Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική Τράπεζα: Θα πωλήσει κάτω του 40% της Finansbank

Τι προβλέπει το πλάνο αναδιάρθρωσης. Πώς έγινε αποδεκτό από την DG Comp το αίτημα της Εθνικής. Τα επιχειρήματα και τα... ανταλλάγματα. Οι γενικοί άξονες του πλάνου αναδιάρθρωσης. Η μείωση του κόστους και οι περιορισμοί για μερίσματα - εξαγορές.

Εθνική Τράπεζα: Θα πωλήσει κάτω του 40% της Finansbank

Δεκτό έκανε σύμφωνα με πληροφορίες η DG Comp το αίτημα της Εθνικής να μειωθεί το προς πώληση ποσοστό της Finansbank και έτσι στο προσφάτως εγκριθέν πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπεται ότι η Εθνική θα διαθέσει ποσοστό ως 40% της τουρκικής θυγατρικής της.

Όπως είχε αποκαλύψει η στήλη Χαμαιλέων η Εθνική και η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν βρίσκονταν σε ανοικτή γραμμή για τη δέσμευση που θα αναλάμβανε η Εθνική για πώληση ποσοστού της Finansbank στο πλάνο αναδιάρθρωσης.

Η DG Comp επιδίωκε η Εθνική να δεσμευθεί για πώληση ποσοστού της τάξης του 49% σε βάθος πενταετίας, καθώς πέραν της αναγκαίας κεφαλαιακής ενίσχυσης για την αποπληρωμή της κρατικής βοήθειας υπογράμμιζε την ανάγκη μείωσης της υψηλής σήμερα έκθεσης του ομίλου στην Τουρκία.

Η Εθνική Τράπεζα από την πλευρά της επικαλούμενη την επιτυχή αύξηση κεφαλαίου ύψους 2,5 δισ. ευρώ και την ομαλή πορεία υλοποίησης του πλάνου κεφαλαιακής ενίσχυσης, ύψους 1,04 δισ. ευρώ, ζητούσε το προς πώληση ποσοστό της Finansbank να μην ξεπεράσει το 40%, μέγεθος που επιτρέπει και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή με δικαιώματα καταστατικής μειοψηφίας.

Το αίτημα της Εθνικής σύμφωνα με πληροφορίεςέγινε δεκτό και έτσι η εγχώρια τράπεζα θα πρέπει με βάση το εγκριθέν από την DG Comp πλάνο αναδιάρθρωσης να διαθέσει εντός των επόμενων ετών ποσοστό ως 40% της Finansbank.

Την ίδια στιγμή, βέβαια, η Εθνική καλείται να περιορίσει σημαντικά την παρουσία της στις υπόλοιπες αγορές του εξωτερικού και κυρίως στη ΝΑ. Ευρώπη. Το πλάνο αναδιάρθρωσης προβλέπει μείωση της παρουσίας της στα Βαλκάνια (Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, FYROM) καθώς και σε άλλες αγορές όπου διατηρεί μικρή παρουσία (π.χ. Ν. Αφρική).

Οι βασικοί άξονες του πλάνου αναδιάρθρωσης προβλέπουν, με βάση πηγές, τα εξής:

- Ενίσχυση των τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα κυρίως με τον εξορθολογισμό των λειτουργικών δαπανών, την ενίσχυση των καθαρών εσόδων από τόκους και τη συνετή διαχείριση του κινδύνου.

-Αναδιάρθρωση των διεθνών δραστηριοτήτων και των μη βασικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.

-Εφαρμογή ισορροπημένης πολιτικής μείωσης των λειτουργικών δαπανών με σκοπό την ενίσχυση της μακροπρόθεσμης κερδοφορίας.

-Ευθυγράμμιση της πολιτικής αποδοχών με την πολιτική διαχείρισης κόστους και την υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών.

-Περιορισμούς πληρωμής μερισμάτων, κουπονιών σε μετοχές και τίτλους έκδοσης της τράπεζας που χαρακτηρίζονται ίδια κεφάλαια, με εξαίρεση την περίπτωση νομικής υποχρέωσης.

- Περιορισμούς για εξαγορές. Επιτρέπεται μόνο απόκτηση εταιριών για την αποκατάσταση της χρηματοοικονομικής ισορροπίας και την εξασφάλιση αποτελεσματικού ανταγωνισμού, έπειτα από έγκριση της DG Comp. Επιτρέπονται επίσης εξαγορές με αντίτιμο που αναλογεί σε ποσοστό 0,01% των συνολικών κεφαλαίων της τράπεζας (ή συνολικά σε ποσοστό 0,025% σε περίπτωση περισσότερων κινήσεων απόκτησης εταιριών) καθώς και εξαγορές στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων.

- Περιορισμούς χρησιμοποίησης για διαφημιστικούς σκοπούς των κεφαλαίων κρατικών ενισχύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v