Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές και στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ

Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού της σχέσης δανείων προς ενεργητικό, επιτρέπεται η ίδρυση θυγατρικών προς χρηματοδότηση επενδύσεων σε ακίνητα, βελτιώνεται ρύθμιση για μεταβιβάσεις ακινήτων από μετόχους ή μέλη της διοίκησης προς την ΑΕΕΑΠ.

Αλλαγές και στη λειτουργία των ΑΕΕΑΠ

Αλλαγές και στο καθεστώς λειτουργίας των επενδυτικών εταιρειών ακινήτων (ΑΕΕΑΠ) φέρνει το πολυνομοσχέδιο. Μεταξύ άλλων προβλέπει, πως μια ΑΕΕΑΠ μπορεί να προβαίνει σε επενδύσεις με τη συμμετοχή σε κάλυψη του αρχικού κεφαλαίου εταιρίας κατά την ίδρυσή της και όχι μόνον με συμμετοχή σε αύξηση κεφαλαίου υφιστάμενης εταιρίας. Επιπλέον, για τον υπολογισμό του ορίου δανεισμού μιας ΑΕΕΑΠ θα συνυπολογίζεται και το ενεργητικό τυχόν θυγατρικών τους εταιρειών.

Προβλέπεται, επίσης, η ίδρυση θυγατρικών της ΑΕΕΑΠ με σκοπό την άντληση δανεισμού προς χρηματοδότηση των επενδύσεων της.

Με το πολυνομοσχέδιο βελτιώνεται παλαιότερη ρύθμιση σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η μεταβίβαση προς την ΑΕΕΑΠ ακινήτων που ανήκουν σε μετόχους και πρόσωπα της διοίκησης, ώστε πλέον να αφορά στο χρόνο έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου, αντί στο χρόνο που οι κινητές αξίες εισάγονται προς διαπραγμάτευση.

Με την προσθήκη νέας παραγράφου επαναδιατυπώνεται εξαίρεση από την ανωτέρω απαγόρευση εφόσον πρόκειται για εισφορά ακινήτου, είτε κατά την αρχική κάλυψη κεφαλαίου, είτε κατά την αύξηση κεφαλαίου και πάντως μέχρι την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των μετοχών της ΑΕΕΑΠ. Επίσης προβλέπεται εξαίρεση από την ανωτέρω απαγόρευση εφόσον πρόκειται για ακίνητα περιορισμένης αξίας σε σχέση με το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ και τη μεταβίβασή τους εγκρίνει αυξημένη πλειοψηφία της γενικής συνέλευσης της ΑΕΕΑΠ, κατόπιν διενέργειας αποτίμησης.

Οι τροποποιήσεις, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, «θα διευκολύνουν την απόκτηση και την μεταβίβαση ακινήτων προς την ΑΕΕΑΠ από συνδεδεμένα πρόσωπα υπό όρους οι οποίοι, αφενός προστατεύουν τα συμφέροντα των λοιπών μετόχων της ΑΕΕΑΠ και την ακεραιότητα της κεφαλαιαγοράς από τυχόν κατάχρηση του θεσμού της ΑΕΕΑΠ, και αφετέρου θα επιτρέπουν τις επενδύσεις σε αποδοτικά ακίνητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v