Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζα Κύπρου: Αποδεσμεύει τις 12μηνες εμπρόθεσμες καταθέσεις

Η Τράπεζα Κύπρου αποφάσισε την αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων που λήγουν την 31η Ιουλίου. Παραμένουν τα περιοριστικά μέτρα για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό. Πως θα γίνει η αποδέσμευση.

Τράπεζα Κύπρου: Αποδεσμεύει τις 12μηνες εμπρόθεσμες καταθέσεις

Την αποδέσμευση των δωδεκάμηνων εμπρόθεσμων καταθέσεων που είχαν δεσμευτεί βάσει των διαταγμάτων ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας τον Ιούλιο του 2013 και οι οποίες λήγουν στις 31 Ιουλίου του 2014, αποφάσισε η Τράπεζα Κύπρου, μετά από διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην σχετική της ανακοίνωση, τα αποδεσμευμένα ποσά θα υπόκεινται στα περιοριστικά μέτρα για μεταφορά χρημάτων στο εξωτερικό, που ισχύουν στο τραπεζικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Τράπεζα Κύπρου, αποδεσμεύονται οι καταθέσεις ως ακολούθως:

-ένα τρίτο (1/3) των καταθέσεων αποδεσμεύεται άμεσα και είναι διαθέσιμο σε τρεχούμενους λογαριασμούς των κατόχων τους
-ένα τρίτο (1/3) των καταθέσεων μετατρέπεται σε τρίμηνη εμπρόθεσμη κατάθεση που λήγει και αποδεσμεύεται αυτόματα στις 30 Οκτωβρίου 2014
-ένα τρίτο (1/3) των καταθέσεων μετατρέπεται σε εξάμηνη εμπρόθεσμη κατάθεση που λήγει και αποδεσμεύεται αυτόματα στις 30 Ιανουαρίου 2015.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, καθοριστικοί παράγοντες στη λήψη της συγκεκριμένης απόφασης ήταν, η βελτίωση της ρευστότητας της Τράπεζας και οι συγκεκριμένες και στοχευμένες ενέργειες της Τράπεζας για βελτίωση της ρευστότητας της μέσω απομόχλευσης.

Για την απόφαση λήφθηκε υπόψη και η ανακοίνωση της τράπεζας σχετικά με την ιδιωτική τοποθέτηση €1 δισεκατομμυρίου συνήθων μετοχών, που αποτελεί σημαντική και απτή ένδειξη για την εμπιστοσύνη διεθνών θεσμικών επενδυτών προς την τράπεζα. Επιπλέον, η αποδέσμευση αντανακλά τη συνετή διαχείριση ρευστότητας της τράπεζας και λαμβάνει υπόψη την βελτίωση στο οικονομικό περιβάλλον.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v