Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Energean: Στοχεύει τα «κρυμμένα» βαρέλια του Πρίνου

Το πρόγραμμα επενδύσεων της Energean για τα κοιτάσματα σε "Πρίνο" και "Ε". Η εξαγορά του γεωτρύπανου και η εγκατάσταση νέες εξέδρας. Οι προβλέψεις για την αύξηση της ημερήσιας παραγωγής βαρελιών.

Energean: Στοχεύει τα «κρυμμένα» βαρέλια του Πρίνου

Με στόχο τα 30 εκατομμύρια βαρέλια σημερινής αξίας άνω των 3 δισ. δολαρίων με σημερινές τιμές, ξεκινάει η Energean το επενδυτικό πρόγραμμα στις εκμεταλλεύσεις του Κόλπου της Καβάλας.

Όπως προκύπτει από τις λεπτομέρειες του, η κίνηση αυτή σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα για την εκμετάλλευση πετρελαίου στην περιοχή, τη μόνη παραγωγική στον ελληνικό χώρο από το 1981, η οποία θα διασφαλίσει τη διατήρηση της εκμετάλλευσης και απασχόλησης για τα επόμενα 15 χρόνια.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Energean, η σημασία του προγράμματος ενισχύεται από το ότι για πρώτη φορά θα εγκατασταθούν δύο νέες πλατφόρμες εκμετάλλευσης για τα κοιτάσματα Βόρειος Πρίνος και «Ε». Επίσης, από το ότι η εταιρεία με την εξαγορά του πλωτού γεωτρύπανου Energean Force, διασφαλίζει την απρόσκοπτη υλοποίηση των 15 γεωτρήσεων που έχει προγραμματίσει στα τρία κοιτάσματα, χωρίς να περιορίζεται από τα χρονικά περιθώρια που θέτουν τα νοικιασμένα γεωτρύπανα.

Ο λεπτομερέστερος επενδυτικός προγραμματισμός της Energean ανά κοίτασμα προβλέπει τα εξής:

Πρίνος

Στο κοίτασμα που βρίσκεται σε συνεχή παραγωγή από το 1981, προβλέπονται επενδύσεις αύξησης της παραγωγής ύψους 53 εκατομμυρίων ευρώ με 7 νέες γεωτρήσεις ώστε το πρώτο τρίμηνο του 2016 η ημερήσια παραγωγή να αυξηθεί στα 6.500 βαρέλια από λιγότερο των 2.000 που είναι σήμερα. Η πρωτη γεώτρηση προγραμματίζεται για το τελευταιο τρίμηνο του 2014, ενώ στο κοίτασμα αυτό το πρόγραμμα γεωτρήσεων θα ολοκληρωθεί στο τελος του πρωτου εξαμήνου του 2015.

Βόρειος Πρίνος

Για το κοίτασμα αυτό που επίσης βρίσκεται σε παραγωγή πάνω από 20 χρόνια, το ύψος των επενδύσεων θα ανέλθει σε 33 εκατομμύρια ευρώ. Κυριότερο στοιχείο της επένδυσης, είναι η κατασκευή νέας εξέδρας που θα επιτρέψει την βελτιστοποίησης της παραγωγής ώστε να ανέλθει σε 2.100 βαρέλια ημερησίως το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Επίσης προβλέπεται μία γεώτρηση, όπως και η τοποθέτηση νέου αγωγού μεταφοράς πετρελαίου προς το συγκρότημα του Πρίνου. Η εγκατάσταση της νέας εξέδρας προγραμματίζεται για το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Κοίτασμα «Ε»

Το τρίτο κοίτασμα, από το οποίο μέχρι τώρα, ελάχιστες ποσότητες έχουν εξαχθεί, θα απορροφήσει 78 εκατομμύρια σε νέες επενδύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν:

-7 γεωτρήσεις

-Εγκατάσταση εξέδρας

-Νέο αγωγό μεταφοράς πετρελαίου προς την εξέδρα του Πρίνου.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εταιρείας, η εγκατάσταση της εξέδρας υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2016 και η έναρξη παραγωγής από το κοίτασμα υπολογίζεται στο πρώτο τρίμηνο του 2016. Η ημερήσια παραγωγή του υπολογίζεται σε 2.500 βαρέλια το 2017, 5.500 βαρέλια το 2018 και 6.000 βαρέλια το 2020.

Το νέο γεωτρύπανο

Σε ό,τι αφορά στο γεωτρύπανο Energean Force, το οποίο εξαγόρασε η εταιρεία, αυτό μπορεί να λειτουργεί σε θαλάσσια βάθη 13‐220 μέτρων και με μέγιστο βάθος γεώτρησης τα 6.700 μέτρα. Διαθέτει ισχύ 2.000 ίππων και ενδιαιτήματα για 116 άτομα. Μπορεί να λειτουργεί με κυματισμό 2,5 μέτρων και ταχύτητες ανέμου 40 κόμβων. Είναι εξοπλισμένο με 5 τνηζελομηχανές των 1.156 κιλοβάτ η κάθε μία και με δυο γερανούς των 100 και 30 τόνων αντίστοιχα.

Όπως τονίζουν οι άνθρωποι της εταιρείας, η απόκτηση του γεωτρύπανου προσφέρει σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας καθώς η εταιρεία επιβαρύνονταν με 170.000 δολάρια την ημέρα για τα ναυλωμένα, έναντι 40,000 δολαρίων που είναι το κόστος του ιδιόκτητου. Επίσης σημαντικό θεωρείται το γεγονός ότι θα δημιουργηθούν 40 νέες θέσεις εργασίας και θα αποκτηθεί πολύτιμη τεχνογνωσία από την εταιρεία και το προσωπικό της.

Τέλος να σημειωθεί ότι η Energean εδώ και μήνες έχει στην υπηρεσία της το χρονοναυλωμένο πλοίο υποστήριξης Valiant Energy.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v