Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μαΐλλης: Έκλεισε η συμφωνία αναδιάρθρωσης

Στρατηγικός επενδυτής η HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl. Κεφαλαιοποίηση χρεών και νέο ομολογιακό για εξυγίανση. Δημόσια Πρόταση για έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ. Παραμένουν η έδρα και η παραγωγή στην Ελλάδα.

Μαΐλλης: Έκλεισε η συμφωνία αναδιάρθρωσης

Υπεγράφη η Συμφωνία Αναδιάρθρωσης της Μαΐλλης με τους πιστωτές του ομίλου και την HIG Luxembourg Holdings 46 Sarl ,η οποία αποτελεί στρατηγικό επενδυτή. 

Όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, με τη νέα λύση χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης ο Όμιλος εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή βιώσιμης ανάπτυξης και αναμένεται να αξιοποιήσει περαιτέρω το δυναμικό του και το τεχνολογικό του προβάδισμα.

Σημειώνεται ότι εν όψει της σχετικής ανακοίνωσης η μετοχή τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης.

Οι Βασικοί Όροι της Συμφωνίας οι οποίοι θέτουν το πλαίσιο ουσιαστικής εξυγίανσης και συνέχισης της δραστηριότητας του Ομίλου, είναι οι εξής:

* Η μεταβίβαση των μετοχών των υφισταμένων δανειστών στον Στρατηγικό Επενδυτή.

* Kεφαλαιοποίηση του 100% των μετατρέψιμων ομολόγων (με σημερινή αξία περίπου €96,3 εκατ.) και του 50% των senior ομολόγων (με σημερινή αξία περίπου €69,4 εκατ.) προς επίτευξη αντίστοιχης σημαντικής μείωσης του δανεισμού της εταιρίεας.

* Bελτίωση βασικών όρων των δύο υφιστάμενων κοινών ομολογιακών δανείων, του Senior Βοnd Προγράμματος και του Super Senior Προγράμματος, όπως παράταση του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής και μείωση του εφαρμοζόμενου επιτοκίου, που θα αποφέρουν σημαντική μείωση των χρηματοοικονομικών εξόδων, σε ετήσια βάση.

* Περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας της εταιρείας μέσω της έκδοσης νέου ομολογιακού δανείου, δέκα εκατομμυρίων (€10.000.000), για τη χρηματοδότηση κεφαλαίου κίνησης.

* Η Συμφωνία Αναδιάρθρωσης προβλέπει επίσης τη διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χ.Α., μετά την υποβολή υποχρεωτικής δημόσιας πρότασης, από τον Στρατηγικό Επενδυτή, για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της και την άσκηση δικαιώματος εξαγοράς, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

* Η Συμφωνία δεν προβλέπει μεταφορά έδρας ή παραγωγικής δραστηριότητας από την Ελλάδα στο εξωτερικό.

Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο, οπότε και θα υπάρξουν περαιτέρω ανακοινώσεις της εταιρείας.

Επιχειρηματική προοπτική

Μέσω της Συμφωνίας, ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση οικονομικής αναδιάρθρωσης, μέσω της οποίας μειώνονται κατά 60% οι δανειακές υποχρεώσεις και εν γένει εξυγιαίνεται ο ισολογισμός του ομίλου.

Ως γνωστόν, η παγκόσμια οικονομική κρίση των τελευταίων ετών είχε πολλές επιπτώσεις στις δραστηριότητες του Ομίλου, νωρίτερα από άλλες ελληνικές εταιρείες λόγω του εξαγωγικού του προσανατολισμού, με αποτέλεσμα την επιτακτική ανάγκη βελτίωσης της οικονομικής του κατάστασης, η οποία μερικώς επετεύχθη μέσω της πρώτης φάσης αναδιάρθρωσης, τον Σεπτέμβριο του 2011.

Η υλοποίηση αυτής της δεύτερης φάσης δίνει οριστική λύση στο πρόβλημα του υψηλού δανεισμού καθώς και στην κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου, ώστε η εταιρεία σε συνδυασμό με τα προγράμματα μείωσης του λειτουργικού κόστους και αύξησης της παραγωγικότητας, διατηρώντας την έδρα και την παραγωγική της βάση στην Ελλάδα, να θέσει τα θεμέλια για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Σημειώνεται ότι η HIG είναι εταιρία αμερικανικών συμφερόντων με εμπειρία στις αναδιαρθρώσεις επιχειρήσεων. Η συμφωνία με το Μαίλλη είναι το πρώτο deal της εταιρίας στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v