Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μέσω κοινοπραξιών τα ΕΛ.ΠΕ. στις έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη

Τα Ελληνικά Πετρέλαια θα μελετήσουν τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας στο να υποβάλουν προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές εταιρείες.

  • του Μιχάλη Καϊταντζίδη
Μέσω κοινοπραξιών τα ΕΛ.ΠΕ. στις έρευνες σε Ιόνιο και νότια Κρήτη

Την πρόθεση του ομίλου ΕΛ.ΠΕ. να συμμετάσχει μέσω κοινοπραξιών στον γύρο παραχωρήσεων για έρευνες πετρελαίου στο Ιόνιο και στη νότια Κρήτη εκφράζουν κύκλοι της διοίκησης στον απόηχο της παρουσίασης των περιοχών, που έγινε προχθές στο Λονδίνο.

Τα ΕΛ.ΠΕ. είναι από τις ελάχιστες εταιρείες που προαγόρασαν από τη νορβηγική PGS τα δεδομένα των σεισμικών διασκοπήσεων στις δύο θαλάσσιες περιοχές, προκειμένου να έχουν τα χρονικά περιθώρια να τα αξιολογήσουν και να καταλήξουν σε ποια συγκεκριμένα μπλοκ θα δώσουν ιδιαίτερο βάρος.

Στην παρουσίαση του Λονδίνου, συμμετείχε υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ομίλου στην οποία συμμετείχαν εξειδικευμένοι γεωλόγοι, γεωφυσικοί και οικονομικοί αναλυτές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε οριστεί συνάντηση με τα στελέχη του ΥΠΕΚΑ, της νορβηγικής PGS και του γαλλικού ινστιτούτου Beicip που έχει αναλάβει την ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές διασκοπήσεις.

Σε ό,τι αφορά την προετοιμασία που γίνεται από τον όμιλο, ήδη από τον περασμένο Ιανουάριο, όταν άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα δεδομένα, ξεκίνησε τη σε βάθος ανάλυσή τους αξιοποιώντας την πολύχρονη εμπειρία και γνώση του ελλαδικού χώρου από τις σεισμικές και γεωτρητικές έρευνες που είχε διεξαγάγει στο παρελθόν στις ίδιες περιοχές.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η εταιρεία θα μελετήσει τους όρους του διαγωνισμού και τις περιοχές όταν προκηρυχθούν, στοχεύοντας στο να υποβάλει προσφορά ως εταίρος σε επιχειρηματικά σχήματα με διεθνώς αναγνωρισμένες πετρελαϊκές, γεγονός που θα τηςεξασφαλίσει την αναγκαία τεχνολογία και την οικονομική δυνατότητα για την επιτυχή έκβαση των ερευνών.

«Ανησυχίες» της Αλβανίας

Η επικείμενη προκήρυξη παραχωρήσεων για έρευνες στις περιοχές του Ιονίου προκάλεσε δημοσιεύματα του αλβανικού τύπου, στα οποία εκφράζονται «ανησυχίες» περί καταπάτησης θαλάσσιων περιοχών της γειτονικής χώρας. Ως γνωστόν παρά την υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών επί υπουργίας Ντόρας Μπακογιάννη στο ΥΠΕξ, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, αυτή δεν εγκρίθηκε από την Αλβανική Βουλή και δεν εφαρμόζεται, μετά από παρέμβαση ανώτατου Αλβανικού Δικαστικού Οργάνου.

Για το θέμα τοποθετήθηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος σε σχόλιό του αναφέρει: «Η Ελλάδα σέβεται, απολύτως, το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Έχει ληφθεί μέριμνα, ώστε οι περιοχές που θα προκηρυχθούν να μη δημιουργούν απολύτως κανένα πρόβλημα με καμία όμορη χώρα και εν προκειμένω με την Αλβανία. Βεβαίως, το πλαίσιο αναφοράς μας είναι, πάντα, η από κοινού αποδοχή και ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v