο είναι το ότι κατά την τελευταία πενταετία, οι μέτοχοι έχουν εισπράξει συνολικό μέρισμα μόλις 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Χθες, τα θέματα της τακτικής συνέλευσης ψηφίστηκαν μόνο από το βασικό μέτοχο (αντίθετα το σύνολο της μειοψηφίας που «κατέβηκε» χθες με περίπου 8% των συνολικών μετοχών, είτε καταψήφισε, είτε απείχε) και τα δύο θέματα που έριξαν... λάδι στη φωτιά ήταν:

• Η άρνηση της διοίκησης σε αίτημα της μειοψηφίας για επιστροφή κεφαλαίου και

• η καταβολή αποζημίωσης ενός εκατομμυρίου ευρώ στο αποχωρήσαντα διευθύνοντα σύμβουλο κ. Δημήτρη Καλογερά.

Η απάντηση του βασικού μετόχου για το συγκεκριμένο θέμα ήταν πως η αποζημίωση αυτή προβλεπόταν από συμβόλαιο που είχε υπογραφεί το 1988.

Καλύτερα από το β' εξάμηνο

Σύμφωνα πάντως με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας μετά από ένα κακό πρώτο φετινό εξάμηνο, η κατάσταση προβλέπεται να βελτιωθεί στο δεύτερο μισό του έτους και ακόμη περισσότερο το 2015.

Μεταξύ άλλων, η εταιρεία έχει αναλάβει μια σύμβαση με τη ΔΕΗ ύψους 14 εκατ. ευρώ και μια άλλη με τον ΟΤΕ ύψους 5 εκατ. ευρώ.

Ένα στοιχείο επίσης που μπορεί να ωφελήσει μακροπρόθεσμα την εισηγμένη εταιρείας είναι η αναδιάρθρωση του ομίλου Nexans παγκοσμίως, όπου το κλείσιμο των εργοστασίων του σε Ιταλία, Αίγυπτο και Ελβετία, θα της δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερων εξαγωγών τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην Αφρική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v