Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

International Life: Οδεύει προς την ΕΝΑ μέσα στο 2014

Σε τρεις λόγους απέδωσε την βελτίωση των εποπτικών κεφαλαίων ο CEO του ομίλου, Γιάννης Μπράβος. Πώς κινήθηκαν τα μεγέθη της International Life το πρώτο εξάμηνο του 2014. Σε ποιους κλάδους θα εστιάσει φέτος.

International Life: Οδεύει προς την ΕΝΑ μέσα στο 2014

Την αισιοδοξία του για το μέλλον της International Life, τα σχέδια επέκτασής της στο μέλλον, καθώς και την πρόθεσή της να εισαχθεί στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του γνωστού ασφαλιστικού Ομίλου κ. Γιάννης Μπράβος, στα πλαίσια χθεσινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η εταιρεία.

Ειδικότερα, ο κ. Μπράβος (αριστερά στη φωτογραφία) τόνισε πως κατά τα τελευταία χρόνια ο όμιλος έχει καταφέρει να διευρύνει τα μερίδια αγοράς του (κατά την περίοδο 2008-2013 η αγορά υποχώρησε κατά 22% και ο όμιλος αύξησε τον κύκλο εργασιών του κατά 34%) και στο πρώτο εξάμηνο του 2014 σημείωσε κέρδη προ φόρων 4,4 εκατ. ευρώ, έναντι 3,3 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Αναφορά έγινε επίσης και στο ύψος των εποπτικών κεφαλαίων που από τα 12,3 εκατ. το δεύτερο τρίμηνο του 2013 εκτοξεύθηκαν στα 32,8 εκατ. στις 30/6/2014.

Η τόσο μεγάλη βελτίωση οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες, που είναι:

α) Υλοποίηση αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου που ξεπέρασαν τα 10 εκατ. ευρώ

β) Σημαντική οργανική κερδοφορία από τα κέρδη επενδύσεων καθώς ο όμιλος είναι τοποθετημένος σε μεγάλο βαθμό σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ομόλογα και μετοχές (μετά το PSI, ο όμιλος προχώρησε σε ενίσχυση των θέσεών του σε ελληνικά ομόλογα, αποκομίζοντας έως σήμερα υψηλές υπεραξίες).

γ) Μείωση του αναγκαίου περιθωρίου φερεγγυότητας, μέσα από επιμερισμό του ρίσκου (το 70% του κλάδου αυτοκινήτου σε τρεις ξένους αντασφαλιστές).

«Ενώ η εποπτική αρχή μας έχει δώσει περιθώριο έως το τέλος του 2015 προκειμένου να τακτοποιήσουμε τα κεφαλαιακά μας θέματα, φαίνεται πως κάτι τέτοιο θα το πετύχουμε μέσα στη φετινή χρονιά. Επίσης έχουμε προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό για το Solvency II και φαίνεται πως δεν θα χρειαστούμε περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το Solvency I», επεσήμανε ο CEO της ασφαλιστικής εταιρείας.

Τέλος, ο κ. Μπράβος αναφέρθηκε στην πρόθεση εισαγωγής της Intenational ΑΕΓΑ στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ με στόχο την μετάταξή της στην Κύρια Αγορά μέσα στην επόμενη διετία που θα ακολουθήσει.

Στα πλαίσια της ίδιας συνέντευξης τύπου, ο γενικός διευθυντής του ομίλου κ. Γιάννης Φoυρλής αναφέρθηκε όχι μόνο στα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα, αλλά εστίασε και στους τομείς που διαβλέπει ευκαιρίες ο όμιλος International. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται οι κλάδοι: υγείας, σύνταξης, αυτοκινήτου, περιουσίας, προϊόντα τρίτης ηλικίας.

Ο κ. Φoυρλής επίσης αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που γίνονται το τελευταίο διάστημα στη δομή και λειτουργία του ομίλου, μεταξύ των οποίων: Στο εμπλουτισμό του ανθρώπινου δυναμικού, στην αλλαγή της οργανωτικής δομής και της λειτουργίας σε πέντε profit centers, στην αναβάθμιση του IT και των υποδομών, καθώς και στην πελατοκεντρική προσέγγιση.

Μεταξύ των αγορών που θα στοχευθούν, σύμφωνα με τον κ. Φουρλή, είναι ο τουρισμός, οι μεταφορές, η ενέργεια, η τεχνολογία, τα τρόφιμα και ποτά, η αγροτική παραγωγή και η ναυτιλία.

Τέλος, απαντώντας ο κ. Γιάννης Μπράβος σε σχετικά ερωτήματα, ανέφερε μεταξύ άλλων:

• Είναι πολύ ευχαριστημένος από την πορεία του κλάδου αυτοκινήτων, τα κέρδη του οποίου όμως οφείλονται σε σημαντικό βαθμό από τη μείωση της κίνησης στους δρόμους, άρα στον περιορισμό των ατυχημάτων. Όταν η κίνηση ανακάμψει, τα πράγματα θα επιδεινωθούν για τις ασφαλιστικές εταιρείες.

• Μακροπρόθεσμα οι προοπτικές του ομίλου International εστιάζονται κυρίως στον κλάδο ζωής, ο οποίος σήμερα δεν συμμετέχει ενεργά στην κερδοφορία.

• Η απόφαση για πώληση της International ΑΕΔΑΚ οφείλεται στην προσπάθειά μας να επικεντρωθεί ο όμιλος σε τομείς που διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα και το ζήτημα βρίσκεται υπό την έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v