Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η ΑΜΚ του 1 δισ.

Στην τιμή των €0,24 ανά μετοχή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την τράπεζα. Τι δηλώνουν στελέχη της και ο Wilbur L. Ross.

Τράπεζα Κύπρου: Εγκρίθηκε από το ΔΣ η ΑΜΚ του 1 δισ.

Την επιτυχή έκδοση κεφαλαίου €1 δισ. ανακοίνωσε αργά το βράδυ η Τράπεζα Κύπρου μετά από μαραθώνια συνεδρία του διοικητικού της συμβουλίου.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «σε συνέχεια της ανακοίνωσής της, ημερομηνίας 15 Ιουλίου 2014, με την οποία η Τράπεζα Κύπρου Δημόσια Εταιρία («Τράπεζα» ή «Συγκρότημα» ή «Εταιρία») εκδήλωσε την πρόθεσή της για διερεύνηση επενδυτικού ενδιαφέροντος, αναφορικά με πιθανή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την έκδοση συνήθων μετοχών με κατάργηση των δικαιωμάτων των υφιστάμενων μετόχων («Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου»), η Τράπεζα ανακοινώνει την επιτυχή ολοκλήρωση της ιδιωτικής τοποθέτησης (η «Τοποθέτηση») 4.166.666.667 νέων συνήθων μετοχών στην τιμή των €0,24 (η «Τιμή Διάθεσης Τοποθέτησης») με συνολικά μεικτά έσοδα €1 δισεκατομμύριο.

Με την Τοποθέτηση ολοκληρώνεται η Πρώτη φάση της Αύξησης Κεφαλαίου η οποία απευθυνόταν σε νέους επενδυτές και υφιστάμενους μετόχους που πληρούν τα κριτήρια «επαγγελματία επενδυτή» (όπως ορίζονται στην οδηγία περί Ενημερωτικού Δελτίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το άρθρο 2 του κυπριακού Περί Δημόσιας Προσφοράς και Ενημερωτικού Δελτίου Νόμου), και παρόμοια καταρτισμένους επαγγελματίες επενδυτές σε άλλες δικαιοδοσίες.

Η Τοποθέτηση έχει υπερκαλυφθεί, καταδεικνύοντας το ισχυρό ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών για την Τράπεζα. Οι μετοχές έχουν παραχωρηθεί σε ευρύ φάσμα θεσμικών επενδυτών από Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και Ρωσία, συμπεριλαμβανομένου αριθμού επενδυτών που προσέλκυσε η WL Ross & Co LLC καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης («EBRD»).

Η ολοκλήρωση της Τοποθέτησης τελεί υπό την παραχώρηση μέχρι και 20% του συνολικού αριθμού των μετοχών που παραχωρήθηκαν στην Πρώτη φάση («clawback») σε υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας, στο πλαίσιο της Δεύτερης φάσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου καθώς επίσης και υπό την ικανοποίηση ορισμένων προϋποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης και της έγκρισης ψηφισμάτων από τους υφιστάμενους μετόχους της Τράπεζας σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση («ΕΓΣ») που θα συγκληθεί για την έγκριση και υλοποίηση της Αύξησης Κεφαλαίου.

Όλες οι σχετικές πληροφορίες που έχουν παραχωρηθεί σε επενδυτές σε σχέση με την Τοποθέτηση θα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Τράπεζας www.bankofcyprus.com (επιλέξτε Σχέσεις Επενδυτών/Αύξηση Κεφαλαίου 2014).

Η Τράπεζα επίσης, ανακοινώνει ότι προχωρεί στη Δεύτερη φάση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου («Ανοικτή Προσφορά»), κατά την οποία οι υφιστάμενοι μέτοχοι θα μπορούν, μέσα σε περίοδο 15 ημερών που αρχίζει στις 31 Ιουλίου 2014, να υποβάλουν αίτηση για αριθμό μετοχών μέχρι 20% του συνολικού αριθμού μετοχών που παραχωρήθηκαν στην Τοποθέτηση στην ίδια τιμή με την Τιμή Διάθεσης Τοποθέτησης.

Η ελάχιστη επένδυση στην Ανοικτή Προσφορά θα είναι €100.000 ανά υφιστάμενο μέτοχο (η οποία αποτελεί το κατώτατο όριο που καθορίζεται από την ευρωπαϊκή οδηγία περί Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΕ που επιτρέπει τη συμμετοχή επενδυτών χωρίς τη δημοσίευση εγκεκριμένου ενημερωτικού δελτίου).

Όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοι (είτε επαγγελματίες επενδυτές είτε όχι) δύναται να συμμετέχουν, υπό την αίρεση των περιορισμών για την προσφορά σε μετόχους εξωτερικού. Η Τράπεζα θα δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα της www.bankofcyprus.com (επιλέξτε Σχέσεις Επενδυτών/Αύξηση Κεφαλαίου 2014) ενημερωτικό έγγραφο (circular) προς τους μετόχους αναφορικά με την Ανοικτή Προσφορά και την ΕΓΣ, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες πληροφορίες για την Ανοικτή Προσφορά και την ΕΓΣ.

Η κατανομή στους επενδυτές, κατά την Πρώτη φάση, θα αναπροσαρμοστεί για να καλυφθούν οι μετοχές που θα κατανεμηθούν στους υφιστάμενους μετόχους κατά τη διαδικασία clawback, με τρόπο ώστε τα συνολικά μεικτά έσοδα της έκδοσης, τόσο από την Πρώτη φάση όσο και τη Δημόσια Προσφορά, να ανέρχονται συνολικά σε €1 δισεκατομμύριο.

Για την ολοκλήρωση της Ανοικτής Προσφοράς ισχύουν οι ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν για την Τοποθέτηση. Δεδομένου ότι αυτές οι προϋποθέσεις ικανοποιηθούν, το συνολικό εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της Τοποθέτησης και της Ανοικτής Προσφοράς θα ανέρχεται σε €892.237.734,50 διαιρεμένο σε 8.922.377.345 Συνήθεις Μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 ανα μετοχή.

Οι νέες συνήθεις μετοχές που θα εκδοθούν μέσω της Τοποθέτησης και της Ανοικτής Προσφοράς δεν θα είναι εισηγμένες κατά την έκδοσή τους. Η Τράπεζα προτίθεται να εισαγάγει το σύνολο των συνήθων μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το συντομότερο δυνατόν. Η διαπραγμάτευση των συνήθων μετοχών σε αυτά τα χρηματιστήρια αναμένεται να αρχίσει πριν το τέλος του 2014.

Επιπρόσθετα, κατά την τρίτη φάση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου («Δημόσια Προσφορά»), η Τράπεζα θα προσφέρει μέχρι €100.000.000 νέες συνήθεις μετοχές (επιπρόσθετα από αυτές που θα εκδοθούν κατά την Πρώτη και Δεύτερη φάση) για υποβολή προσφορών από υφιστάμενους μετόχους (εξαιρουμένων αυτών που συμμετείχαν στην Τοποθέτηση εκτός και αν ήταν υφιστάμενοι μέτοχοι πριν την Τοποθέτηση), πριν από οποιανδήποτε εισαγωγή μετοχών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το Χρηματιστήριο Αθηνών (που υπόκειται στη λήψη των αναγκαίων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές). Η τρίτη φάση θα αποτελεί δημόσια προσφορά για την οποία εγκριμένο ενημερωτικό δελτίο, για τους σκοπούς της Οδηγίας περί Ενημερωτικού Δελτίου της ΕΕ, θα ετοιμαστεί για να επιτρέπεται η μέγιστη δυνατή συμμετοχή υφιστάμενων μετόχων. Η τιμή διάθεσης για τις συνήθεις μετοχές, κατά την Τρίτη φάση, θα είναι η ίδια με την τιμή διάθεσης στην Πρώτη φάση και Δεύτερη φάση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου.

Οι εταιρίες HSBC και Credit Suisse ενήργησαν ως Κύριοι Ανάδοχοι της Έκδοσης (Lead Placing Agents), και οι εταιρίες Deutsche Bank και VTB Capital ως Συν-επικεφαλής Ανάδοχοι της Έκδοσης (Co-Lead Placing Agents). Η CISCO είναι ο Τοπικός Ανάδοχος της Έκδοσης.

Στις 31 Μαρτίου 2014, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 της Τράπεζας ανερχόταν στο 10,6%. Η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά €1 δισεκατομμύριο σε συνδυασμό με τις ενέργειες απομόχλευσης που έχουν ολοκληρωθεί μετά τη λήξη του πρώτου τρίμηνου του 2014, αναμένεται να ενισχύσουν το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR – με μεταβατικές διατάξεις) σε 15,6% και το δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (CRD IV/CRR– χωρίς μεταβατικές διατάξεις) σε 15,1% .

Εκτός από την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας, η Αύξηση Κεφαλαίου παρέχει τα εξής επιπρόσθετα στρατηγικά πλεονεκτήματα:

• Αυξάνει προληπτικά τη δυνατότητα της Τράπεζας να ανταποκριθεί θετικά σε εποπτικές απαιτήσεις και περαιτέρω εξωγενείς κραδασμούς,

• Βελτιώνει την εμπιστοσύνη των καταθετών καθώς και άλλων ενδιαφερόμενων μερών προς την Τράπεζα,

• Επισπεύδει την υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Συγκροτήματος,

• Βελτιώνει τις επιλογές χρηματοδότησης, διευκολύνοντας την πρόσβαση της Τράπεζας στις διεθνείς αγορές,

• Διευκολύνει την εισαγωγή των Συνήθων Μετοχών της Τράπεζας στο χρηματιστήριο και

• Ενισχύει τη θέση της Τράπεζας τόσο για να τονώσει την οικονομία, όσο και να επωφεληθεί από την οικονομική ανάκαμψή της.

Ο πρόεδρος του Συγκροτήματος Δρ. Χρίστης Χασάπης σε δήλωση του ανέφερε:
«Η επιτυχία της Τοποθέτησης θα ενισχύσει σημαντικά την κεφαλαιακή θέση της Τράπεζας και αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην υλοποίηση του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης.  Η ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη των καταθετών καθώς και των άλλων ενδιαφερόμενων μερών προς την Τράπεζα και θα βελτιώσει τις επιλογές χρηματοδότησης για την Τράπεζα. Το γεγονός ότι υψηλού επιπέδου θεσμικοί επενδυτές επέδειξαν ενδιαφέρον και συμμετείχαν στην Τοποθέτηση καταδεικνύει την εμπιστοσύνη τους προς την Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία. Ως η μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο, η Τράπεζα θα επωφεληθεί σημαντικά από τη βελτίωση των οικονομικών δεδομένων και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην τοπική αγορά.»

Σε δήλωσή του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος, John P. Hourican, ανέφερε: 

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της Τοποθέτησης καταδεικνύει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι διεθνείς θεσμικοί επενδυτές στην προσπάθεια ανάκαμψης της Τράπεζας και της κυπριακής οικονομίας γενικότερα, ένα μόνο χρόνο μετά την έξοδο της Τράπεζας από το καθεστώς εξυγίανσης. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ποιότητα και το εύρος της βάσης των θεσμικών επενδυτών, συμπεριλαμβανομένου αριθμού θεσμικών επενδυτών που προσέλκυσε η WL Ross & Co. LLC καθώς και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Με μεγάλη ικανοποίηση τους καλωσορίζουμε ως νέους μετόχους και ταυτόχρονα ευχαριστούμε τους υφιστάμενους μετόχους μας για τη συνεχή στήριξή τους.

Αυτή η σημαντική επένδυση, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη ξένη επένδυση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταδεικνύει την Τράπεζα Κύπρου ως μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες στην Ευρώπη. Επίσης μας δίνει τη δυνατότητα επίσπευσης της υλοποίησης του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης του Τράπεζας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην προσπάθεια στήριξης της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, εξυπηρετώντας παράλληλα τις ανάγκες των πελατών μας και δημιουργώντας υπεραξία στους μετόχους μας.»

Ο Wilbur L. Ross, ιδρυτής και πρόεδρος της WL Ross & Co. LLC δήλωσε: «Σε συνεργασία με την ανώτατη διεύθυνση της Τράπεζας Κύπρου, έχουμε προσελκύσει διεθνείς επενδυτές που δεσμεύτηκαν για το 40% της Τοποθέτησης. Κατόπιν της λήψης των απαραίτητων εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές, σκοπεύουμε να διαδραματίσουμε ενεργό ρόλο στην αναζωογόνηση της Τράπεζας Κύπρου και είμαστε διατεθειμένοι για νέες επενδύσεις στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι αυτή η χώρα, η οποία άκμαζε πριν την οικονομική κρίση στην Ευρώπη, βρίσκεται στο σωστό δρόμο ανάκαμψης.».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v