Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ):Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο θέρμανσης

"Ναι" σε μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης λένε τα ΕΛΠΕ. Δύσκολο το πρώτο εξάμηνο του 2014 λόγω των εξελίξεων σε Ιράκ, Ουκρανία. Στα 212 εκατ. ευρώ η εκτίμηση για τα έσοδα από την πώληση του ΔΕΣΦΑ.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Κωστόπουλος (ΕΛΠΕ):Να μειωθεί ο ΕΦΚ στο θέρμανσης

Υπέρ της μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, Ιωάννης Κωστόπουλος, μιλώντας στη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας. Αρκεί, όπως είπε, και το ελληνικό δημόσιο να κινηθεί ώστε να μπορεί να ελέγχει τη λειτουργία των συστημάτων εισροών και εκροών που έχουν εγκατασταθεί σε όλο το κύκλωμα καυσίμων.

Μιλώντας για τις προοπτικές της αγοράς και του κλάδου, ο κ. Κωστόπουλος είπε ότι και το πρώτο εξάμηνο του 2014 συνεχίζει να είναι δύσκολο, ως αποτέλεσμα κυρίως των εξελίξεων σε Ιράκ, Ουκρανία κ.λπ. Το αργό πετρέλαιο ακρίβυνε και τα περιθώρια διύλισης παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.

Ωστόσο, όπως τονίζει, ο όμιλος, όπως το 2013 έτσι και φέτος δίνει έμφαση στα προγράμματα μετασχηματισμού και μείωσης κόστους, τα αποτελέσματα των οποίων εμφανίζονται στο EBITDA.

Επίσης, ο κ. Κωστόπουλος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξαγωγικό προσανατολισμό που έχει η παραγωγή του ομίλου, καθώς το 44% των καυσίμων που παράγει πωλείται εκτός ελληνικής αγοράς.

Ως παράδειγμα έφερε το EBITDA της εμπορίας, που από 12 εκατ. το 2012 ανήλθε σε 25 εκατ. το 2013, ενώ τα προγράμματα μετασχηματισμού το 2014 εκτιμάται ότι θα προσθέσουν επιπλέον 80 εκατ. στο EBITDA του ομίλου.

Πάντως, ο κ. Κωστόπουλος τόνισε για άλλη μία φορά το δύσκολο διεθνές περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούνται τα ελληνικά διυλιστήρια, καθώς πέραν των άλλων το λειτουργικό τους κόστος επιβαρύνεται με υψηλούς φόρους κατανάλωσης στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο, ενώ επιπλέον πληρώνουν τέλη για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, ΑΠΕ κ.λπ.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι και ευρωπαϊκό, και στο σημείο αυτό θα πρέπει και η ελληνική κυβέρνηση και όλοι να πιέσουν τις κοινοτικές αρχές ώστε να σταματήσει η επιβάρυνση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας από το κόστος πολιτικών που δεν εφαρμόζουν άλλες ανταγωνιστικές οικονομίες (ΗΠΑ, Ιαπωνία, ΝΑ. Ασία κ.ά.) και εν τέλει θα καταλήξουν στο κλείσιμο χιλιάδων βιομηχανικών επιχειρήσεων.

Δανεισμός, μερισματική πολιτική

Όπως είναι γνωστό, για τα αποτελέσματα του 2013 δεν πρόκειται να διανεμηθεί μέρισμα, ενώ η διοίκηση των ΕΛΠΕ, σύμφωνα με όσα είπε ο επικεφαλής τους, θα αξιολογήσει τη διανομή ή όχι μερίσματος ανάλογα με την πορεία του έτους και εφόσον γίνει πραγματικότητα η πώληση του ΔΕΣΦΑ.

Από το τελευταίο, τα ΕΛΠΕ αναμένουν να εισπράξουν 212 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο θα κατευθυνθεί στη μείωση του δανεισμού τους.

Επίσης, το 2014 θα εξεταστεί η διανομή φορολογημένων αποθεματικών στο πλαίσιο της πρόσφατης τροποποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v